Ljudi hodaju ulicama i dolaze do glavnih avenija i trgova nadajući se da će uzeti vrećicu bombona ili druge darove. Budući da Španjolska nema Djeda Mraza ni Svetog Nikolu koji nose darove za Božić, to čine  Tri kralja-čarobnjaka, čija se velikodušnost provjerava svakog 6. siječnja, na Sveta tri kralja. Djeca, obitelji i čitavi gradovi diljem zemlje proslavljaju ovaj važan španjolski obiteljski praznik.

Uz svjetla božićnih ukrasa na ulicama, jaslica i tradicionalnih božićnih pjesama cjelinu, hispano-narodi proslavljaju dolazak kraljeva i parade naziva La Cabalgata. Kraljevi na konju ili raskošnim kolima, bacaju poklone za djecu koja čekaju na ulicama... Vrlo, vrlo spektakularno -poput brazilskog karnevala!

Večer prije odlaska u krevet, djeca uglancaju cipele i ostave ih na mjestu gdje misle da će ih kraljevi-mudraci sigurno vidjeti. Ti religijski vladari, baš poput Djeda Božićnjaka, obožavaju slatkiše, pa španjolska djeca ostavljaju malo slatkiša kako bi privukli kraljeve i slijedeće godine, kao i sijeno kojim će nahraniti svoje deve. U jutarnjim satima, uzbuđena djeca otkriju da su kraljevi jeli slatkiše, deve su jele slamu, a u cipelama ih čekaju darovi. Čarobna večer završava s drugom španjolskom božićnom tradicijom: poslasticom tipičnom za "doručak s kraljevima" -kuglof ukrašen suhim voćem.

Povijest

Ovo slavlje je ukorijenjeno u Novom zavjetu gdje se kaže da se kraljevi (reyes) Melchor, Gaspar i Balthazar putovali cijelu noć iz najudaljenijih krajeva zemlje donijeti darove Isusu, koga su priznali kao Sina Božjega. Osim veličanstva, mudraci su opisani kao mudri, a njihova mudrost dolazi upravo iz prepoznavanja Isusovo božanstva. Došli su iz tri različita mjesta nakon što su vidjeli svjetlu zvijezdu Betlehema, koja je, kažu, bila suspendirana na nekoliko dana prije no što je u jaslicama Blažena Djevica Marija rodila.

Od godine 1885., Vlada Španjolske održava paradu u čast ove posebne fešte kojom završava božićni odmor. Dok tradicionalni spisi govore da su malom Isusu donijeli smirnu, zlato i tamjan današnji kraljevi donose slatkiše, plišance i praktične darove. Međutim, ostaje emocionalni tradicija i najduža Španjolska vožnje.

El dia de los Reyes Magos se posebno svečano obilježava u Meksiku. Na isti način kao u Španjolskoj daruju se djeca. Nekada su njihovi pokloni bili ručno izrađene igračke od drveta i slame a danas su mobiteli, playstationi, tableti... Grad Guanajunto je poznat po majstorima starih zanata koji izrađuju starinske igračke.

Kolač Kraljevski krug -Rosca de Reyes

Još je jedan presladak običaj vezan za obilježavanje El dia de los Reyes Magos u Meksiku. Oni pozivaju skupinu rodbine i prijatelja koji se okupe za stolom i svatko dobije nož kojim reže oooogroman kolač u obliku kruga u kojem su male lutkice (nekada porculanske a danas plastični prikazi malog Isusa). Taj krug spaja ljude koji su povezani prijateljski i rodbinski, i među kojima, smatraju da -vrijedi živjeti. Svatko dobije nož a kod koga se zatekne najviše "Isuseka" dužan je pripremiti feštu za Día de la Candelaria  koji se obilježava 2. veljače i pozvati sve prisutne na točno propisani svečani meni koji obavezno sadrži "tamales" (slane i slatke svitke umotane u bananino ili kukuruzno lišće posebno obrađeno da ne bude žilavo) od i "calientitos de camaron" (ljuta juha od škampa) čija priprema nije šala... Ali o tome detaljnije za Candelariu.

Preslatko!


Za kraj ovog putovanja u meni najomiljenije dijelove planete objavljujem vam i recept za Calientitos ili Ponche Navideño -fenomenalno piće koje se najčešće priprema za vrijeme blagdana posebno Božića.

Miris ovog punča dok se kuha na štednjaku je hipnotizirajući, a bome i opijajući jer uz spoj egzotičnog voća, cimeta, klinčića i šećerne trske, što je za djecu jako fora jer kopaju po čaši da dođu do slatkog voća... Dakle nakon što se rastoči djeci, dodaje se rakija ili konjak.

Probajte ga - Znam da ćete ga voljeti jednako kao i ja!

Živjeli i sretne blagdane Vam želim!


Sastojci za cca. 10-12 čaša

* Guava (se nađe u velikim "Konzumima"), tejocotes (meksičko voće izuzetno slično jabuci s konzistencijom dunje) i šećerna trska koja se može kupiti zamrznuta. Ako nema tejocotes može i samo guava a ja sam stavljala umjesto svega navedenog -jednu dunju i jednu jabuku. I fenomenalno je!!!
10 šalica vode
1/2 šalice hibiskusovog čaja
3 komada tamarindi -mahuna bez ljuske (njih nema osim ako me čitate u Indiji ili u Meksiku)
8-10 guava, se ispere, odrežu krajevi i prepolove
6-8 tejocotes, odrezanih rubova i oguljene kože
1 naranča, izrezana na četvrtine, s korom (doooobro je operite a noć prije namočite u vrlo slanu vodu)
1 crvena jabuka, nasjeckana na male kockice
2 kruške, nasjeckane na kockice
1 - 1 1/2 šalice molesas smeđeg šećera
7-10 suhih šljiva, nasjeckanih
šačica grožđica
3 ili 4 cimetova štapića
žlićica klinčića koji se uguraju u naranđinu koru
rakiju ili konjak ne kuhati već dodati prije posluživanja!
3 piloncillos (specijalno obrađen nerafinirani šečer u "briketima" koji Meksikanci puno koriste u klopi)

Napomena: 3 piloncillos je moja preporučena količina, no možete koristiti smeđi šećer a ako ne možete nabaviti piloncillo koji daje topao, karamelasti, zemljani okus!

Upute:
U veliki lonac, dodajte 10 šalica vode, oljuštene tamarinde i jak hibiskusov čaj. Kuhati 10-15 minuta i procijediti. Dobije se divna krvavo crvena boja tekućine. Dodajte vodu ponovo u lonac i vratite na štednjak.

Gurnite klinčiće u kožu naranče ali tako da ih možete pronaći i ukloniti ih kasnije. Dodajte naranče i ostatak sastojaka u lonac. Pokrijte ga i pustite da lagano kuha 30-45 minuta ili dok voće omekša a piloncillo se rastopi. Umiješajte dobro kako bi se okusi proželi. Pažljivo izvadite klinčiće iz narančine kore ali vratite naranče u punč!

SALUD!!!


Alma Draganić-Brkić