O slučaju župana koji tuče ženu mediji su prije dva mjeseca intenzivno izvještavali a DORH je podignuo optužnicu protiv njega zbog obiteljskog nasilja i ozljeda. Vjerojatno će biti nevin i to ne samo ako mu bude sudila sutkinja Šupe, jer naprosto svrha postojanja hrvatskih sudova je da osobe sa završenim Pravnim fakultetom ne budu nezaposlene.

Župan i okorjeli obiteljski zlostavljač Tomašević na funkciju župana biran je dva puta. Čim je slučaj dospio u medije, Plenković je javno rekao kako od HDZ-ovog požeško-slavonskog župana Tomaševića očekuje da podnese ostavku na dužnost jer zakonski se župana u prvih 12 mjeseci mandata ne može smijeniti. Tomašević na ostavku dosad nije ni pomišljao a dobio je i potporu dijela konzervativne javnosti koja je pokušala braniti kromanjonca koja premlačuje ženu dok se zabavlja s ljubavnicom.

Ni nakon razgovora s premijerom Plenkovićem, nije se predomislio, već je umjesto da posluša nalog predsjednika stranke Andreja Plenkovića i podnese ostavku na mjesto župana, odlučio da će radije zadržati tu fotelju, a žrtvovati stranačku. Plenković je tu propustio priliku da udari šakom po stolu a slučaj dužnosnika koji je zlostavlja suprugu, bio je izvrsna prilika.Tomašević je trebao biti kažnjen i poslužiti kao primjer te snositi političke posljedice. Umjesto toga, mu je omogućena odstupnica i pružena prilika da se iz nasilnika pretvori u pravednika. Praktički u žrtvu.

Ujutro čim se probudiš zvekneš ženu...Ona već zna zašto!

Jasno je da kozervativci u cijelomu svijetu postoje, jasno je da u demokraciji i oni imaju svoju ulogu, nekad bolju, nekad lošiju, nekad na vlasti, nekad u oporbi, baš kako i sve druge političke opcije.... sve to stoji. Ali, kako ne shvaćaju da su pretjerali? Pa, kako ne shvaćaju da Plenković pokušava pred svijetom, koliko-toliko oprati obraz HDZ-a koji je skrenuo ekstremno desno a to nam se, kao državi obija o glavu. Europa i svijet su nas potpuno izolirali, nemamo više saveznika, ni sugovornika, svi nas doživljavaju kao malu profašističku državicu; neki dan neki europski lider izjavi da je preuranjeno primanje u EU, bila velika pogreška Europe.

Pučani (konzervativci) se ograđuju; ni među njima više ekstremna desnica nema saveznike, doživljavaju kritike sa svih strana..... Zar je moguće da je važniji jedan primitivac koji mlati ženu u vrijeme u kojemu je ogroman broj zemalja potpisao Istambulsku deklaraciju o zaštiti žena? Zašto mi nismo među tim zemljama? Jesu li vaše majke, sestre, sutra možda vaše kćeri i unuke, jesu li one manje važne od jednog nasilnika? Je li moguće da vam je političar važniji od ženskog dijela vaših obitelji? Kako ne shvaćate Plenkovićevu poruku (simboliku), jednu od rijetko dobrih, njegov pokušaj da svijet uvjeri da je Hrvatska izašla iz plemenske zajednice i patrijarhata? Ne mogu vjerovati da ste toliko konzrvativni da vas ni konzervativni dio Europe i svijeta, više ne razumije. Kako mislite da možemo živjeti sami, odbačeni od svih? Kao Sjeverna Koreja? Kuba?

I opet...Svesrdno se radi na otvaranju novih radnih mjesta...ali samo da riješe Tomaševića i da dubinski analiziraju u saborskoj raspravi govor Zdravka Mamića, a imaju još i Peru Tromblona...Strpite se još samo malo...dan povratka vaših kćeri i sinova u hrvatsko blagostanje je blizu...a Njemačka će biti samo ružan san...!! 

Ljudi, stanite na loptu i razmislite, jeste li na pravom putu. Pišem kao građanka koje ne želi da Hrvatska ide sve dublje u izolaciju zbog rigidnog nacionalnog, vjerskog, rodnog i svih drugih fundamentalizama. Moramo jednom postati normalna zemlja.

Alma Draganić-Brkić