Kako bilo tek u konkurenciji za „Zlatnu palmu” ove godine je 18 filmova o čijim vrijednostima će odlučivati žiri na čelu sa predsjednicom, australijskom glumicom i također dvostrukom oskarovkom Cate Blanchett. 

Šta to sve donosi novi Cannes? Kao prvo – nakon sedam desetljeća ukidaju se press projekcije! Filmski kritičari i novinari sada će moći gledati filmove samo tokom službenih, večernjih premijera ili dan poslije istih. Uveden je embargo na slanje tekstova sa mišljenjem o filmovima tjekom i sat vremena poslije službenih premijera koje su tradicionalno uvijek kasnije posljepodne i noću. Drugim riječima, svi oni koji rade i izvještavaju za dnevne novine i ostale dnevne medije biće u velikom problemu. Još kada se na to doda i stalna sigurnosna kontrola sa pretresima na svim ulazima i prilazima „radnim mjestima” dnevnih izvještača, ovogodišnji Cannes će pripadnicima medija prirediti dodatni stres.

Hrvatski animirani film Biciklisti koji će publika moći tjekom godine pogledati na dva prestižna festivala – onog u Cannesu i Annecyju. Na Cannes Film festivalu film će publika moći pogledati u Short Films Corner kao dio selekcije HAVC-a. U programu '15 dana autora' ('La Quinzaine des réalisateurs') prikazat će se dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, a u 'Tjednu kritike' ('La Semaine de la Critique') dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel Chris the Swiss te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa Treća vrsta. Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije, priopćeno je iz HAVC-a.

Režiju, scenarij i montažu Biciklista potpisuje Veljko Popović, a riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca.
Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Ne propustite pogledati Wildlife u kojem glume Jake Gyllenhaal i Carey Mulligan te donosi priču o dječaku koji svjedoči raspadu braka svojih roditelja nakon što njegova majka upozna i zaljubi se u drugog muškarca. Ova obiteljska drama će krenuti i u svjetska kina nakon Cannesa. Radnja filma je smještena u 1960-e godine u mali grad Great Falls u Montani. Nakon Sundancea se čak šuškalo o mogućoj oskarovskoj nominaciji za Carey Mulligan.

Osim filma Wildlife, na repertoaru su filmovi u natjecateljskom dijelu programa:

Chris the Swiss, Anje Kofmel, Diamantino Gabriela Abrantes i Daniela Schmidta, Egy Nap (One Day) Zsófije Szilágyi, Fuga (Fugue) Agnieszke Smoczyńska, Kona Fer Í Stríð (Woman at War) Benedikta Erlingssona, Sauvage Camille Vidal-Naquet, Sir Rohena Gera dok je film zatvaranja festivala Guy Alexa Lutza.