Napad na Pariz, se dogodio 29. ožujka 845., a Vikinzi su ga ostvarili tako da su svojim brodovima doplovili s Atlantskog oceana po rijeci Seini -sve do Pariza! Navjerojatnije je da su Pariz zapravo napali sa Seine, izravno s brodova. Naime, jezgra srednjovjekovnog Pariza bila je vezana uz otočiće na Seini, od kojih je najpoznatiji onaj na kojem leži slavna katedrala Notre-Dame.

"Dlakave hlače"

Vikinški vođa koji je ostvario napad na Pariz zvao se Ragnar Lodbrok. U vikinškim sagama on ima legendarnu ulogu. Navodno je potjecao od samog boga Odina. Pariz je napao s flotom od 120 brodova. Uspio je zauzeti grad.

Sa 15 godina, Ragnar je postao poznat među Vikinzima, a prema predaji, da bi dobio ruku princeze, on je morao uništiti gnijezdo otrovne zmije, prilikom čega je bio obučen u odijelo izrađeno od kuhane životinjske kože uvaljane u blato i pijesak. Tada su ga prozvali Lodbrok, što doslovno znači "dlakave hlače". Svoje bogatstvo je stekao pljačkajući zemljišta i kraljevstva na Zapadu a u povjesti je zapisan je kao duhovit vođa koji je bio discipliniran i iza sebe imao nemilosrdnu vojsku.

Ragnar je imao tri supruge: ratnicu Lagerthu, kraljicu Aslaug i plemkinju Thoru. Bio otac mnogih povijesno poznatih sinova -Ivara Beskosnog (Ivar Ragnarsson), Björna Ironsida, Halfdana Ragnarsson, Sigurda i Ubba. Svi nabrojani su odlično dokumentirane povijesne ličnosti. Postoje dvije verzije priče o Ragnarovoj smrti. Jedna kaže da je umro od smrtonosne bolesti odmah nakon što je napao Pariz. Za drugu se vjeruje da je točnija i da su ga nakon bitke u Parizu; ubili neprijatelji.

Priču o Lagerthi, vikinškoj kraljici-ratnoci, zabilježio je kroničar Saxo Grammaticus u 12. stoljeću. Lagertha je postala ratnica kada je kralj Švedske, napao Norvešku i ubio norveškog kralja Siwarda. Švedski kralj je poslao žene iz kraljeve obitelji u bordel kako bi ih javno ponizio. Čuvši to, Ragnar Lodbrok došao je s vojskom kako bi osvetio svog djeda Siwarda. Skupina žena se preobukla u mušku odjeću i borila na strani Ragnara. Glavna među njima bila je Lagertha, ključna za pobjedu. Impresioniran njenom hrabrošću, Ragnar joj se udvarao. Lagertha se zaljubila i Ragnar je došao isprositi njezinu ruku. Lagerthin dom čuvali su medvjed i golemi pas. Ragnar je ubio medvjeda kopljem i ugušio psa na smrt. Tako je osvojio Lagerthinu ruku te su se nakon toga vjenčali. Prema Saxu, imali su sina  i dvije kćeri, čija imena nisu zabilježena. 

Potomci Vikinga došli su čak do područja Sjeverne Amerike gotovo 500 godina prije Kristofora Kolumba (ekspedicija Leifa Ericsona na Vinland). Još je važniji povijesni fenomen bila vikinška ekspanzija na područje današnje Rusije, pa tokovima velikih rijeka sve do Bliskog Istoka. Zanimljivo je da čak i ime Rusija najvjerojatnije dolazi od riječi Rus, kako su ondje nazivali vikinške pomorce.

I. Horvath