Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava donosi doista niz prvorazrednih glazbenih poslastica - od Jalte, Jalte i Gubec-bega, baleta Gospoda Glembajevi i Opere pod zvijezdama, sve do svjetskih glazbenih zvijezda - Juliana Rachlina i Joséa Cure! U sklopu festivala među ostalim nastupaju Zagrebačka filharmonija, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Simfonijski puhački orkestar OSRH-a i mnogi drugi, a program i ove godine otvaraju ansambli Hrvatske radiotelevizije - i to njih čak četiri!

U srijedu, 20.6. s početkom u 20:45, u sklopu HRT-ova programa Glazba i grad, na veliku pozornicu festivala Zagreb Classic stižu Zbor, Tamburaški i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom uspješnoga mladog češkog maestra Jiříja Rožeňa. Tema programa je ples, a koncertom se obilježava i 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije, zbog čega je program sastavljen od skladatelja iz zemalja koje su nastale nakon propasti toga golemoga carstva: Austrije, Mađarske, Češke, Rumunjske i Hrvatske.

Bogati program predstavlja sjajnoga mladog saksofonista Jana Tominića, ovogodišnjega pobjednika hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika, prestižnoga natjecanja koje se sredinom kolovoza održava u Edinburghu. Ansamblima HRT-a pridružit će se i Zbor Cantores Sancti Marci, dok će tri sjajna vokalna solista - Krešimir Špicer, Martina Zadro te Ivana Lazar - u finalu večeri nagraditi publiku najljepšim brojevima iz Straussova Šišmiša. Posebno iznenađenje nova je skladba hrvatskoga skladatelja Dubravka Palanovića - Drmeš za tamburaški i simfonijski orkestar - koja će upravo na festivalu Zagreb Classic doživjeti svoju svjetsku premijeru.

Samo dan kasnije, u četvrtak 21.6. (iznimno) u 22 sata na pozornicu Trga kralja Tomislava stiže i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella s atraktivnim programom Progressive Deviations: Jazz orkestar HRT-a svira glazbu Franka Zappe. 

Festivalski program nastavlja se u subotu 23.6. u 21:00 nastupom Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom mladoga dirigenta Filipa Šljivca. Solist je pijanist Vedran Janjanin, a na programu su djela P. I. Čajkovskog i S. Rahmanjinova.

Ulaz na sve programe festivala Zagreb Classic je slobodan.

Puno je razloga zbog kojih od 20.6. do 10.7. - čitava tri tjedna - vrijedi biti na Trgu kralja Tomislava. Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje - Ne propustite Zagreb Classic!

Gdje uživamo u glazbi na travi...

Program

ZBOR, TAMBURAŠKI i SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a JIŘÍ ROŽEŇ, dirigent
ZBOR CANTORES SANCTI MARCI
Solisti:
KREŠIMIR ŠPICER, tenor MARTINA ZADRO, sopran IVANA LAZAR, sopran JAN TOMINIĆ, saksofon
Antonín Dvořák
Slavenski plesovi, op. 46, za orkestar Br. 1 u C-duru, Furiant
Br. 2 u e-molu, Dumka
Krešimir Baranović
Kolo iz baleta Licitarsko srce, za orkestar
George Enescu
Rumunjska rapsodija, op. 11 br. 2, za orkestar
Pedro Iturralde
Pequeña czarda, za saksofon i orkestar
Antonín Dvořák
Slavenski plesovi, op. 46, za orkestar Br. 4 u F-duru, Sosuedská
Dubravko Palanović
Drmeš, za simfonijski i tamburaški orkestar (praizvedba)
Zoltán Kodály
Plesovi iz Galante, za orkestar
Antonín Dvořák
Slavenski plesovi, op. 46, za orkestar Br. 7 u c-molu, Skočná
Br. 8 u g-molu, Furiant
SRIJEDA, 20. lipnja 2018. u 20:45
  Trg kralja Tomislava