Život kao niz opasnosti

Lana Turner, glumačka zvijezda filma 'The Postman Always Rings Twice', svoj je prvi ugovor s filmskom kompanijom MGM potpisala sa 16 godina. Za svoj život je rekla: "Moj cilj je bio imati jednog muža i sedmero djece, ali se ispostavilo da je obrnuto."
 

Velika holivudska zvijezda tijekom '40-ih i '50-ih, Lana Turner je izgradila karijeru na ulogama fatalnih žena. Rođena je u Idahou, 8. veljače 1921. bila je jedina kći tinejdžera, Johna Turnera, rudara iz Mongomeryja koji je imao 18 godina kada je rođena, a majka Mildred imala je 16 godina. 

Pravim imenom Julia Jean Mildred Frances Turner živjela je skromno te se s majkom iz Alabame preselila u Los Angeles. Tijekom ranih 40-ih, je bila vodeća filmska glumica. Snimila je uspješnice poput Johnny Eager (1941), Honky Tonk (1941), Ziegfeld Girl (1941), i Negdje ću vas naći (1942) te horor filma Dr. Jekyll i Mr. Hyde , a njezin ugled kao glamurozna femme fatale je pojačan njezin nastup u film noir Postman allways ring twice (1946). Lanina popularnost nastavila kroz 50-e, u filmovima kao što su Tri mušketira, u kojem je glumila glavnu negativku Lady de Winter s Gene Kellyjem, The Bad i Beautiful (1952)

Seksualno nezasitna predatorica

Turnerova je jednom opisala svoj život kao "niz opasnosti". U holivudskim krugovima je važila za seksualno nezasitnu predatoricu, i često su joj novinari postavljali pitanja koliko ljubavnika je imala u životu. Međutim, tvrdila je da joj seks nije važan "Žao mi je ako je to vas razočarala, ali to je istina. Romantika, da! Romantika je vrlo važna. Ali nikad nisam volila stampedo u moj krevet. Ja bih seks odgađala dok god sam mogla i predavala sam mu se samo iz ljubavi, ili kada sam mislila da to je." 

Osam brakova sa sedam muževa:


• Saksofonist Artie Shaw (1940) za kojeg je bila udata samo četiri mjeseca, Turner je imala 19 godina kada je pobjegla sa Shawom koji je kasnije oženio Avu Gardner. Mlada Judy Garland je također bila zaljubljena u Artiea u to vrijeme i njihov nagli brak joj je "slomio srce"

• Glumac i ugostitelj Stephan Crane (1942-1943, 1943-1944). Njihov prvi brak je poništen nakon što je otkriveno da je Craneov razvod još nije okončan. Nakon kratkog odvajanja (u kojem Crane pokušao samoubojstvo), oni se preudala želeći sigurnost za novorođenu kćer, Cheryl . Njihov drugi brak trajao jedva godinu dana, jer jednostavno nisu kompatibilni. Steve Crane je imao vlastite ambicije da se dokaže kao poslovni čovjek i nije želio biti "Mr. Lana Turner", a razlika u tome da roditelj svoju kćer, Cheryl.

• Milijunaš Henry J. Toppingu Jr. (1948-1952) zaprosio je Lanu Turner u Clubu 21 u Los Angelesu ispuštanjem dijamantnog prstena na njezinu Martini.

• Glumac Lex Barker (1953-1957), Cheryl Crane je tvrdila da ju je Barker puno puta zlostavljao i silovao, a nakon što je obavijestila majku o tome, oni su se razveli.

• Rančer Frederick May (1960-1962)

• Robert P. Eaton (1965-1969) producent


• Ronald Pellar, hipnotizer također poznat kao Ronald Danteu ili dr Dantea (1969-1972). Nakon šest mjeseci braka, Pellar nestao nekoliko dana nakon što Turnerova napisala ček od  35.000 $ ček da mu pomogne. On koristi novac za druge svrhe. Kasnije ga je i optužila za krađu 100.000 $ vrijednog nakita.

Lana Turner je  rekla: "Moj cilj je bio imati jednog muža i sedmero djece, ali se ispostavilo da je obrnuto."
Bivši ljubavnik glumice, mafijaš Johnny Stompanato, nikako se nije mogao pomiriti s time što je krenula dalje sa svojim životom. Lex Barker, jedan od njezinih supruga, otkrio je kako se Turner morala boriti s Johnnyjem zbog čestog fizičkog nasilja kojim joj je 'izražavao ljubav'. 

Lana se na poslijetku sa Stompanatom obračunala u vlastitom domu, pred očima majke i svoje kćeri Cheryl Crane koja je mamu navodno pokušala obraniti od udaraca kuhinjskim nožem. Mediji su potom razvili teorije u kojima se tvrdi kao je Johnnya ubila 14-godišnjakinja. Kasnije je Lana svjedočila o nemilom događaju na sudu. Zli su jezici nedugo zatim rekli kako je u sudnici izvela 'najbolji dramski performans u svojoj karijeri'. I do dana današnjeg ostaju glasine da je Lana Turner zapravo ubila svog ljubavnika i podmetnula svoju maloljetnu kćer da preuzme krivicu.

Njezina karijera nakratko se oporavila nakon što se pojavila u iznimno uspješnoj filmskoj adaptaciji najprodavanijeg romana Grace Metalious je najprodavaniji roman, Gradić Peyton (1957), za koju je bila nominirana za Oscara za najbolju glumicu. Turnerova snima sljedeći film, Imitacija života (1959), pokazalo se da je jedan od najvećih uspjeha u njenoj karijeri, ali od ranih 1960-ih, ulogama bili su manje. Umrla je u dobi od 74 godine, 29. lipnja 1995. od komplikacija vezanih za rak grla. A svoje 1,7 milijuna vrijedno  imanje ostavila je Carmen Lopez Cruz, njezina sobarica i pratiteljici 45 godina te skrbnici za njezine bolesti.

Lana Turner ima zvijezdu na Hollywood Walk of Fame u 6241 Hollywood Boulevardu .


 

 

Komentari

Ostali članci