Prije mjesec dana, glumac Anthony Rapp optužio je Kevina Spaceyja za pokušaj seksa sa njim kad je imao samo 14 godina. Rapp tvrdi da ga je Spacey položio u svoj krevet i zatim se popeo na njega, ubrzo nakon što se 1986. godine okončan tulum u njujorškom stanu slavnog Oskarovca. Spcey je u vrijeme navodnog incidenta imao 26 godina.

U izjavi na Twiteru, Spacey je tvrdio da se događaja ne sjeća. "Ali ako se jesam ponjeo kako je on opisao, dugujem mu najiskreniju ispriku za nešto što bi bilo krajnje neprimjereno pijano ponašanje", napisao je on. Potom, iz razloga koji razumiju samo Spacey i njegov PR tim, glumac je odlučio da je to pravi trenutak da izađe iz ormara. "Ova priča ohrabrila me je da progovorim i o drugim stvarima u svom životu", napisao je on, prije nego što je objavio da je imao ljubavne odnose i sa muškarcima i sa ženama, i da sada bira da "živi kao gay muškarac".

Za mnoge, Spaceyjevo deklariranje kao reakcija na optužbe za seksualno uznemiravanje sa maloljetnikom bio je kukavički, ciničan pokušaj skretanja pozornosti s glavne teme. Spacey odavno stoji pri tome da se njegova seksualnost nikoga ne tiče; u posebno upečatljivom intervjuu za Daily Beast 2010. godine, ovaj sredovječni Oskarovac usporedio je izravno pitanje o tome da li je gay sa epidemijom siledžijstva nad gay tinejdžerima. Isti pristup imao je i sa drugim medijskim kućama, ali je odlučio odati „svoju tajnu“ u trenutku kada je ta vijest trebala poslužiti za prikrivanje njegovog navodno neprimerenog ponašanja.

U reakciji na taj potez, Spaceya su se (s pravom) odrekli istaknuti glasovi LGBT zajednice. "Kevin Spacey je upravo izumio nešto što do sada nije postojalo: loš trenutak da se izjasniš kao gay", tvitao je komičar Billi Eichner. Drugi su isticali da će Spaceyjeva izjava samo učvrstiti mit da su homoseksualnost i pedofilija na neki način povezani.

Spaceyjevo izjašnjavanje zaista je poslužilo kao dobar paravan za optužbe protiv njega, makar isprva. Reuters je objavio naslov: "Oskarovac Kevin Spacey objavio da život živi kao gay muškarac." Mediji kao što su PEOPLE , ABC News i drugi prvo su ispalili naslove sa viješću o Spaceyjevoj seksualnosti, prije nego što su prešli na bavljenje neprijatnim optužbama protiv njega.

Mislim da nikom ne treba da John Travolta i dalje bude, ono, simbol muževnosti

Jedno da bude jasno, javno deklariranje po ovom pitanju je teško, ali izlazak iz ormara za javnu ličnost je još teži. Spaceyjevo seksualno opredjeljenje bilo je predmet glasina i godinama kružilo kao javna tajna, ali je on istovremeno bio i dio stare holivudske marketinške mašine koja zvijezde održava u ormaru kako bi mogla bolje prodati filmove i povećati njihovu privlačnost srednjoj Americi.

"Mislim da Johnovi Travolte i Kevini Spaceyji ovog svijeta žive pod tom nekom pretpostavkom o glumi zaostaloj u osamdesetim i u uvjerenju da se moraju pretvarati da su straight kako bi mogli da dobijaju straight uloge", izjavio je početkom godine o ustrajnosti holivudskog ormara komičar John Early. „Ali zapravo mislim da živimo u puno osobnijim i ispovjednijim vremenima u industriji zabave", dodao je on — u vremenima u kojima je održavanje fasade manje promišljen poslovan potez nego što je nekad bio. "Zapravo mislim da bi za njih bio briljantan PR potez da se deklariraju u ovako poznom stadiju igre. Mislim da bi im to malo prodrmalo karijere. Mislim da nikom ne treba da John Travolta i dalje bude, ono, simbol muževnosti."

Nikome nije bilo potrebno da to bude ni Kevin Spacey. Ali umjesto da svoje deklariranje iskoristi za rušenje tih zidova, čini se da je Spacey odabrao da taj trenutak iskoristi u službi jednog mnogo sebičnijeg cilja: samoočuvanja.

Usred novootkrivene opsesije krajnje desnice gay seksualnim grabljivcima u Hollywoodu i uzavrelog razgovora na nacionalnom nivou o seksualnom zlostavljanju i napadima moćnih muškaraca, bilo da su gay ili straight, Spacey je očigledno mislio da je ovo pravi trenutak za povezati svoju homoseksualnost s optužbama da je pokušao zavesti četrnaestogodišnjaka.

Zapravo je samo uspjeo ojačati stare, osporene stereotipe o gayevima kao pedofilima i onemogućio da taj potez ima bilo kakav pozitivan učinak. Umjesto da Spaceyjevo javno deklariranje homoseksualnosti slavimo kao trijumfalni čin osobne hrabrosti, nazovimo ga onim što je zapravo: najgore izjašnjavanje kao gay u povijesti.