Živeći u siromaštvu, Maurice Chevalier se show-businessom počeo baviti, u dobi od 13 godina.. Ispočetka je mislio zarađivati za život kao akrobat, ali se zbog ozljede okrenuo pjevanju i glumi. Brzo je otkrio da za to posjeduje talent, te je počeo nastupati u francuskim kabareima, uključujući i znameniti pariški Folies Bergère gdje je započeo i vezu sa slavnom i 13 godina starijom pjevačicom Mistinguett.

Kada je godine 1914. izbio Prvi svjetski rat, Chevalier je služio vojni rok. Poslan je na front i u prvim tjednima je ranjen i zarobljen. U zarobljeničkom logoru je, nastojeći prekratiti dosadu, počeo učiti engleski jezik ne znajući koliko će mu koristiti u budućoj karijeri. Godine 1916. je pušten iz logora na intervenciju španjolskog kralja Alfonsa XIII, koji je bio u rodu s njemačkim carem Wilhelmom, a istovremeno i veliki poklonik Mistinguett.

Po završetku rata Chevalier je nastavio nastupati u Parizu, ali je zahvaljujući znanju engleskog, imao nastupe i u Londonu gdje je postupno otkrio jazz i ragtime, i shvatio kako bi mu on mogao obogatiti repertoar. Godine 1922. je otišao na Broadway. Početne ponude da nastupa u Hollywoodu je odbio na temelju loših iskustava s francuskim nijemim filmovima.

Na film je Chevalier došao tek kada se razvila tehnologija zvučnog filma koja je mogla u potpunosti iskoristiti njegove talente. Tako je postao zvijezda niza popularnih holivudskih mjuzikala krajem 1920-ih i početkom 1930-ih. Američku je publiku osvojio namjernim inzistiranjem na "teškom" francuskom naglasku koji mu je postao zaštitni znak.

Godine 1937. se Chevalier razveo i oženio plesačicu Nitu Ray. S njom se vratio u Pariz gdje je nastupao u nekoliko popularnih filmova. Tamo ga je zatekao početak Drugog svjetskog rata i njemačka okupacija. Chevalier je podržavao kolaboracionistički vichyjski režim. Iako je odbio poziv da nastupa pred nacističkim vođama u Berlinu, pristao je nastupati u Njemačkoj, u istom zarobljeničkom logoru gdje je i sam bio zatočen te je tom prilikom isposlovao puštanje nekoliko desetaka zarobljenika. Nakon oslobođenja Francuske, sunarodnjaci su imali razumijevanja za njegove postupke, ali je zato u američkom tisku proglašen izdajnikom.

Povukao se na seosko imanje i bavio slikanjem. Krajem '40-ih je počeo surađivati s francuskim komunistima, sudjelujujući na njihovim demonstracijama i zalažući se za zabranu nuklearnog oružja. Zbog toga mu je godine 1951. zabranjen ulazak u SAD.

Nakon smirivanja antikomunističke histerije u SAD, Chevalier je ponovno primljen u Hollywood gdje je glumio u nekoliko klasičnih mjuzikala, od kojih je danas najpoznatiji Gigi iz 1958. godine. Chevalier je primio brojne nagrade, uključujući Oscara, a nastupati je nastavio sve do samog kraja života.

Za kraj evo i nekoliko njegovih duhovitih rečenica koje su nam se svidjele:
• "Ko s jednom ženom provede čitav život, može i doživjeti starost, ali bez "svih" žena nije moguće sačuvati mladost."
• "Mladi bi htjeli da budu vjerni, a ne mogu. Stari bi htjeli da budu nevjerni, ali ne mogu."
• "Muškarac može da ostane neosjetljiv prema lijepim dušama, ali nikada prema lijepim nogama."
• "Starost i nije tako loša ukoliko imate u vidu šta joj je alternativa."
• "Volim toplu ženu i hladnu kavu. I jedno i drugo vam omogućuje da dobijete u vremenu."

...No ipak nam je najdraža: "Mladi ste dok vam je živa majka!" broken heart

A.D.Brkić