Kemal Monteno rođen je 17. rujna 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini.

Zbog talijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom više od 40 godina karijere, stoji u njegovom životopisu.Kemal Monteno je sa suprugom Brankom bio u dugom i sretnom braku više od 40 godina. Otac je Adrijane i Đanija te djed unukama Lajli i Lori.

Bogatu karijeru Monteno počinje graditi 60-ih godina prošlog stoljeća na festivalu 'Vaš šlager sezone' na kojem nastupa s pjesmom 'Lidija'. Krajem sedamdesetih publiku osvaja pjesmama 'Zemljo moja' i 'Sarajevo, ljubavi moja', a tijekom karijere objavio je ukupno 15 albuma: 'Muziko, ljubavi moja', 'Žene, žene', 'Moje pjesme, moji snovi', 'Za svoju dušu', 'Dolly Bell', 'Uvijek ti se vraćam', 'Moje najdraže pjesme', 'Romantična ploča', 'Kako da te zaboravim', 'Pjesme zaljubljenika', 'Hvala svima. Kemo i prijatelji', 'Dunje i kolači', 'Zlatna kolekcija', 'Samo malo ljubavi' i 'Šta je život'.

Surađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić i drugi. Njegov zadnji studijski album Šta je život objavljen je 2013. godine, a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera.


Uz brojne festivalske nastupe Kemal Monteno može se pohvaliti i čitavim nizom vječnih hitova, koji su objavljeni na njegovim albumima tokom bogate karijere, a veliki dio njih i danas je jednako tako aktuelan, kao i u trenutku prvog objavljivanja. Pored gore spomenutih festivalskih hitova ovdje treba izdvojiti i ostale velike Montenove hitove, koji se i danas slušaju sa istom pažnjom kao i prije.

    "Kratak je svaki tren"
    "Jedne noći u decembru"
    "Nemoj da te prevari ovaj pramen sijedi"
    "Pusti me da plačem"
    "Ne budite me noćas"
    "Olivija"
    "Za svoju dušu"
    "Tebi je lako"
    "Vino i gitare"
    "Nije htjela", duet s Oliverom Dragojevićem
    "Pjesma zaljubljenika"
    "Uvijek ti"
    "Nakon toliko godina", duet sa Paulom Jusić
    "Volio bih da sam pjesnik"
    "Ljubavna bol"
    "Pusti me da plačem"
    "Ti si moja poezija"
    "Napiši jednu ljubavnu"
    "Žene, žene"
    "Davore" (posvećena Montenovom najboljem prijatelju, Davorinu Popoviću)
    "Ne ljubi me tako jako"
    "Vratio sam se živote"
    "To je drugo lice ljubavi", duet sa Goranom Karanom
    "Daleko, daleko", duet sa Borisom Novkovićem
    "Djevojčice"
    "Dunje i kolači", duet sa grupom Divas
    "Dušo moja"
    "Na kraju grada"
    "Jedini moji"
    "Ne budite me nočas"
    "Pahuljice moja"
    "Sinoć pod prozorom njenim"
    "Stari", vokalna saradnja s Tifom, Fazlom i drugima
    "Uvijek ti se vraćam"
    "Nije vredno, sine moj", duet sa Dušanom Svilarom
    "Nekako s proljeća", s Crvenom jabukom
    "Šta je život" (2013)
    "Kad ponovo tuga pokuca na vrata" (2013)
    "Bella biondina" duet s Paulom Jusić
 

 

Odrastajući u skromnoj obitelji naučio je cijeniti ljude, a iako je bio jedna od najvećih glazbenih zvijezda u regiji, krasila ga je nesebičnost i duhovitost zbog čega je među kolegama bio i ostat će omiljen i svima drag, jedinstveni i neponovljivi, Kemo.