Jerry Lewis na scenu je uletio četerdesetih godina prošlog stoljeća, u neponovljivom komičarskom duetu s pjevačem Deanom Martinom. Nastupali su po noćnim klubovima, radio stanicama, snimili 16 filmova, sve do raspada suradnje 1956. godine, nakon kojeg je Lewis izgradio iznimnu samostalnu karijeru.

Uspon Martina i Lewisa bio je bez presedana u američkoj kulturi; snažni rast novih masovnih medija poput televizije i radija, i bujajući utjecaj novina nakon Drugog svjetskog rata, omogućio je ekpresni uspon i etabliranje u kulturi. “Showbiz nije vidio ništa slično Martinu i Lewisu”, piše NYT. Imali su fantastičnu kemiju i suradnju na sceni i na filmu.

"Mrzio je jer sam dopustio da se rastanemo" cheeky

Nakon gotovo deset godina suradnje, Dean Martin postao je nezadovoljan vlastitom statusom i osjećajem da Lewis dominira svakim nastupom i kreativnim smjerom. Točno deset godina nakon prvog zajednične pojave, Lewis i Martin održali su oproštajni zajednički nastup, i nastavili raditi samostalno.

Nisu komunicirali dvadeset godina do 1976. godine, kada ih je na silu pokušao spojiti Frank Sinatra: no prijateljstvo je donekle obnovljeno nakon smrti Martinova sina 1987. godine. “Mrzio sam ga jer je dopustio da se rastanemo. Mrzio me jer sam dopustio da se rastanemo”, napisao je kasnije Lewis u memoarima naslovljenima “Dean i ja”.

Amaterski filmovi (ali ne s konotacijom koju imaju danas)

Jerry Lewis godinama je snimao kućne, amaterske filmove, koje je usavršavao do razine da je etabliranim redateljima nudio savjete o scenografiji. Svoj prvi pravi film, Potrčko, o nijemom bellboy u luksuznom hotelu, napravit će 1960. godine, a potpisuje ga kao scenarist, redatelj i glavni glumac. Za Potrčka je dobio međunarodne pohvale, što Lewisa hrabri na sljedeći korak, Luckastog profesora, koji je bio ogroman komercijalni hit.

Čuvena je Lewisova uloga u filmu Martina Scorceseja, Kralj komedije iz 1982., u kojem je glumio poznatog TV voditelja kojeg lik Roberta De Nira odluči oteti. U posljednjih nekoliko desetljeća, Lewis je nastavio aktivno raditi na mjuziklima i filmovima, a većinu vremena posvetio je humanitarnom radu. Ženio se dvaput i imao je sedmero djece.

"Imao sam velikog uspjeha glumeći totalnog idiota", rekao je u jednom intervju. Ključ, kazao je, bio je u tome što je zadržao dijete u sebi.

"Gledao sam svijet očima devetogodišnjaka. Od toga sam napravio karijeru", kazao je.

Svoj posljednji film "Max Rose" snimio je 2013. kada mu je bilo 87 godina.

Njihovo partnerstvo okončano je nakon 10 godina gorkom svađom pa je Lewis počeo nastupati i snimati filmove sam.


Na vrhuncu popularnosti Martin i Lewis izazivali su histeriju poput Sinatre i Beatlesa

Lewisov lik, poput onog koji je stvorio s Martinom, malo se mijenjao iz filma u film. Blesiranjem, poznatim "gledanjem u križ" i nenadmašnom mimikom zabavljao je gledatelje. U pet desetljeća karijere nastupio je u 45 filmova i na vrhuncu bio jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu.

U Francuskoj je ostao ikona i kada mu je popularnost u domovini nestala. Ondje su ga zvali "kraljem ludosti" i odlikovali ga Legijom časti.

"Francuzi su vrlo vizualni ljudi. Uživaju u onome što vide i smiju se. Tek kasnije se pitaju zašto", objasnio je svoju popularnost u Francuskoj.

I sam je znao reći da među gledateljima malo koga ostavljao ravnodušnim, ili su ga obožavali ili mrzili.

Lewis je 1960. režirao svoj prvi film, a do najvećeg uspjeha dolazi tri godine poslije ulogom i režijom u "Šašavom profesoru", filmu čiji će 'remake' 1996. snimiti Eddie Murphy. Lewis je poznat i posvojim humanitarnim televizijskim akcijama, koje je svake godine organizirao na Praznik rada, koji se u Americi obilježava prvog ponedjeljka u rujnu, i prikupljao novac za oboljele od mišićne distrofije. Radio je to gotovo 60 godina i prikupio, tvrdi Cazau, više od 2,4 milijarde dolara.

Od 1949. godine J. Lewis se bori protiv mišićne distrofije i pomaže Udrugama oboljelih od mišićne distrofije. Godine 1977. nominiran je i za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje predane javne borne protiv mišićne distrofije za koju je godinama putem humanitarnih akcija prikupljao novac.

Lewis je dobio Oscara za humanitarni rad 2009. godine, no nažalost nijedan nije dobio za glumu!

Počivao u miru!