Na bini se pojavio i premijer Kanade Justin Trudeau sa suprugo Sophie Grégoire i recitirao stihove pjesme “I’m Your Man” uz koju su plesali na svom vjenčanju, prenio je France press.
Pierre Trudeau, bivši kanadski premijer i otac sadašnjeg, bio je prijatelj Leonarda Cohena. Cohen je bio među ljudima koji su nosili Trudeaov kovčeg na sahrani.

“Volio bih da mislim kako se njih dvojica negdje zajedno smiješe”, rekao je Justin Trudeau.
Na koncertu je nastupio i Cohenov sin Adam koji je otpjevao “So Long, Marianne”. S Lanom Del Rey je pjevao “Chelsea Hotel No. 2” u kojoj se njegov otac prisjećao kratke veze u New Yorku s Janis Joplin.

Leonard Cohen je rođen u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Prvo je pisao pjesme prije nego što je počeo muzičku karijeru. Tijekom glazbene karijere koja se protezala na više od 45 godina, Cohen je napisao desetke pjesama koje su s malo riječi dubinski progovarale o religiji i ljubavi, depresiji i samoubojstvu, politici i ratu. Mnoge od njih otpjevali su neki od vodećih izvođača svih žanrova, od Judy Collins i Tima Hardina pa do U2-a, Eltona Johna, Stinga, Trishe Yearwood i Arethe Franklin.

Prvi je album, nakon što je prekinuo  obećavajuću spisateljsku karijeru, objavio 1967., kada je već navršio 33 godine života. Mnogi će ipak izdvojiti  skladbu 'Hallelujah', koja je vjerojatno njegova najizvođenija, a gotovo sigurno najobrađivanija pjesma.

Besmrtna ljubav Marienne i Leonarda

Cohen je umro samo nekoliko mjeseci nakon smrti njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen, kojoj je 1967. posvetio evergreen 'So long, Marianne'.

Nekoliko dana prije njezine smrti krajem srpnja njezin bliski prijatelj stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire. Trebalo je sao dva sata i stiglo joj je Leonardovo prekrasno pismo... Sljedeći dan su joj ga pročitali a Marianne je bila potpuno pri svijesti, ispričao je njezin prijatelj početkom kolovoza za kanadski radio CBC.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari "i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju".

"I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu," stoji u pismu, koje iz današnje perspektive djeluje proročanski.


http://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-wednesday-edition-1.3705984/so-long-marianne-leonard-cohen-s-final-letter-to-his-muse-1.3705989