Danas visoko fruktozni sirup možete pronaći u skoro svakoj namirnici.

Mnogi od nas znaju da je fruktoza prirodni šećer koji se nalazi većinom u voću. Frukoza je vrlo slatka (neki kažu dvaputa slađa od obićnog rafiniranog šećera). Frukoza je dvostruko rastopljivija u vodi od glukoze, koja je isto prirodni šećer koji je primarni izvor energije za naše tijelo.Fruktoza i glukoza imaju iste vrste atoma,ali je njihov sastav drugačiji.Kad se iskombinira frukoza i glukoza nastaje saharoza,što je najprostiji obićni šećer.Kukuruzni sirup je uglavnom napravljen od kukuruznog škroba.U kukuruznom sirupu nema fruktoze,bar ne u prirodno obliku.

U 1957 istraživači su otkrili enzim koji može pretvoriti glukozu iz kukurznog sirupa u fruktozu. Ovaj proces je znatno izmenjen tokom 1970ih godina što je omogućilo masovnu proizvodnju visoko fruktoznog sirupa.Ovaj proces se odvija u nekoliko koraka i tri razlićna enzima,da bi se na kraj dobio sirup koji sadrži oko 90% fruktoze koji se potom mješa sa neizmenjenim sirupom(koji sadrži samo glukozu).Ovakav sirup sadrži oko 42% ili 55% fruktoze, ostalo je glukoza.

Kao što pokazuju istraživaja povećano korišćenje visoko fruktoznog sirupa je dovelo i do veće pretilosti i dijabetesa. Znanstvenici vjeruju da je to zbog toga što je ovaj sirup jeftini od šećera i njegova upotreba podpomaže održavanju niskih cijena hrane.

U novijoj povijesti mi smo prešli sa 20 žličica šećera po osobi godišnje(podatci za USA) na 70 kilograma šećera po osobi godišnje.To je oko pola kilograma dnevno za svaku osobu u SAD.Flaša od pola litre Coca Cole sadrži oko 15 žličica šećera i svje to visoko fruktozni kukuruzni sirup.A kada konzumirate šećer u time dozama,on postaje toksićan za vaše tijelo odnosno postaje otrov.

Dio kemijskoj procesa za dobivanje visoko fruktoznog kukurznog sirupa odvojiti glukozu i fruktozu iako su oni prirodno povezani.To omogućava fruktoze da stigne direktno u jetru,a tu se pretvara u “tvornicu za proizvodnju masti”odnosno ovaj proces se zove zove lipogenaza.

To je najćešće i uzrok masne jetre,koja je jedna od najraspostranjenijih bolesti u SAD.Podatci pokazuju da od nje pati oko 90 miliona Amerikanaca.A sve to vodi do pretilosti i dijabetesa.Isto tako visoko fruktozni kukuruzni sirup može biti krivac i za srćana oboljenja, rak, demenciju i ostale teške bolesti.

Osim visoke količine šećera i fruktoze koje sadrži visoko fruktozni kukurzni sirup on isto tako sadrži i toksine.U njegovoj proizvodnji se koriste kemijski zagađivači koji mogu završiti u hrani koju ga sadrži.U proizvodnji visoko fruktoznog kukuruznog sirupa se koristi proces nazvan Chloralkai koji sadrži živu.Istraživanja su pokazala i da pića koja sadrže VFKS sadrže u tragovima i živu.To nam ne bi predstavljalo problem ako konzumiramo VFKS povremeno ali statistika pokazuje da odrasle osobe koriste oko 20 čajnih žličica VFKSa a tinejđeri čak 34 čajne žličice.Ovi metali se tokom vremena nakupljaju u tijelu i uzrokuju probleme.

Inaće ako niste znali čak 88% od kukuruza u SAD je GMO. Ako pogledate sastav VKFSa na spektrografu vidjećete da sarži mnogo čudnih komponenti o kojima mnogi naučnici i ne znaju šta su ustvari.Zato je moje mišljenje bolje sprjećiti nego lijećiti.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg bi trebali prestati konzumirati VFKS je hrana koja ga sadrži je zasigurno veoma loše kvalitete.Najčešće on se nalazi u procesuiranoj hrani,koja je samo po sebi nazvana junk food odnosno smeće od hrane.Tako da prije nego što kupite neki artikal,pogledajte dali taj artikal sadrži VFKS,a ako sadrži moj iskren savjet vam je da ne kupujete taj artikal.Sa samim tim što ćete poćeti da gledate sastojke nekih artikala
siguran sam da ćete se iznenaditu u kakvoj sve hrani ćete pronaći visoko fruktozni kukuruzni sirup.

Inaće visoko fruktozni kukuruzni sirup nije veoma sladak.Ali nakon što se glukoza pretvori u fruktozu,a kukuruzni sirup se pretvori u visoko fruktozni kukuruzni sirup,veoma je sladak,čak slađi od šećera.

Ako želite biti zdraviji prestanite koristiti ovaj otrov.VFKS se takođe miješa bolje sa drugom tekućinom,odnosno lakše je pomješati visoko fruktozni kukuruzni sirup u bezalkoholnih pićima nego šećer naprimjer.Ali glavni razlog njegove upotrebe je jer je jeftini od šećera.Osim toga šećeri u ovom sirupu djeluju kao konzervans, zbog čega se u novije vrijeme dodaje i u meso.

Za razliku od glukoze,koji se metabolizira na brojne načine u tijelu,fruktoza je metabolizirana samo u jetri.Kada jetra prima više fruktoze nego što može obraditi,višak šećera se pretvara u masti u obliku triglicerida,koji su štetni za vaše arterije i srce.

Jedan od najvećih problema sa konzumacijim VKFSa je to što se on dodaje u namirnice koje obićno ne sadrže šećer kao što su krekeri na primjer.A svakodnenvom konzumacijom VKFSa,dan za dan,veoma je vjerovatno da ćemo postati pretili ili oboliti od dijabetesa.