Na popisu tvrtki od strateškog interesa ima svega i svačega. Ako nam zdravlje nije strateški interes, što onda jest?  Danas se Imunološki bavi uvozom medicinske marihuane, a radnici održavaju dokumentaciju. Nebriga za Imunološki zavod,  nije (samo) posljedica puke nesposobnosti političke elite da se nosi sa gospodarskim problemima, kako se to u nedostatku kritičke analize običava prikazati.  Imunološki je žrtva interesa  privatnog kapitala dok političari na vlasti igraju uloge njegovih agenata. Uloga privatnog kapitala je isključivo maksimizacija profita pod svaku cijenu.  Uloga Imunološkog zavoda je neusporedivo veća.  Već više od 120 godina su generacije stručnih i educiranih ljudi ulagale rad i trud s ciljem prevencije i suzbijanja bolesti.  Njihova jedina uloga bila je bezuvjetno služenje javnom interesu. Danas su primorani stajati u prvu liniju obrane javnog interesa od privatnog kapitala i njegovih političkih slugu,  dokazujući uvijek iznova da su radnici -najsvjesniji dio ovog društva.

Imunološki zavod, koji je pretvoren u javnu ustanovu, mogao je biti potencijalna uspješna priča. Tvrtka koja se stvarala desetljećima potpuno je devastirana. Kroz nekoliko vlada, direktora i upravnih vijeća, Imunološki se nastavio urušavati. Predloženo je otvaranje stečajnog postupka pa je poništeno. Radnici su štrajkali jer nisu dobivali plaće. Sindikati i dobar dio javnosti svojevremeno su se protivili privatizaciji jer se radi o tvrtki koja je "strateška" te je njezino spašavanje "nacionalni interes". Sjećamo se onih transparenata na kojima je pisalo "Imunološki je naš" i "Ne damo Imunološki". Organiziran je prosvjed protiv privatizacije pod nazivom "Zdravlje, a ne profit".

Tvrtka pod državnim upravljanjem ubrzano je propadala i bila je ponuđena privatnim investitorima. Međutim, svi zainteresirani su ubrzo odustali zbog nemogućih uvjeta koji su bili postavljeni u natječaju. Odustalo se od privatizacije. Imunološki je preoblikovan iz trgovačkog društva u ustanovu od javnog interesa i ostao je u državnim rukama.

Ukratko Imunološki je postao proračunski ovisnik kojemu je pošlo za rukom da upropasti 20 tisuća litara krvne plazme.  A spomenuto Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika države i Grada Zagreba - trebalo bi riješiti dugogodišnju agoniju. Sindikati su pesimistični i tvrde da Vlada planira maknuti Imunološki s liste strateškog značaja. Mješavina GLUPOSTI, BAHATOSTI I CINIZMA.. Baš kao i uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.