Do tada nepoznata lokacija, odmah je postala spomenikom kulture i atraktivno mjesto za turiste. Ali velika količina posjetitelja počela je ugrožavati zidne slike: kombinacija ugljikovog dioksida i vodene pare, koju izdišu turisti, počela je pogubno djelovati na crteže - oni su se naprosto počeli rastvarati i nestajati.

Vlastima nije preostalo ništa drugo, nego zatvoriti špilju za sve posjetitelje na neodređeno vrijeme. Paralelno s tim, Centar zadužen za zidne slike špilje Lascaux, objavio je natječaj za izgradnju muzeja unutar špilja koji bi bio siguran za crteže. 

Na stijenama i stropovima špilje nalaze se dobro sačuvani naturalistički likovi životinja (konji, jeleni, bikovi, krave, medvjedi, bizoni i dr.) simbolično-magičnoga značenja, koji predstavljaju najvrjednija ostvarenja paleolitske umjetnosti. Godine 1979. Lascaux je dodan na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi zajedno s drugim prapovijesnim nalazištima u dolini rijeke Vézère.

Ulaz u špilju u Lascauxu je mračni prolaz kroz koji se čovjek provlači osjećajući ga čitavim svojim tijelom, opipom, tj. taktilno, ali ne gledanjem. Daleki, teško pristupačni dijelovi špilje služili su kao svetišta i ona su oslikana. Na stropu špilje naslikane su različite životinje. Oslikana je cijela površina stropa, ali tako da između pojedinih likova nema međusobnog odnosa. Oni se kreću u različitim smjerovima, nalaze se u različitim položajima, slikani su jedan iznad drugoga ili čak jedni preko drugih (konglomerat). Ne postoji nikakva prostorna organizacija podloge, već samo niz individualno shvaćenih tijela oblikovanih velikim obojenim površinama s tamnim obrisima.

Slikar, iskonski umjetnik, je po nagonu ostavio veliko djelo o kojemu se ne može govoriti kao o primitivnoj umjetnosti, već jednostavno o izvornoj umjetnosti, u svoj njezinoj ljepoti. Neke slike nam se mogu činiti manje "estetskima", ali nisu zato manje osobiti. Nastali iz nekog mističnog obreda, oni nam svjedoče o čovjeku koji nam i nije tako stran kao što držimo za vrijeme koje nas razdvaja.

I.Horvath
Izvor:
Lascaux Službene stranice špilje Lascaux, Francusko ministarstvo kulture.