Do jučerašnjeg dana održavanja izbora, 63-godišnja fizičarka Angela Merkel je obavila više od 50 izbornih nastupa. Svaki put je govorila pred nekoliko tisuća ljudi. Često su na njenim izbornim mitinzima bile prisutne i manje ili veće grupice ljudi iz ekstremno-desničarskog miljea, koji su ometali te skupove.

Angela Merkel bila je u središtu svakog CDU-ovog predizbornog skupa, ali i u središtu cijele predizborne kampanje. Helikopterom je letjela od termina do termina; kao i na izborima 2013. i 2009. i još više nego 2005., sve vrtilo oko nje! Mogla bi jednoga dana zaista postati i glavna tajnica UN-a.

Kao vođa CDU, stranke koja, po istraživanjima, okuplja u prosjeku 60-godišnjake, Angela Merkel je sebe i svoj program predstavljala je i na popularnoj lokaciji za izlaske u središtu Berlina, gdje živi. Svratila je tamo nekoliko puta... Tematski joj je važno sve: Njemačka. Sigurnost. Uloga Njemačke u svijetu. Integracija novih doseljenika. Stalo joj je i do toga kako se osjećaju njeni građani. 2015. godina s prihvatom izbjeglica, bila njena, politički gledano, sudbonosna godina. Ona se više ne dotiče "izbjegličke teme", a ako je i spomene onda je to u europskom kontekstu.

Merkeln
2015. godine je za riječ godine proglašena kovanica "merkeln", u prijevodu nešto kao "merkeliti", postupati kao Merkel. Ta riječ znači "sačekati s odlukom, ništa ne poduzeti". A onda je uslijedila njena odluka da primi sve izbjeglice i riječ "merkeln" je izašla iz upotrebe. S pravom. Jer sada se s njenim imenom povezuju odluke o ključnim društvenim temama za koje nije bilo konsenzusa poput ukidanja vojnog roka, odustajanja od atomske energije i konačno odluka parlamenta o homoseksualnim brakovima.

Angela Merkel, je u jednom intervjuu rekla: "Živimo u vremenima s mnogo prekretnica. Sada se odlučuje hoće li Njemačkoj i u narednih 20 godina biti dobro. Ja bih rado kreirala tu fazu sa svim iskustvom koje imam, kako bi našu zemlju usmjerila na pravi put."

E pa sretno i četvrti puta Frau Angela Merkel!

I.Horvath
Izvor informacija: agencije