Suša, poplave, požari, ledena kiša...Prirodne nepogode zbog promjena klime sve češće pogađaju ovaj dio Europe. Klimatske promjene su neumoljive. Nije poanta nakon turističke sezone kupiti novi auto a stari gurnuti s neke vrleti, jer kad se dogode -20, +45 htjeli ne htjeli morate si priznati da smo dali ogroman doprinos situaciji koja će rezultirati još većim siromaštvom i glađu. Voće cvate sve ranije, potom ga smrzne mraz, dotuće suša a krajnji rezultat će biti da ćemo unucima pričati priče o jabukama koje su bile svima dostupno voće.

Nisu političari krivi za poplavu...

...ali ih ima koji su iz elementarnih nepogoda ponešto naučili o prioritetima. Evo recimo nakon katastrofalnih poplava '64., (krvolok, zločinac i kako mu već tepaju ovih dana) Tito je vidjevši osobno posljedice nesreće, pokrenuo izgradnju nasipa i kanala Sava-Lonja-Odra, bez kojeg bi svako malo imali rafting adrenalinske ture po Novom Zagrebu. Poplave nije moguće spriječiti ali su se nekada i ČISTILI ŠAHTOVI. Znam jer sam se u njih s ekipom “vidimo se ispred zgrade” uvlačila.  Svako toliko došla bi Čistoća i probrljala po njima, što zaista nisam vidjela već desetljećima iako sam baš gledala (opsjednuta strahom da će mi i djeca biti blesava da se uvlaće u šahtove)...

Klimatske promjene su tu, nezaustavljive, ali uz kvalitetniju infrastrukturu posljedice  ne bi bile tako kataklizmične. Također bi bilo pametno zaključiti da građevinske dozvole ne bi trebao amenovati bilo čiji rođak ili dizač ruke, već stručna osoba koja bi recimo skužila da je u Ninu pjeskovito, gotovo močvarno tlo koje se ne može pretvoriti u zbir apartmana jer za to nema niti infrastrukturne a niti Bogom dane reference.

Sa Zadrom je slično -tako da iz istog razloga, uz svu ljepotu i resurse imaju jednu i pol poštenu prometnicu a ljubav prema rodnoj grudi iskazuju bacanjem wc školjki i sofa iza prvog grma pored magistrale. Zapravo kad gledate, cijela država nam je po više osnova sj*ebana. U Zadarskoj bolnici popadali stropovi a operacione sale su potopljene. Na slikama se ne vidi voda samo najlonima prekriveni stolovi u salama. Zar se operira u podrumu bolnice?

Najgluplje je zaključiti da se tu ništa ne može...

Nije Zadar grad kojeg je zadesila najveća kiša ikada igdje... Uredi za urbanizam izdaju dozvole gradnje na mjestima gdje je tlo nagnuto tako da se voda slijeva u kuće kao na slikama onog čovjeka na Močirama kojega je i predsjednica posjetila. Napravio je pad terena prema kući i kuda će kiša nego oko kuće?!?

Vodovod i kanalizacija pored "Čistoće", "Parkova i nasada" i sličnih uhljebarskih poduzeća prednjači po neradu, u infrastrukturu ne ulažu ni lipe, a svake godine im broj u administraciji eksponencijalno raste. Ne d’o Bog da pukne kakva cijev u petak, da dođe do kontaminiranja vode za piće u petak, reakcija na to dolazi u ponedjeljak iza jutarnje kavice na "poslu".

Za bivše Juge nismo plaćali naknadu za slivne vode, a nasipi su samo nicali. Sada se od te otimačine skuplja ogromna lova, a osim podrezivanja grana koje vise iznad rijeke, nisam čula da su „Hrvatske vode“ nešto napravile. A što radi lokalna zajednica u Dalmaciji? Odahnu kad prođe sezona i odu furešti. Prodaja njemačkih auta, nakon sezone naraste za 300%, i nikog nije briga za budućnost. Lokalne službe trebaju održavati gradsku kanalizaciju preljeve i odvode ali pri sušama se ne misli na kišu koja će nakon njih svakako usljediti.

A.D.Brkić