Na tiskovnoj je Putin pomičući samo usne, al frajerski, rekao da ne vjeruje da se Trumpu tako nešto moglo dogoditi s objašnjenjem da je Trump navikao biti oko misica pa mu prostitutke ne trebaju. (Bome lijepo je pohvalio misice izjednačavajući ih s prostitutkama. ) "Iako su ruske prostitutke najbolje na svijetu." zaključio je Putin. Vidite kako svjetski državnici ne propuštaju priliku istaknuti komparativne prednosti svojih građana. Putin je opet ispao veliki frajer u očima večine muškaraca na planeti i prvi je ozbiljan predsjednik (jer takvim ne smatram Berlusconija) koji je ničim izazvan priznao da ševi prostitutke.

Putin ima vrlo jednostavan recept: pazi šta pričaš i ispuni obećano - i samo time je naveo svijet na respekt. Na tome mu skidam kapu; da je Obama to radio svijet bi danas bio puno, puno bolje mjesto.

Smanjenje animoziteta prema Rusiji

Trump nije "ruski čovjek", a njegovi protivnici odigrali su zaista briljantan potez ako su ga uspjeli navući da će on sada morati dokazivati to pred cijelim svijetom. Stečajni upravitelj Ujedinjenih korporacija Amerike jednostavno nije rusofoban, a mogli bi reči i da je slavenofil. Izdržao je češku punicu, a sada podnosi i Slovenku. Ja ga gledam kao osobu na poziciji koja je namjenjena psihopatima. Jer biti "normalna osoba" znači puno toga a prvenstveno da neće poticati terorizam. Naravno, neće se ni povlačiti gdje dominiraju Ameri da bi Rusija uskočila. Nadam se manje podmukloj politici Amera. Poštovanje i traženje poštovanja te manje miješanja u tuđe poslove. Rivalstvo između Rusije i SAD-a nastavit će se, ali nekim drugim metodama. Za očekivati je da će Trump smanjiti animozitet prema Rusiji, neće je provocirati vojnim vježbama na njenoj granici, ali neće dati Rusiji ni da se "razmaše".

E sad, pitanje je što je Trump u stanju napraviti da svima okolo pokaže da nije "Putinov čovjek", a možda se pritom zainati i odluči Putina svrgnuti s prvog mjesta Forbesove liste najmoćnijih ljudi na svijetu. Pokazao je da nikome ne želi ostati dužan i uzvraća svakome tko ga prozove, bila to Meryl Streep ili Obama. Kamo puste sreće da se Putin i Trump nadmeću preko Twittera ili Facebooka, no uvijek postoji šansa da bi se ono što mediji prikazuju kao "čije su kurve bolje" preseli na površinu naše planete.

Upravo je to scenarij kojeg je trebalo izborom Trumpa izbjeći, jer se doimalo kako ambiciozna Hillary samo čeka preuzimanje štafete od Obame kako bi mogla zadati Rusiji što bolniji udarac. S druge strane oni koji su mislili da će Trump biti posve blag prema Rusiji i Putinu ponuditi svijet na pladnju, varaju se.

Strateški gledano, ovi napadi na Trumpa imaju itekako smisla od strane njegovih protivnika

O Trumpu je nemoguće išta reči sa sigurnošću. Možda se nekim čudom i iskobelja ovim pritiscima i zadrži pojedine ključne stavove - zbog kojih je i dobio izbore a drskim odgovorom novinaru CNN-a (nakon što se kao najsnažniji medij uključio u promoviranje  "moskovske seksualne afere"), pokazuje da u Trumpu ima borbenosti. Što se tiče promjena, one su počele na više nivoa i Trump to ne može zaustaviti ni da hoće, samo je pitanje hoće li se pridružiti vlaku ili će ga vlak pregaziti. Tako bar ja to vidim. Vlak je krenuo i vlak nije Trump, on je samo još jedan signal da je vlak krenuo, čak i da promjeni politiku, već je i sada stvorio pomutnju u američkoj vlasti i onima koji stoje iza te vlasti i njihovoj međunarodnoj mreži.

On je jedna osoba u velikoj mašini, nije jedini faktor. Ako se bude suprostavljao toj mašini, onda će biti stalni unutrašnji sukobi i nastavak djelovanja medija protiv njega.. Ne vjerujem u veliki svjetski sukob jer se i Putinu i Trumpu još živi. Jasno da to običnim ljudima nije nikakva garancija ni za što jer njima moćnici ovog svijeta uvijek mogu prirediti ono sto su priredili nesretnim stanovnicima Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine...

A.D.Brkić