Od ostalih orašastih plodova, pitomi kesten razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 posto. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za izradu kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih i djece.

Vitamini i minerali

Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i krvožilnim oboljenjima.

Zašto je bolji kuhani

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Ljekovito djelovanje

Pitomi kesten predstavlja izvrsnu namirnicu visoke kalorične vrijednosti. Ljubitelji pitomog kestena mogu se samo razlikovati u mišljenju oko pitanja je li bolji kuhani ili pečeni kesten. Kesten jača organizam, pa je preporučljiv svim osobama kojima je potreban brzi oporavak, kao što su slabašna djeca, osobe starije dobi, rekonvalescenti, sportaši... (preporučuje im se i kruh od kestenova brašna). Budući da je teško probavljiv treba ga uzimati s oprezom.

U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca, te za iskašljavanje katara. Čaj od listova koristi se za grgljanje i za ispiranje grla i posjekotina i rana. Rese pitomog kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja, kod vanjskih ozljeda kože u koju se svrhu, ako nema resa, može pripremiti i čaj od kore stabla pitomog kestena.

Od sušenih tobolaca tj vanjskog omotača ploda, istuče se prah koji može zamijeniti rese i koru. Kuhani plodovi djeluju na pročišćavanje krvi, naručito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini te se preporučuje oboljelim osobama od gihta i reume. Kesten se preporučuje jer nema fruktoze i glukoze i dijabetičarima i vegetarijancima a svima kao nadasve dobra prirodna hrana. Med od pitomog kestena je poznati lijek za oboljenja unutarnjih organa, pogotovo za želudac, crijeva i jetru, te za dišne organe.

Divlji kesten

Ljekoviti dijelovi biljke su: cvjetovi koji se sabiru u svibnju, kora,  te zreli plodovi koji se skupljaju u rujnu i listopadu. Plodovi divljeg kestena nisu jestivi. Kesten sadrži kumarine, flavonoide, saponine, treslovine, glikozid eskulin i razne druge aktivne tvari. Divlji kesten se upotrebljava za izradu preparata, prvenstveno za liječenje venskih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr. Sjeme divljeg kestena koristi se za dobivanje škroba iz koga se nakon hidrolizacije u šećer i fermentacije šećera može dobiti alkohol ili mliječna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje njegu kose i i izradu drugih kozmetičkih preparata… U svim dijelovima biljke koja se koristi, upravo saponin koji liječi od kožnih bolesti, razrjeđuje krv i čini je manje ljepljivom.

Još jedan ekstrakt sjemena divljeg kestena, odnosno njegov glavni sastojak-escin, jača tonus venskih krvnih stijenki, smanjuje njihovu propustljivost i nagomilavanje tekućine u tkivima (otečenost), djeluje protuupalno i ubrzava krvotok, što sprečava zastoj u venama.

Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima. Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi.

Divlji kesten u farmaceutskoj industriji

U farmaceutskoj industriji se koristi samo jezgra ploda, dok se ljuska odbacuje. Iz kore se dobiva glikozid eskulin koji ima svojstvo da upija ultravioletne zrake sunca, pa se koristi u izradi masti koje se koriste protiv opekotina od sunca. Iz divljeg kestena izrađuje se tinktura koja pomaže kod hemoroida, kao i tekući ekstrakt i gel koji se koristi kod lišajeva i proširenih vena. 

Najnovijim ispitivanjima eksperimentalno je dokazano da divlji kesten sadrži znatne količine vitamina P koji povećava otpornost kapilara, povećava njihovu propusnost te poboljšava mikro cirkulaciju. Vitamin P pomaže pri stvaranju otpornosti prema infekcijama. Najčešći simptomi pomanjkanja su: sklonost krvarenju i modricama, pucanje kapilara, venozne bolesti. Tinktura koja se dobiva iz pupova i cvjetova divljeg kestena koristi se za masažu kod reumatizma, neuralgija i gihta.

Osim u narodnoj medicini ekstrakt divljeg kestena koristi se sve više i u raznim kremama za liječenje vena i ravnanje bora.

RECEPTI

Za proširene i natečene vene

Proširenim i natečenim venama pomaže mast koja se priprema od 20 grama ekstrakta divljeg kestena pomiješanog sa 60 grama lanolina (masna tvar koja se dobija iz ovčje vune). Premazana mjesta treba pokriti zavojem.

Ublažavanje reumatskih tegoba

Kod reumatskih tegoba plod divljeg kestena kuha se tako dugo dok se uvarak ne ugusti. Tako ugušćen dodaje se toploj kupki uz miješanje dok se ne zapjeni. U tako pripremljenoj kupki umaču se ili oblažu dijelovi tijela.

Oporavljanje jetre

Sirovi mljeveni pitomi kesten pomiješa se sa medom. Na 1 kg meda stavi se 25 dkg brašna od pitomog kestena, dobro se pomiješa i ostavi dva dana. Troši se dva puta čajna kašičica dnevno. Tako se troši najmanje dva mjeseca, a nakon toga uzimati po jednu čajnu kašičicu dnevno. Nakon određenog vremena, moguće je oporavljanje jetre.

Za jačanje krvotoka

Za jačanje krvotoka, postoji jedan veoma zanimljiv, ali nadasve koristan savjet. Naime, veoma je dobro jednostavno uzeti drvo kestena, tj. štap ili nešto slično, te, s vremena na vrijeme, trljati između ruku dok se na zagrije.

Ekstrakt protiv hemoroida

Ekstrakt od kestena dobijemo ako 12 – 15 svježe ubranih i sitno naribanih kestena zajedno s njihovom smeđom korom, sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, a kada se otopina ohladi, procijedimo i profiltriramo. Ekstrakt se pije 3 puta na dan, po 15 – 20 kapi u vodi. No, u slučaju akutnih bolova od hemoroida i 6 puta dnevno po 40 kapi.

Kupovanje i čuvanje

Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema raznih ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete. Čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 tjedna. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.

Kesten u kulinarstvu

Kesten se najčešće kuha ili peče. Jako je popularan pire od kestena, koji možete jesti samostalno ili koristiti za pripremu deserata. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva.

Juha od kestena

Sastojci

  • 3 žlice ulja
  • 1 mljevena mrkva
  • 1 mljeveno rebro celera
  • 1 mljeveni luk
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1/4 žličice klinčića
  • 2 lista lovora
  • pola kile oguljenih pečenih kestena
  • 1/4 šalice nezaslađenog sojinog mlijeka
  • sol i papar

Priprema

Lagano pirjajte mrkvu, celer i luk 8 do 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac i dobro promiješajte. Dodajte peršin, klinčić, lovor i kestenje. Dok zavrije, pustite da se kuha oko 30 minuta. Nakon toga izmiješajte juhu, dodajte sojino mlijeko i pustite da opet zavrije. Posolite i popaprite.

Kuglice od kestena

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 25 dag šećera
  • vanilija
  • čokolada

Priprema

Kestene se očisti od vanjske tvrde ljuske i stavi kuhati. Kada se skuhaju, očisti ih se od tanke meke ljuske i samelje u stroju za meso. Šećer se ukuha s vrlo malo vode, doda mu se samljevene kestene i sve dobro izmiješa. Na kraju se dodaje vaniliju. Ako je slučajno previše rijetko, može se kesten još malo prokuhati. Kad se ohladi, prave se kuglice, provaljaju u nastruganoj čokoladi i ostave prosušiti.

Gulaš od kestena

Sastojci:

  • 800 g sirovog kestenja
  • 1 glavica luka
  • 300 g rajčica
  • 1 vezica peršina
  • 3 žlice ulja
  • sol, papar
  • muškatni oraščić

Priprema

Kestene operite, zarežite u križ na plošnoj strani i stavite u lonac s hladnom vodom da se kuha sve dok ne omekša. Još toplom kestenu pažljivo ogulite obje kožice. Luk ogulite i sitno nasjeckajte te propirjajte na ulju sa žlicom vode dok ne ostakleni. Dodajte očišćene i narezane rajčice, osolite, zapaprite prema ukusu i poprašite muškatnim oraščićem. Tada dodajte kuhano kestenje, dolijte toplu vodu i prijajte dok ne dobijete “gulaš” odgovarajuće gustoće. Možete ponuditi kao samostalno jelo sa salatom, ili kao prilog.

 

Katarina Jelić