Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 miligrama vitamina C. Oba navedena vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerovatnost razvoja osteoporoze i većeg lomljivosti kostiju.

Mladi luk je odličan i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je da mladi luk štiti oči i od upala.

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidativna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanasa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C takođe može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Da bi se u potpunosti doživIo slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice trebaju biti čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrijednosti.

KREM JUHA OD ŠPAROGA, PORILUKA I MLADOG LUKA

Kako je sezona šparoga dosta kratka, jedem ih najradije skuhane u vodi, začinjene solju, paprom i maslinovim uljem – pa uživam u čistom okusu, ali ovaj put sam se ipak odlučila spremiti nešto novo. Ova krem juha je toliko jednostavna i brza za pripremu. Ja sam se jedino zeznula, jer sam stavila dvije šake šparoga, koje se jesu osjetile u juhi, ali mi je falila ona „pinkica“ više šparogastog okusa (zato sam u receptu povećala količinu).

Sastojci:

3 velike šake šparoga
1 srednji krumpir
1 mladi luk
pola manjeg poriluka
1 žličica kokosova ulja za pirjanje (ili neko drugo po želji)
sol, papar, bio mješavina začina
½ litre vruće vode
1 jušna žlica sezama za kraj
1-2 jušne žlice maslinova ulja za kraj

Priprema:

Mladi luk i poriluk pirjajte na kokosovom ulju dok malo ne omekša. Dodajte sitno narezani krumpir, promiješajte sve dobro i zalijte s vrućom vodom (kuhalo za vodu je nešto čarobno i štedi više energije:)). Juhu kuhajte dok krumpir ne omekša. Dodajte šparoge, začinite solju, paprom i mješavinom začina te kuhajte još 3-5 minuta. Štapnim mikserom usitnite juhu dok ne postane kremasta. Dolijte maslinovo ulje, još jednom sve dobro promiješajte i pospite sezamom.

To je sve! Dobar tek:)

I.Horvath

Izvori: http://vegelicije.in