In memoriam Freddie Mercury

"Queenovci” su, spajajući mnoge glazbene žanrove, ostavili duboki trag na svjetskoj glazbenoj sceni, a mnogo je toga idejno poteklo upravo iz uma nevjerojatnog kreativca Freddija Mercuryja. Obožavao je umjetnost a svoju kreativnost izrazio je i na dizajnu loga za grupu Queen. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni a i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke.


 

Farrokh Bulsara koji će postati Freddie Mercury rodio se u Zanzibaru, 5. rujna 1946. Neobična obiteljska povijest, u tom je velikom umjetniku, spojila energiju i melodičnost dva kontinenta -Azije i Afrike, koja i 25 godina nakon njegove smrti zadivljuje cijelu planetu.

Freddijevi oditelji su bili Iranci koji su živjeli u Indiji a Freddie je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je učio i svirati klavir. Nadimak Freddie dobio je još u školskim danima, a za umjetničko prezime Mercury inspiraciju je dobio od Merkura, glasnika bogova rimske mitologije. Freddijev otac  je radio za britansku vladu a kad su u Zanzibaru izbili nemiri, zajedno s obitelji seli se u Veliku Britaniju gdje upisuje fakultet za umjetnost i grafički dizajn. Tjekom studentskih dana, upoznaje Rogera Taylora i Briana Maya, koji su svirali u sastavu Smile. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava - Queen.

Od mnogih Freddijevih pjesama koje ćemo pamtiti, možda valja istaknuti "Bohemian Rhapsody", s albuma A Night at the Opera (1975.) jer je sastav Queen proslavila. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama, kao npr. "We are the Champions"(News of the World, 1977.), "Crazy Little Thing Called Love" (The Game 1980.), "Barcelona" (solo album Barcelona 1988.), prvu veliku uspješnicu grupe, Killer Queen (Sheer Heart Attack 1974.) i publici vrlo omiljenu "Love of My Life" (A Night At The Opera 1975.), koju je posvetio Mary Austin.

1985. godine objavio je svoj prvi samostalni album u pop-rock-dance maniri Mr. Bad Guy, ali istovremeno nastavlja raditi zajedno s grupom. Najpoznatija pjesma s tog albuma je "Living On My Own", koja je nakon njegove smrti remiksana te doživljava više verzija i postaje veliki hit diljem svijeta.

1987. upoznao je ženu kojoj se dugo divio Montserrat Caballé i s njom snimio album Barcelona, na kome je najpoznatija istoimena pjesma, izvedena na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Montserrat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje. Godine 1987. Freddie je saznao da boluje od AIDS-a ali to nije javno priznao sve do dan prije smrti 24. studenog 1991.  Jedan od njegovih posljednjih nastupa uživo bio je u mjuziklu "Time" u Dominion Theateru, kada je nastupao zajedno s Cliffom Richardom, te su izveli pjesmu "In My Defence". Osim tog mjuzikla te nastupa s Montserrat Caballé, Freddie je dalje isključivo radio studijski.

1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, koji sadrži dvije oproštajne pjesme - remek djelo "The Show Must Go On" i "These Are the Days of Our Lives", proglašenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji.

Za ove pjesme mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali članovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju. Za potonju je većinu stihova napisao bubnjar Roger Taylor. Ujedno je spot za pjesmu "The Days Of Our Lives" zadnje pojavljivanje Freddieja u javnosti, odnosno zadnji kadar zabilježen kamerom. Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici zbog Freddiejeva lošeg zdravstvenog stanja koje se primjećivalo i na fizičkom izgledu.

Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, mnogi su kroz spotove primjetili da je Freddie drastično smršavio, te su novinari sve više i češće počeli spekulirati da boluje od AIDS-a, što su on, članovi grupe i prijatelji energično opovrgavali. Freddie je u to vrijeme, zbog opsade novinara i pritiska javnosti, postao  zatočenik svog londonskog doma. 

Grupa Queen prodala je više od 300 milijuna albuma u svim oblicima, ali Mercury je prilično uspješno izbjegavao intervjue – osjećao se nelagodno u društvu nepoznatih osoba te im ne bi lako otvarao svoje srce i misli – te ih stoga tijekom dvadeset godina planetarnog uspjeha grupe i nije objavljeno mnogo. 

Freddie je kremiran, ali je sam naložio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi. Kako je Freddie često volio boraviti u švicarskom Montreuxu, te su tamo snimljene i neke od zadnjih pjesama s njegovim vokalom, tamo se nalazi i njegov kip. Poslije smrti u oporuci je ostavio svoju kuću u otmjenoj četvrti Kensington, vrijednu od 12 milijuna funti, svojoj bivšoj zaručnici Mary Austin, s kojom je proveo 6 godina, a nakon prekida ostali su najbolji prijatelji do njegove smrti.
70-ih Freddy je počeo istraživati gay scenu, a najviše je volio boraviti u New Yorku, Münchenu i na Ibizi. Početkom 80-ih, mijenja imidž: dugu kosu je skratio, te je pustio brkove - po čemu je i dan-danas prepoznatljiv. Njegov zadnji dugogodišnji partner bio je Jim Hutton, koji je umro 1. siječnja 2010. godine. Zajedno su bili od 1984./1985. do Freddiejeve smrti 1991. godine. . 

Freddie je bio veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona, s kojim je snimio duet "State of Shock" koji nikad nije izdan kao singl u izvedbi njih dvojice, već je Mick Jagger naknadno u studiju snimio vokale identične onim Freddijevim, te pjesma postaje megahit. Zanimljivo je da je original pjesme s Mercuryjevim dionicama ipak kasnije izašao u javnost. Freddie je i s Davidom Bowiem kroz grupu Queen snimio pjesmu "Under pressure", iako je nisu nikada uživo izveli. Surađivao je također i s Cliffom Richardom, te brojnim drugim glazbenicima i producentima.

Freddie je bio poznat po tome što nije volio davati često intervjue jer nije vjerovao novinarima nakon nekoliko lošijih iskustava. Bio je vrlo oprezan i jako je držao do svoje privatnosti. Također nije nikada priznao svoju seksualnu orijentaciju, niti je ikada govorio o svojim korijenima. Freddie je bio ljubitelj skupocjenih umjetnina, te ih je često kupovao kako bi ih darovao prijateljima te ukrasio svoj dom. Poznato je i da je bio hedonist.

Jako je volio mačke, stoga ih je imao nekoliko u svom domu.Svojoj najdražoj mački Delilah posvetio je istoimenu pjesmu s albuma Innuendo. I dok je na pozornici i općenito u javnosti djelovao kao snažan, moćan, ekscentričan, neobuzdan i prilično samouvjerljiv, u privatnom životu je bio gotovo čista suprotnost. Mnogi njegovi bliski prijatelji su potvrdili da je bio tih, plah, te vrlo srdačan i obziran. Kroz nekoliko intervjua je i sam Freddie to priznao.

Godine 1995. sastav Queen objavljuje i posljednji album Made in Heaven, na kojemu se nalaze posljednje pjesme koje je Freddie uspio otpjevati. Za pjesmu "Mother Love", Freddie je snimio vokale 2 tjedna prije smrti, no kako je za 2 tjedna umro, Brian May (gitarist) dovršio je zadnju kiticu i tako je nastala pjesma "Mother Love".

Nakon smrti
20. travnja 1992. održan je Koncert u spomen na Freddieja Mercuryja u Londonu, koji su izravno prenosile televizijske postaje diljem svijeta te se smatra da je bio gledaniji nego Live Aid. Na koncertu su uz preostale članove sastava nastupali: Robert Plant, Elton John, Axl Rose, Metallica, Paul Young, George Michael, Extreme, Lisa Stansfield, David Bowie, Liza Minnelli, Zucchero, Annie Lennox, Seal i mnogi drugi.

I sada, nakon više od 20 godina od njegove smrti, Freddieja se pamti po energičnom stilu nastupanja, kao snažnog, izuzetno karizmatičnog i talentiranog glazbenika s iznimnim vokalnim sposobnostima, dok i na današnjoj glazbenoj sceni nema mnogo umjetnika koji imaju njegove sposobnosti. Naime Freddie je poznat po tome što je imao izvrsnu komunikaciju s publikom i to na velikim stadionima. Bio je  i sjajan zabavljač. Nastup grupe Queen na Live Aid koncertu 1985. proglašen je najboljim rock nastupom uživo ikada. Tu se zapravo najviše vidi kako je Mercury bio sposoban izvući ono najbolje iz publike i zabaviti cijeli svijet, a istovremeno zvučati fenomenalno.

Freddie je bio veliki umjetnik i imao mnogo darova, od kreiranja odjeće, do crtanja, skladanja, sviranja i pjevanja.

Freddie Mercury je bio i uvijek će biti, jedan on najvećih muzičara ikada! Slava mu vječna!
A.D.Brkić

 
 

 

Komentari

Ostali članci