Pušenje i klimakterij -nimalo sretna kombinacija

U današnje vrijeme, primjetno je da žene preuzimaju vodeću ulogu u pušačkoj kulturi dok se muškarci više okreću brizi prema svom tijelu i sportu. 

Menopauza može uzrokovati smanjenje kapaciteta pluća, navodi se u novoj studiji istraživača Kaia Triebnera na Zavodu za kliničke znanosti Sveučilišta u Bergenu (Norveška).Triebner i njegov tim istraživača otkrili su da je pad kapaciteta pluća, istraživanih žena u klimakteriju, bio usporediv s pušenjem 20 cigareta dnevno kroz 10 godina. "Pad u funkciji pluća može uzrokovati povećanje otežano disanje, smanjuje radnu sposobnost i umor", navodi Kai Triebner.

Studija je objavljena i u znanstvenom časopisu American Journal of Respiratory. Intenzitet simptoma ovisi o tome koliko je kapacitet pluća pod utjecajem raznih faktora odprije smanjen, a na nekoliko žena obuhvaćenih studijom pojavili su se teški simptomi kao rezultat tog pada. Prema Triebneru, studija naglašava važnost održavanja zdravlja dišnih putova nakon perimenopauze a ono podrazumijeva, naravno, prestanak pušenja. Istraživači su analizirali podatke 1,438 žena upisanih u European Respiratory Health Survey.

Sudionice u istraživanju bile su u dobi od 25 do 48 godina a pri upisu podakata kojima počinje istraživanje, niti jedna nije bila u menopauzi. Podatci su se nastavili bilježiti kroz 20 godina tj. kada je većina doošla do perimenopauze ili postmenopauze.

U studiji su istraživači forsirani na pokazatelj -vitalni kapacitet (FVC), koji mjeri veličinu pluća, i izdisajni volumen u jednoj sekundi (FEV), dakle -koliko zraka se može naglo izdahnuti u jednoj sekundi.

Istraživanje je dokazalo da su pušačice u menopauzi imale značajno strmiju krivulju pada plućne funkcije. "Možda postoji nekoliko mogućih objašnjenja tih nalaza no svakako menopauza unosi hormonalne promjene koje su povezane s padom funkcionalnosti pluća " zaključio je Kai Triebner. "Hormonalne promjene također se očituju i u osteoporozi, koja skraćuje visinu prsnih kralježaka što može ograničiti količinu zraka koju osoba može udisati." (!!!)

Trieber naglašava da su žene i njihovi liječnici, moraju biti svjesni da zdravlje dišnog sustava može znatno opadati tijekom i nakon perimenopauze.

"To bi moglo značiti da kratkoća daha nije uzrokovana samo niskom tjelesnom aktivnošću", kaže Triebner.

Unos: D.Stern
Prijevod i obrada: I. Horvath
Izvor: http://sciencenordic.com/declining-lung-function-menopausal-women

 

 
 
 
 

Komentari

Ostali članci