Već u srijedu 4.7. te odmah potom i u četvrtak 5.7. na festivalu Zagreb classic biti će već dobro poznati gosti – Zagrebačko gradsko kazalište Komedija i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, te na velikoj pozornici Trga kralja Tomislava dočekuju se još dvije velike glazbene poslastice!

Prvo scenska izvedba mjuzikla Jalta, Jalta (4.7.), a potom i koncertna izvedba rock opere Gubec-beg (5.7.).

Mjuzikl Jalta, Jalta jedna je od zasigurno najvećih uspješnica Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, koja je ovo slavno djelo dvojca Milan Grgić – Alfi Kabiljo odigrala više stotina puta te svugdje izazvala nepodijeljeno oduševljenje i publike i kritike.

Radnja mjuzikla Jalta, Jalta odvija se za vrijeme konferencije u Jalti, kada su tamo boravili Churchill, Staljin i Roosevelt. S njima su došli njihovi sobari: Rus Griša, Amerikanac Larry i Englez Stanley. Oni su smješteni u vilu Aramovski, o kojoj brine kućepaziteljica Nina Filipovna. Međutim, sobari nemaju povjerenja jedan u drugog. Počnu se dogovarati kako bi podijelili svijet, možda bi i uspjeli da na Antarktiku ne postoji jedno mjesto koje se zove zelena livada i o kojem njihovi šefovi ništa ne znaju. Kućepaziteljica Nina je podijelila granu za vješanje rublja na tri dijela da se sobari ne bi svađali. Stanley i Larry se pobune i sva trojica skoro budu izbačeni iz vile, kad se sazna da Griša potajno vješa rublje preko cijele grane. Nina ih pokušava izmiriti obećavajući da će biti nježna prema svoj trojici. Međutim, otkriva se da je bila nježna samo prema Stanleyju i Larryju. Tada dolazi do otvorenog obračuna među sobarima. U tom trenutku se aktivira bomba u vrtu vile.

Mjuzikl se završava kad politički lideri ponude da zelena livada ostane ničija. Zatim svi izvode pjesmu 'Neka cijeli ovaj svijet.

Na izvedbi u srijedu 4.7. u glavnim ulogama nastupaju Renata Sabljak kao Nina Filipovna, Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur kao Larry te Dražen Bratulić kao Stanley, a velikim ansamblom Kazališta Komedija, uključujući brojne soliste, orkestar, zbor i balet, ravnat će ugledni maestro Veseljko Barešić. Izvedba je prigoda da se prisjetimo i našega legendarnog redatelja Vlade Štefančića, koji je potpisao ovu kao i brojne druge predstave Kazališta Komedija.

A nakon Jalte, samo dan kasnije – u četvrtak 5.7. – očekuje nas još jedno antologijsko djelo hrvatske glazbene scene – prva hrvatska rock opera Gubec-beg. Koncertnu izvedbu toga kultnoga ostvarenja trojca Krajač – Metikoš – Prohaska priprema Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod vodstvom maestra Miroslava Vukovojca-Dugana. U solističkim ulogama nastupaju Adalbert Turner-Juci, Barbara Suhodolčan, Franjo Vinković, Ivan Androić, Damir Matić te Jakov Košćina, a pridružuju im se i pjevači Šibenskoga pjevačkog društva “Kolo” koje je pripremio zborovođa Ivo Lise.

Oba programa počinju u 21:00 sati, a ulaz je kao i dosad slobodan.