Optužen za najstrašnije zločine u BiH (i ponovo; nažalost, ne i za one u Hrvatskoj), Mladić je u Haagu imao šansu ponašati se dostojanstveno, mirno saslušati presudu zbog pijeteta prema rodbini ubijenih koja ju je slušala na galeriji, neovisno o tome slaže li se s njom ili ne. Mogao je pokazati i minimum poštovanja prema sucima i cijelom procesu, prema svjetskoj javnosti koja je izricanje presude pratila preko TV-a ili interneta, mogao se napokon danas pokušati prikazati kao barem donekle normalno ljudsko biće. No, Mladić je odlučio ostati vjeran sebi, ponijeti se kao sociopatsko i psihopatsko čudovište kakvo svi koji i donekle znaju za lik i djelo ''đenerala'' poznaju. 

Kako malo mašte imamo za bol koju nanosimo drugima

Haška presuda za zločine protiv čovječnosti i genocid te kazna doživotnog zatvora su jedini ishod dosadašnje Mladićeve životne priče, koji se mogu smatrati kakvom-takvom pravdom. Napokon je zasluženo kažnjen, no njegova je politika u velikoj mjeri pobijedila, što se najbolje vidi kroz današnje stanje u BiH i činjenicu postojanja genocidne tvorevine Republike Srpske. 

Haški sud je duda za naivne i nije mi jasno zašto itko normalan to još uopće prati. Raja se veseli što je neki stari ishlapljeli zločinac dobio dosmrtnu kaznu koja ce trajati par mjeseci, a istodobno njegovo genocidno životno djelo živi življe no ikad i sprema se na završni korak osamostaljenja! Iako zločinac, lažljivac, izdajnik, kukavica i nitkov, Mladić je i danas mnogima junak. To je njegova pobjeda, jer ne bi on bio nikakav problem kao pojedinačno smeće, kakvo je, da nije tako temeljito i uspješno zagadio cijeli prostor na kojem je obavljao svoj krvavi zanat, pa su njegovom nečovječnosti kontaminirane i generacije koje su se rodile nakon što je Mladić završio svoj genocidni pohod. Ratko Mladić  je osuđen, ali i dalje postoje tisuće mladića koje bi već sutra, ako se dogodi takav splet okolnosti, rado ponovile sve Mladićeve zločine i vrhuncem postojanja smatrale da u pokolju nadmaše svojeg omiljenog ''srpskog junaka''.

"Da bi se postigao trajni mir nije dovoljno pobijediti agresora. Puno je važnije pobijediti ideologiju koja je uzrokovala rat.", rekao je austrijski ekonomista i filozof Ludwig von Mises To je nemoguće za sada i još dugo, rat je imanentan prirodnom čovjeku, proizlazi iz evolucijski kondicionirane borbe za prostor. Ideologije se samo prilagođavaju toj potrebi, pa je danas vidljivo da je čak i liberalizam, koji se pogrešno smatrao nad ratnom ideologijom, postao očito agresivan. Misesov naputak je pogrešan: ratovi se neće ukinuti "pobjedom" nad ideologijom niti ikakvim masovnim ideološkim ili političkim zahvatima nad ljudima, nego individualnim naporom i pobjedom pojedinaca nad samima sobom, koji će se dignuti na viši stupanj morala.

Uloženo je puno novca i destruktivne energije – ilegalne upotrebe sile regularnih i neregularnih vojski i milicija, policija, etničkog čišćenja i genocida da bi se proizvela tri odjelita etnička identiteta s državotvornim pretenzijama. Očekuje se da se taj uloženi trud i isplati... Dilema glasi: da li prihvatiti tu ogromnu intelektualnu, materijalnu i vojničko-zločinačku energiju i njene rezultate – tri odvojena etno-idetniteta, tri odjeljene kulture, i proglasiti ih prirodnim stanjem stvari -u svijetu, unatoč tome što još uvijek nisu odvojene kulture, te na osnovu toga pristupiti reformi Daytonskog sporazuma u pravcu uvođenja konsocijacijskog modela?


Čuvena novinarka koja je izvještavala tjekom rata u Hrvatskoj i BiH, prokomentirala presudu...

Uoči izricanja presude Christiane Amanpour najpoznatija novinarka američkog CNN-a je objavila vrlo emotivan osobni tekst o svojim susretima sa osuđenim zločincem. Prisjetila se i trenutaka kada mu je nagovještavala da bi mogao biti procesuiran za zločine.

Ratko Mladić je ostao kukavica do zadnje minute  jer nije ostao u sudnici da čuje presudu. Rekla bih da je doživotna kazna za Mladića najmanje što su žrtve ovog rata trebale dobiti - rekla je Amanpour koja je uživo u programu govorila o presudi za genocid komandantu vojske Republike Srpske.

A.D.Brkić