Među najzagonetnijih značajkama Jamajke, otoka od samo 2,8 milijuna ljudi, je njegova zapanjujuća nadmoć u trčanju. Trenutno, najbrži čovjek i žena su oboje Jamajčani. Devetnaest od 26 najbržih ljudi svih vremena ikad u utrkama na100 metara su s Jamajke. Popis se nastavlja.

Globalna dominacija Jamaike u trčanju, počela je prije 50 godina. Na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju, Jamajka je u trčanju zauzela 13. mjesto. Do Olimpijskih igara u Pekingu 2008., trkači s jamaike ubrzavaju, a Usain Bolt osvaja tri zlatne medalje i dok u utrci trkačica Clean Sweep osvaja zlato na 100 metara.

Kako Jamajčani to uspijevaju? To nije zbog genetike, kao što neki tvrde. jer velika većina predaka Jamajčana su iz zapadne Afrike, koja ima relativno malo sprintera. Genetikom se ne može objasniti zašto Jamajčani nadmašuju druge crnce u Americi, posebno u Brazilu, koja ih ima 36 puta više od njih.

Rođen sam i odrastao na Jamaici, a mi Jamaičani ćemo vam dati vrlo različite odgovor na pitanje što je razlog uspjehu naših sprintera. Natjecanja koja se nazivaju Champs. Srednjoškolski športski savezi organiziraju utrke u kojima godišnje sudjeluje 30.000 mladih praćenih fernetičnim navijačima. Jamajka je možda jedina zemlja na svijetu gdje je atletska utrka primaran sportski događaj.

Ali to nije samo Champs. Natjecanje je jedan dio šireg okvira  podređenog atletici kao nacionalnom sportu uz sudjelovanje sportaša svih uzrasta i iz najudaljenijih ruralnih područja. Dakle, pravo pitanje je, zašto su Jamaičani ludi za atletskom stazom?

Dio odgovora je institucionalni. Britanci prvi uveli organizaciju neformalnih  atletskih međuškolskih natjecanja, na Jamajci i drugim kolonijama u kasnom 19. stoljeću. Jedan od utemeljitelja Jamajke, N. W. Manley, bio je najveći sportaš među studentima svoje generacije; kasnije je kao šef države, neumorno promovirao atletiku.

Jamajka je u odnosu na ostale karipske otoke brzo proširila ta natjecanja iz elitnih škola za bijelce na one "nonwhite". Počevši rano u 20. stoljeću, nekoliko vrhunskih sportaša, poput G. C. Fostera, postaju uzori, mentori i promicatelji atletike kao sporta, identificirajući i osposobljavajući sljedeće generacije talenata.

Do trenutka kad sam išao u srednju školu, atletika je bila popularna među mojim prijateljima kao baseball među djecom u Brooklynu. Moji heroji su bili trkači koji su trijumfirali na Olimpijadi u  Helsinkiju. Noel A. White, jedan od najcjenjenijih trenera iz naše zemlje, bio moj razrednik i nastavnik povijesti, a on me trenirao poslije škole, besplatno. Tako sam dobio sveučilišnu stipendiju za SAD.

No, institucije su također samo dio odgovora. Ti napori su uspjeli i zbog obilja vrlo zdrave djece i mladih - što nije toliko povezano s brdovitim terenom Jamajke, kao što su neki tvrdili, već o izvanrednom uspjehu javne zdravstvene kampanje predvođene u 1920. stručnjacima iz Zaklade Rockefeller.

Program je započeo u malom gradu May Pen, gdje sam odrastao. Naglašavala se važnost higijene, čiste vode i kontrola otpadnih voda i komaraca. Stare mantre "u zdravom tijelu, zdrava um" i "čistoća je pola zdravlja"  ukorijenili su se u našim zajednicama i osnovnim školama, čiji su nastavnici bili regrutirani kroz javnu zdravstvenu kampanju. Trčanje, kao najjeftiniji sport, bio je prirodan izbor ovog pokreta. Kao dijete, Usain Bolt je počeo trenirati u svojoj seoskoj školi gdje i nije bilo drugih aktivnosti osim trčanja.

Jamajka je jedan od rijetkih slučajeva siromašne zemlje s očekivanim kratkim životnim vijekom, koja je uznapredovala do naprednog društva, pomoću zdravstvene tranzicije koji je počela 1920. Važno je naglasiti da ta strast za trčanjem obuhvaća sve generacije a najstariji pojedinac s medaljom u povijesti Olimpijskih igara je žena s Jamajke, Merlene Ottey, koja je imala 52 godine.

Još jedan faktor je ratoborni individualizam Jamajčana', čija je tamna strana kronično nasilje u zemlji. Njezina svijetla strana je, međutim, ekstremno samopouzdanje - koji je uz učinkovitu zdravstvenu politiku, glavno objašnjenje za paradoks. Jednog od nosioca olimpijske medalje i pitomac jedne od škola s dugom tradicijom na  na Champs je citirao pisca Richarda Moore: "Jedno idemo vani za pobijedom. Pobjediti. Pobjediti. Pobjediti. Pobjediti. Dominirati. Da biste ih slomili! "

Svijet je dobio okus jamaičanske agresivne kulture u Pekingu, gdje je Bolt, na rubu pobjede na 100 metara u rekordnom vremenu, usporio, udario se u prsa i raširio ruke u trijumfalni gest uzvikujući. "Mi smo najbrži ljudi".

Ovaj samoubjeđenje može dovesti do neodgovornog ponašanja. Iako je Bolt bio "čist", nekoliko sportaša s Jamajke su bili pozitivni na zabranjene tvari. Neki su bez sumnje krivi, a nedavna objava da je Nesta Carter pozitivan na zabranjene supstance, kao rezultat ponovnog polaganja testa uzoraka iz Pekinga je izazvala konsternaciju na Jamajci - ipak, da bude fer, švicarski sportski arbitražni sud je smanjio kazne nametnute trkačima s Jamajke  na osnovi toga što Jamajčani imaju dugu tradiciju uzimanja biljnih dodataka za dobro zdravlje.

Jamajka je također kreativno iskoristila svoju blizinu Sjedinjenim Američkim Državama. Neki od naših najboljih trkača su otišli na koledž u Veliku Britaniju i Kanadu jer su tamo dobili športske stipendije.

No, sve do nedavno, jamajčanski sportaši koji nisu dobivali stipendije pa su napuštali sport nakon srednje škole. No, čak i to se mijenja. Prije gotovo 20 godina, Jamajčani su počeli uspostavu neprofitnih atletskih klubova koji su u konačnici donijeli američki stil sportskog poduzetništva na otok. To uvelike smanjuje odljev talenata i prebacuje fokus na odrasle trkače, koji produžuju svoje karijere, a uz njihovu veću lokalnu vidljivosti i osobno bogatstvo, što dalje intenzivira otočnu strast za sportom.

Izvanredan uspjeh Jamajčanima u izgradnji institucija globalno dominantnih sportskih poduzeća i komplementarnih sustava javnog zdravstva su pozitivna priča, ali postavlja još jedno pitanje: Zašto su uspjeli tako loše u razvoju uspješne ekonomije?

Odgovor je složen i ustvari -nepotpun. No, to bi moglo ležati u dubljoj istini o otoku. Politički i gospodarski uspjesi često idu odozgo prema dolje, oslanjajući se na vodstvo koje prilagođava i vodi institucije ne-elite. Ali stvari poput reforme zdravstva i sportski uspjesi pa i reggae industrija, uglavnom idu odozdo prema gore. Jamajka je stekla sportski nacionalni razvoj jer to zaslužuje! Jer ima talenta, energije i samopouzdanja - osobine vidljive u zdravstvenim statistikama kao i na stazi.

Orlando Pattersonaugh -profesor sociologije na Harvardu i autor knjige "Enigma Jamajke"

Prijevod i obrada: A.D.Brkić
Izvor:
http://www.nytimes.com/2016/08/14/opinion/sunday/the-secret-of-jamaicas-runners.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&_r=0