Doroteo Arango, rođen je 5. lipnja 1878., u meksičkoj pokrajini Durango. Bio je sin terenskog radnika i siroče od ranog djetinjstva. U osveti za silovanje sestre, ubio je jednog od vlasnika imanja na kojem je radio kao težak te bio prisiljen pobjeći u planine gdje je proveo mladost kao bjegunac. Pridružio se skupini razbojnika i promijenio ime u 'Pancho Villa', po svome djedu.

1910. Villa se pridružio Franciscu Maderi protiv diktatora Porfiria Díaza. Tijekom pobune, Villa, koji nije imao formalno obrazovanje, ali je naučio čitati i pisati, pokazuje svoje talente vojnika, stratega i organizatora. Obožavao je konje i bio vješt jahač. Dobio je i nadimak "Kentaur sa sjevera" jer je tijekom Meksičke revolucije često bio na konju.1911. potukao je vojsku Porfirija Diaza, u korist njegovog oponenta pa ga je general Huerta osudio na smrt. Dva puta je zauzimao glavni grad Meksika. Iako su kolale glasine da će Pancho Villa postati novi predsjednik Meksika, to se nije dogodilo (već su Ameri instalirali "svog čovjeka" naravno)

Odoljevao tekili ali žene su definitivno bile njegov porok

Uz njegovu reputaciju "čvrstog momka" nikako ne ide činjenica da nikad nije pio alkohol, ali stvarno je tako. Dopuštao je svojim ljudima alkohol, ali on nije nikada pio.

Unatoč poznatoj fotografiji Pancha Ville i Emiliana Zapate u predsjedničkoj stolici, on navodno nikada nije imao ambicije biti predsjednik Meksika. Želio je vidjeti pad diktatora Diaza, a bio je veliki obožavatelj političara Francisca Madere. Nakon što je Madero umro, Villa nikada nije s istim žarom podupirao nijednog predsjedničkog kandidata. Nadao se da će naići netko prihvatljiv kome bi on bio visoko rangirani vojni oficir. Premda nije imao visoke političke ambicije, Villa je pokazao svoje umijeće dok je bio guverner Chihuahue od 1913. do 1914. godine. Poslao je svoje ljude da pomognu u sječi drveća, naredio popravak željeznica i poštanskih ureda....a strogi zakoni koje je uveo odnosili su se na sve, pa i na njegove ljude.
Po završetku revolucije 1920., dobio je čin generala, mirovinu, i predao je zapovjedništvo nad svojim snagama koje su ratovale na sjeveru Meksika. Vratio se u državu Chihuahuu, i nastavio raskalašeni život. Ubijen je 20. srpnja 1923. u 46. godini.

Najbolji frend brz na obaraču

Rodolfo Fierro je bio Panchova desna ruka. Premda se Villa nije bojao 'zaprljati ruke' i osobno je ubio brojne muškarce tijekom ratovanja, ipak neke poslove nije sam radio. Za sve takve zadatke imao je Fierra, sociopata i manijakalnog ubojicu koji mu je bio nevjerojatno odan. Fierra je bio neustrašiv, a legenda kaže da je jednom upucao čovjeka jer ga je zanimalo hoće li pasti na prednju ili stražnju stranu. On je umro 1915. godine i za Villu je to bio težak gubitak.
Premda pridruživanje revoluciji ne zvuči kao mudar poslovni potez, činjenica je da je upravo revolucija učinila od Pancha Ville bogataša. Siromašni razbojnik iz 1910. je 10 godina kasnije imao ogromni ranč sa stokom, mirovinu, zaposlenike i puno novca.
Villa je hladnokrvno upucan dok je prolazio gradom Parral 1923. godine. Mnogi povjesničari krive Alvara Obregona za ovaj čin, ali smrt Pancha Ville do danas ostaje misterija.

Provalila ga punica

Tijekom svojega života, Villa nikada nije javno govorio o svom obiteljskom životu, no sklopio je nekoliko brakova bez traženja poništenja ili razvoda. 29. svibnja 1911. oženio je Maríu Luz Corral koja je opisana kao "najsustavnija od svih njegovih mnogih žena" . Upoznali su se u San Andrésu gdje je Villa imao je svoju bazu a Maria živjela sa majkom-udovicom koja se njihovoj vezi snažno suprotstavljala. Villa i Luz Corral imali su kćer, koja je umrla kao dijete.

Villa je imala dugoročne odnose s nekoliko žena. Austreberta Rentería bila je "službena žena" u njegovoj haciendi Canutillo, a Pancho Villa je s njom imao dva sina, Francisca i Hipólita. Jedna od njegovih "dugoročnih žena" bila je Soledad Seañez, zatim Manuela Casas s kojom je imao sina, a Juana Torres s kojom je imao kćer...itd. itd.

Kada je 1923, Pancho Villa ubijen, Luz Corral je protjerana iz Canutilla, no ipak, meksički su sudovi prepoznali upravo nju kao njegovu "legalnu" ženu i nasljednicu. Predsjednik Obregón intervenirao je u sporu između konkurentskih zahtjeva za Villino imanje u korist Luz Corral, možda zato što mu je spasila život kad ga je Villa htjeo ubiti 1914. godine.

Rentería i Seañez su dugotrajno se sporeći dobile male državne mirovine desetljećima nakon Villeove smrti, no Luz Corral je naslijedila Villino bogatstvo i odigrala ključnu ulogu u održavanju javne uspomene na njega. Sve tri žene bile su često prisutne na ceremonijama vezanim za sjećanje na Villu. Kada su Villini posmrtni ostaci prebačeni u Spomenik revolucije u Mexico Cityju, Corral je odbila prisustvovati ogromnoj ceremoniji jer se s tim nije slagala.

Sin Pancha Ville, pukovnik Octavio Villa Coss, je 1960. ubio Juana Guerru, legendarnog narko bossa iz Zaljevskog kartela, Posljednji živi Villin sin -Ernesto umro je 2009. u Kaliforniji, u dobi od 94 godine. Prije toga se svake godine pojavljivao na festivalima u rodnom Durangu, uživajući u statusu slavne osobe i činio je to sve dok nije postao preslab za sudjelovanje.

Johnny Depp kao Pancho Villa u filmu Emira Kusturice
Nakon što ga je glumio Antonio Banderas i Johnny Depp je prihvatio ulogu Pancha Ville, i to u biografskom filmu Emira Kusturice. Zajedno sa Meksikankom Salmom Hayek, a Kusturica se dvoumio između Deppa i Javiera Bardema. Film se bazira prema knjizi američkog pisca Jamesa Carlosa Blakea, a Depp priču priča "kroz oči svojih prijatelja i žene koju je volio", rekao je Kusturica.