Falco se 19. veljače 1957. rodio kao Johann Hölzel u radničkoj četvrti Beča. Zanimljivo je da je njegova majka nosila trojke, od kojih je dvoje pobacila (što se zna desiti s dizygotic trudnoćama) pa je Falco rekao kako je često zamišljao sliku "tri duše u jednoj maternici, zvuči dosta dramatično, no ponekad ih osjećam. U mom raspoloženju. Ili sam jako gore ili jako dole"

Falcoov otac napustio je obitelj dok je on još bio dijete, a majka ga je podigla. Falco je vrlo rano pokazao znakove neobičnog glazbenog talenta. Kao četverogodišnjak je dobio mali klavir za rođendan. Godinu dana kasnije, kasetofon koji je svirao glazbu Elvisa Presleya, Cliff Richarda i Beatlesa. S pet godina, je na audiciji primljen na Bečku glazbenu akademiju , gdje je potvrđeno da ima apsolutni sluh.

Falco je želio biti pop zvijezda od rane dobi pa je sa 16 godina pohađao je Bečki konzervatorij ali je tamo bio frustriran i uskoro je otišao. Njegova majka inzistira da se zaposli ali i to je trajalo samo kratko vrijeme pa odlazi u vojsku.

Krajem sedamdesetih u Beču je postao nezaobilazan dio bečkog noćnog života , koji je uključivao ne samo glazbu nego i striptiz, performanse i opću atmosferu satiriziranja politike i slavljenja kaosa. Svirao je bas gitaru u nizu bendova pod raznim pseudonimima, uključujući "John DiFalco". Jedan takav bend s kojim se pojavio bio je Drahdiwaberl , austrijska grupa koja je koristila šok-taktiku i pozornicu. Oko tog vremena počinje nastupati samostalno, blisko povezan s bečkom "underground" klupskom scenom, Falco je izgledao neuobičajeno čist. Za razliku od shabbier fashions, imao je kratku kosu i nosio Ray-Ban sunčane naočale i odijela. Njegov različit stil, i osebujno pjevanje " Ganz Wien ", dovodi ga do menadžera Markusa Spiegela da potpiše Falco 1981. godine. Ironično, Falco je na koncertu za prevenciju droga, otpjevao  "Ganz Wien" čiji napjev glasi: "Ganzes Wien ist heute heroin." (Čitav Beč je danas heroin".)

Nakon što je Falco postao solo-umjetnik, nastavio je stvarati svoju glazbu na tekstove Roberta Pongera. Na prvom singlu je bila stvar "Der Kommissar" za koju je i sam Falco mislio da je osuđena na propast na međunarodnom tržištu jer je njemačka pjesma o konzumaciji droga koja kombinira rap stihove s pjevanim zborom. Iako se počeo probijati u Americi, rap je još uvijek bio prilično rijedak u zapadnoj Europi u to vrijeme. Pjesma je postigla brojni uspjeh u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Japanu itd.
Iako se "Der Kommissar" nije probio u Velikoj Britaniji i SAD-u, britanski rock bend After the Fire snima pjesmu s novim -engleskim tekstom i dolazi na peto mjesto Billboard Hot 100 u SAD-u.

Iste godine, američka pjevačica Laura Branigan snima svoju pjesme s novim tekstovima engleskog jezika pod naslovom "Deep in the Dark" na svom albumu Branigan 2. Album na kojemu se pojavio "Der Kommissar", Einzelhaft , također je bio na vrhu ljestvice u Austriji i Nizozemskoj.

Falco i Ponger vratili su se u studiju 1983. godine snimajući Falcojev drugi album Junge Römer (Young Romans) . Bio je to težak projekt, jer su dvojica umjetnika osjećala neizmjeran pritisak da se podudaraju s njihovim prethodnim uspjehom, a proces snimanja bio je pogođen kašnjenjem. Junge Römer objavljen je 1984. godine. Iako je glazbeni spot za singl "Hoch wie nie" (Higher Than Ever) emitiran na TV-u s najboljim vremenom u Austriji, nije zanemario interes na međunarodnoj razini.

Junge Römer , album, snimljen je samo u Austriji gdje je otišao na broj jedan. Naslovna pjesma i glavni singl "Junge Römer" (Mladi Rimljani) nisu uspjeli ponoviti uspjeh "Der Kommissar". Falco je počeo eksperimentirati s tekstovima engleskog jezika. Nakon razilaska s Pongerom i kao tekstopisce angažira braću Roba i Ferdija Bollanda iz Nizozemske.
Falco snima " Rock Me Amadeus ", djelomice inspiriran filmom Amadeus , a pjesma je postala svjetski hit 1986. godine. Ovaj put je dosegao broj 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji, donoseći mu ogroman uspjeh na tom tržištu. Pjesma je ostala na vrhu ljestvice Billboard Hot 100 tri tjedna, a njegov album, Falco 3, bio također na vrhu Billboardove ljestvice albuma. Falco 3 vrhunac je na broju 18 na top ljestvicama R & B / Hip-Hop albuma.

"Jeanny", treće izdanje s albuma Falco 3 , donijelo je izvođača na vrh ljestvice diljem Europe. Vrlo kontroverzno kada je pušten u Njemačku i Nizozemsku, priča o "Jeannyju" ispričana je s gledišta mogućeg silovatelja i ubojice. Nekoliko DJ i radio postaja odbile su puštati tu baladu, koja je zanemarena u SAD-u, iako je postala ogroman hit u mnogim europskim zemljama i nadahnuo nastavak njegovog sljedećeg albuma.

Nakon uspjeha "Rock Me Amadeus", Falco govori o trajnom preseljenju u SAD radi suradnje s američkim producentima i umjetnicima. Nažalost u tom trenutku svoje karijere postaje ozbiljan ovisnik o alkoholu i drogama.

Godine 1986, izdat je album Emotional (produced by Bolland & Bolland). Pjesme na albumu su bile " Coming Home (Jeanny Part II, jedna godina kasnije) ", "Kiss of Kathleen Turner " i "Kamikaze Capa", napisana kao priznanje pokojnom fotoreporteru Robert Capa . "The Sound of Musik" bio je drugi međunarodni uspjeh, i američki ples hit, iako nije uspiodospjeti na američke pop ljestvice.

Godine 1987. otišao je na svjetsku turneju koja završava u Japanu. U istoj godini pjevao je duet s Brigitte Nielsenom , " Tijelo uz tijelo "; singl je bio Top 10 hit u germanskim zemljama. Album Wiener Blut ( bečka krv ) objavljen je 1988. godine, ali nije dobio puno publiciteta izvan Njemačke i Austrije.

Godine 1990. napisao je pjesmu o Cindy Crawford i Tatjana Patitz , "Tanja P. ne Cindy C.", koja se pojavila na albumu Data de Groove .

Nakon 1986. godine bilo je nekoliko europskih hitova, ali Falco se rijetko čuo u SAD-u i Velikoj Britaniji. Njegov povratak 1992. godine, album Nachtflug ( Night Flight ), uključujući pjesmu " Titanic ", bio je uspješan samo u Austriji.

Od ranih 1990-ih Falco je živio u Dominikanskoj Republici, gdje je radio na svom posljednjem albumu od 1995. do 1998. godine. Out Of The Dark (Into The Light) objavljen je posthumno 27. veljače 1998. u Europi i svijetu u ožujku. Na prvom je mjestu u Austriji 21 tjedan.

Osobni život 

Falca su opisali oni koji su ga poznavali kao "složenu osobnost". Nazvan je ambicioznim, ekscentričnim, brižnim, egoističnim i duboko nesigurnim. Thomas Rabitsch, klavijaturist koji je upoznao Falca kada je naporna pop zvijezda imala samo 17 godina, rekao je da je bio miran mladić i precizan bas, ali i arogantan i "s vrlo visokim mišljenjem o sebi". Markus Spiegel, menadžer koji je otkrio Falca, priznao je da je pop zvijezda bila "iznimno težak umjetnik" i ženskar.

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina Falco je postao ovisnik o alkoholu i kokainu. Kad je pod utjecajem bio je u najboljem slučaju nepouzdan i u najgorem slučaju -uvredljiv. Ferdi Bolland podsjeća da je Falco često bio toliko drogiran da se proces pisanja okrenuo oko njegove "nemogućnosti da bude koherentan, da čak i dugo stoji." Unatoč zahtjevima njegovog menadžera i suradnika da potraži pomoć, Falco je odlučno odbio.

Falco i Isabella Vitković dobili su kćer Katharinu Biancu Vitković 1986. godine a oženili se nakon dvije godine, ali je njihov odnos bio "ljubav-mržnja", kako to opisuje Katharina. Brak je bio kratak. Falco je vjerovao da je Katharina bila njegova biološka kćer dok dokazivanje očinstva nije pokazalo drugačije kad je imala sedam godina. Nakon ove objave, Katharinina je veza s njezinim ocem postala napeta. Iako su ostali u kontaktu, uzela je prezime majke i tvrdila da je napisana iz njegove volje. Katharina je imala 12 godina kad je Falco umro a 2008. godine objavila je knjigu pod nazivom Falco rat mein Vater (Falco Was My Father).

Falco je umro od teških ozljeda u prometnoj nesreći 13 dana prije svog 41. rođendana, kada se njegov Mitsubishi Pajero sudario s autobusom na cesti koja je povezivala gradove Ville Montellano i Puerto Plata u Dominikanskoj Republici. Utvrđeno je da je bio pod utjecajem alkohola i kokaina. Pokopan je na Bečkom središnjem groblju.

Tributes

Falcoov dobar prijatelj Niki Lauda nazvao je po njemu jedan od Boeingovih zrakoplova u floti "Air Lauda". Restoran Marchfelderhof u Beču, održava stalnorezerviranim stol za Falca.