Potječe iz radničke američke obitelji. Njegova majka radila je kao socijalni radnik, a otac kao električar. Kevin Costner osim njemačkih ima i engleske, irske i škotske korijene. Kao dječak i tinejdžer, Costner nije bio sklon akademskom obrazovanju. Uživao je u sportu, svirao, pisao poeziju te pjevao u Prvom baptističkom zboru. S obzirom da se u djetinjstvu često selio bio je prinuđen stalno sklapati nova prijateljstva, pohađati nove škole,  te graditi međuljudske odnose iz početka. To nije bilo lako. U srednjoj školi je aktivno igrao nogomet, bejzbol i košarku. Upravo ovo sportsko iskustvo, nešto kasnije će mu puno značiti u glumačkoj karijeri koju tada nije mogao ni da nasluti. Diplomirao je 1978. marketing i financije  na Kalifornijskom državnom univerzitetu  Fullerton (CSUF) a tek na posljednjoj godini fakulteta, Kevin se zainteresirao za glumu.

Ljubav s faksa i snovi o Hollywoodu

Ljubav Kevina Costnera i Cindy Silva okrunjena je brakom  1978. godine. Par se upoznao još na fakultetu. Prekretnica je bila slučajno poznatstvo sa glumcem Richardom Burtonom. Upravo mu je Burton dao vjetar u leđa. Kevin je dao otkaz na poslu, a počeci  nisu bili nimalo laki. Prvi posao koji je pronašao u Holivudu bio je posao vozač kamiona i autobusa. Costner je prevozio filmske zvijezde, a sanjao o njihovom uspjehu i slavi. Ovaj posao omogućavao mu je da plaća sate glume i razvija glumački talent. Redovno je išao na audicije, međutim, uloge se nisu nazirale. Bio je uporan. Iako je šest godina proveo u Hollywoodu, bez prave prilike, nije odustao. Kada je šesta godina bila na izmaku, stigla je i prva velika glumačka uloga. Za Costnera to je bilo konačno ostvarenje dečačkog sna. Bio je to film “Hot Malibu Summer”. Iako je snimljen tokom zime 1978. i 1979. godine, film nije objavljen sve do 1981. Slijedi „The Touch“ 1983. godine.

Slijedile su male uloge u bezveznim filmovima ali uporni Kevin napokon dobiva status filmske zvijezde 1987. godine kada glumi Eliota Nessa u „Nedodirljivim“ (The Untouchables) i kao glavni glumac u trileru „No Way Out“. Potvrđuje svoj status velike zvijezde u filmovima sa baseball tematikom „Bull Durham“ iz 1988. i „Field of Dreams“ iz 1989. godine.

Godine 1990. dolazi njegov najveći uspjeh sa kultnim „Plesom sa vukovima“. U ovom filmu je glumio, režirao i bio producent pod zastavom njegove produkcijske kuće „Tig Productions“. “Ples sa vukovima” je dobio 12 nominacija za Oskara i 7 nagrada, od kojih je 2 osvojio on osobno (za najbolji film i najboljeg režisera). Iste godine izlazi film „Osveta“ (Revenge), u kojem glumi zajedno sa Anthony Quinnom i Madeleine Stowe, koji je režirao Tony Scott, iako je Costner hteo da bude režiser. Slijede „Robin Hood: Prince of Thieves“ (1991), „JFK“ (1991), „Bodyguard“ (1992) i Clint Eastwoodov „A Perfect World“ (1993) koji su dobili priznanja filmskih kritičara i napunili blagajne u kinima. Zatim dobija ulogu u „Wyatt Earp“ (1994), „The War“ (1994), koji nije dobio mnogo pažnje, te naučno-fantastični post-apokaliptični „Vodeni svijet“  ( „Waterworld“ , 1995) i „Poštar“ („Postman“ , 1997), od kojih je drugi Costner režirao, a oba su bila komercijalna razočaranja i uveliko popljuvani od kritičara kao umjetnički neuspjesi. („Poštar“ je, ipak, imao lošije rezultate, pa je „osvojio“ pet „Zlatnih malina“.) Posle toga, Costner  1996. godine glumi u golf komediji „Tin Cup“ za Ron Sheltona, koji je režirao i film “Bill Durham”.

Godine 1999. glumio je u filmu „Message in the Bottle“ sa Robin Wright. Njegova karijera je malo oživela 2000-te godine sa „Thirteen Days“, u kojem glumi Kenet O’Donela, Kennedyjevog glavnog savjetnika. Zatim vestern „Open Range“, u kojem je glumio i koji je režirao, koji je primio priznanja filmske kritike 2003. godine i ostvario iznenađujuće veliki komercijalni uspjeh. 

Poslje toga glumi u „The Guardian“ i „Mr. Brooks“, u kojem glumi serijskog ubojicu. 2008. godine glumi u „Swing Vote“ i producira ga pod zastavom njegove produkcijske kuće Treehouse

2010. godine se pojavljuje u „The Company Men“ uz Bena Afflecka, Tommy Lee Jonesa i Chrisa Coopera. Film debitira na „Sundance Film Festival“-u i dobija dobre recenzije. Fim je smatran materijalom za Oskara, međutim, ne dobija nijednu nominaciju. Kostner najavljuje da će se vratiti u režisersku stolicu nakon sedam godina sa „A Little War of Our Own“.

Costner je glumio u trodelnoj miniseriji „Hatfields and McCoys“ koji je imao premijeru 28. maja 2012. godine na „History Channel“-u. Miniserija je smesta  oborila rekorde sa 13,9 miliona gledalaca. To je istinska američka priča o legendarnoj svađi između dve obitelji, koja je trajala desetljećima i zamalo pokrenula rat između Kentuckyja i Zapadne Wirginije. Costner je za tu ulogu osvojio 2012. godine „Emi” (“Emmy Award“) nagradu za istaknutu glavnu ulogu u miniseriji ili filmu, 2013. godine „Screen Actors Guild“ nagradu za istaknutu mušku ulogu u miniseriji ili televizijskom filmu, i 2013. godine „Golden Globe“ nagradu za najbolju ulogu u seriji ili televizijskom filmu. 2014. godine se pojavljuje u špijunskom filmu „Jack Ryan: Shadow Recruit“ kao Thomas Harper, mentor glavnog junaka. Iste godine glumi u trileru „3 Days to Kill“, i u drami „Draft Day“, te producira i glumi u „Black or White“. 2015. godine glumi trenera Džim Vajtau drami „McFarland, USA“. 2016. godine glumi Ala Herisona, NASA-inog supervizora za svemirske operacije u „Hidden Figures“.

2018. godine će se pojaviti u televizijskoj seriji „Yellowstone“, što će biti prva uloga u redovnoj televizijskoj seriji u njegovoj karijeri.

Kevinova muzička karijera 

Osim filmske, Kevin Costner izgradio je i uspješnu muzičku karijeru. Pjevač je benda Modern West . Ovaj rock/country band Costner je osnovao na inicijativu svoje supruge Christine. U oktobru 2007. godine bend je krenuo na svjetsku turneju, a u okviru nje, snimili su emisije u Istambulu i Rimu. Album pod nazivom „Neizrečene istine“za Universal South Records bend je objavio 2008. i dostigao je 61. mjesto na Billboard listi i 35. mjesto na Top Heatseekers.  

U Big Valley Jamboree u američkoj državi Alberta, bend je imao zakazan nastup, kada je glavnu binu zahvatilo jako nevrijeme praćeno grmljavinom. Bina se srušila. Jedna osoba je poginula, a čak četrdeset njih je povrijeđeno. Costner je prikupio novac i pomogao dvojici sinova žene koja je nastradala čekajući nastup njegovog  benda.

U 2010. Kevin Costner & Modern West objavili su svoj drugi album, „Turn It On“, samo za europsko tržište. Album „Turn it on“ došao je na top liste u  Nemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Grčkoj. Treći album „From Where I Stand“ objavljen je 2011. godine, a na albumu gostuje i nemački  pop vokal  Nene (Nena). U aprilu 2012. godine Kostnerov bend je nastupao na dobrotvornoj večeri za Adrin Arš (Adrienne Arsht) Centar za scenske umetnosti u Majamiju (Miami) na Floridi (Florida). Bend je 2014. godine objavio singl „Alive in City“, a 2017. izašao je i najnoviji singl „Love Shine“.

Kevin se dva puta. Ima sedmoro djece iz dva braka, te jedno vanbračno dijete. Kostnerovu ljubav još u studentskim danima osvojila je Cindy Silva. Ona i Costner imaju troje djece. Razvelili su se 1994. pri čemu je Cindy dobila 80 miliona dolara. Odmah poslije razvoda, Kevin utjehu pronalazi u zagrljaju Briget Rooney. Iz ove kratke veze Kevin je dobio sina.

1996. započinje zajednički život s Elle Macpherson, međutim ni to nije dugo potrajalo. Zatim je započeo vezu sa Christine Baumgartner, njemačkim modelom. Par se vjenčao 2004. na Kevinovom ranču u Coloradu.

Tatanka: Story of the Bison

Od republikanaca do demokrata Kevin je bio  politički aktivan. Od rane mladosti zalagao se za republikance. Zagovarao je politiku Ronalda Reagana koji mu je bio dobar prijatelj, a često su zajedno igrali golf.. Međutim, nešto kasnije, Kostner je bio razočaran pravcem u kojem idu republikanci u SAD. Zbog toga se početkom devedesetih okrenuo ka demokratama. Tako je od 1992. godine Kostner javno podržavao i financijski pomagao razne demokratske političare, uključujući Al Gorea, no nikada nije bio zainteresiran da se osobno kandidira na bilo koju političku funkciju. To je javno rekao i 2008. godine. Iste godine vodio je kampanju za Obamu, obilazeći mnoga mjesta u Kaliforniji, gde je kao dječak živio. U svom govoru, Costner je ukazivao na potrebu da mladi birači izađu na izbore, rano i sa entuzijazmom. Smatrao je da mladi trebaju mijenjati svijet.

Costner je 2004. otvorio Tatanka: Story of the Bison, na jednoj milju južno od Deadwooda u Južnoj Dakoti, jerse nadao da će biti obrazovno i emocionalno mjesto za ljude da nauče o širenju Amerike prema zapadu. Atrakcija vrijedna 5 milijuna dolara ima novi interaktivni centar od 3.800 četvornih stopa s izložbenim područjima te orijentacijskim kazalištem. Centar posjetitelja sadrži grafike, fotografije i tekst koji opisuje kako je bizon došao u Sjevernu Ameriku i kako su plemena Indijanaca koristila životinje za hranu, odjeću, sklonište i druge potrebe. Ostali zasloni pokazuju kako je američko širenje na zapad prijetilo bizonskim populacijama kao i utočištu Lakota.