John Lennon rodio se 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu. Odrastao je u obitelji sa ocem i tetom i kao svako buntovno dijete vrijeme je kratio markiranjem iz škole, dok ga njegova teta nije odlučila izvesti na pravi put tako što ga je upisala u školu crtanja, jer je u ranoj fazi djetinjstva pokazivao interes jedino za crtanje.

Svoje glazbene početke bilježi kad osniva bend pod nazivom The Quarrymen sa prijateljem koji ga je kasnije upoznao sa budućim kolegom i prijateljem Paulom McCartneyem s kojim kasnije osniva Beatlese koji će uskoro nakon toga postati jedna od najpopularnijih grupa svih vremena. Njegovo djelovanje u grupi traje sve do 1970. godine, a pjesme s kojima je doprinjeo grupi bile su Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus.

Nakon 1970. godine napušta Beatlese i kreće u solo karijeru koja je isto tako bila uspješna kao i karijera unutar grupe. No ovog puta to odlučuje napraviti sa svojom ženom ili srodnom dušom koju su mnogi smatrali krivom za raspad grupe. Svi znaju Johna Lennona (zajedno s Beatlesima) kao začetnika glazbene revolucije koja se dogodila 60-ih godina 20. stoljeća. No, bi li umjetnik, kojeg poznajemo po glazbenim remek-djelima, bio takav da nije sreo Yoko Ono?

Yoko Ono, umjetnica i mirovna aktivistica svojim je bezgraničnim intelektualnim duhom utjecala ne samo na životno djelovanje Johna Lennona, nego i na razvoj suvremene umjetničke prakse.  Vjerujući u svoju misao da je san koji pojedinac sanja samo san, dok je san koji se zajedno sanja stvarnost, Yoko je uz Johna Lennona pomicala granice društvene i kulturne svakodnevice 60-ih godina. Inspirativnim utjecajem Yoko Ono, John Lennon se uz glazbu posvetio umjetničkom i aktivističkom djelovanju. Zajedno su vjerovali u mogućnost  stvaranja svijeta kao mirnijeg mjesta, a svojim umjetničkim radom prodirali u različite sfere društvenog djelovanja. Stvaranjem imaginarne konceptualne države koju su nazvali Nutopija, zagovarali su imaginarnu zemlju koja bi živjela prema Lennonovim opjevanim idealima iz Imagine: zemlji bez granica, bez putovnica, zemlji u kojoj bi svi stanovnici 'Nutopije' bili ujedno i ambasadori svoje zemlje.

John i Yoko Ono snimili su tri albuma John Lennon/Plastic, Ono Band i Imagine. Najvažnije pjesme iz tog peroda bile su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games.

John Lennon bio je veliki glazbenik koji nas je svojim pjesmama pokušavao podučiti nečemu, pokušao je doprijeti do svojih obožavatelja, no kako uvijek ima onih koji se ne slažu s onim što im neka osoba pokušava poručit i koji to nastoje riješit nasilnijom metodom, tako se dogodilo i tog kobnog dana 8. prosinca 1980. godine kada ustrijeljen od strane luđaka ispred zgrade Dacota u New Yorku.