Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti, jača imunitet, djeluje protuupalno, a najčešće je ova biljka korištena kao lijek u borbi protiv bronhitisa. Sadrži kalij, kalcij i magnezij, a od vitamina provitamin A i vitamin C. Ekstrakt cvjetova tratinčice također sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.

Za lijek se ubiru cvjetovi i listovi, uglavnom u proljeće, iako se mogu brati i u osmom mjesecu. Pri tome, naravno, treba brati one što udaljenije od prometnica i zagađenja. Tratinčica miriše slabo ali ugodno, okus je kiselkast, gorak i lagano trpak.

Vrijeme cvatnje je od ranog proljeća do prvih jesenskih mrazova.


Tratinčica kao lijek

Čaj od tratinčice pomaže kod neuredne mjesečnice, ublažuje boli i grčeve, pospješuje izmjenu tvari, pročišćava krv pa se u tu svrhu preporučuje kao proljetna salata u kombinaciji s drugim biljkama. Preporučuje se ženama jer jača tkivo maternice, a posebno se preporučuje nakon poroda. Čaj se isto tako pije kod prehlade (miješamo ga s lipom i bazgom), povoljno djeluje na pluća kod bronhitisa, plućnih čireva i bolovima u prsima. Čaj djeluje dobro i kod upaljenih crijeva i želuca, te kod grčeva u crijevima, a isto tako i kod bolesti jetre i bubrega. Kod unutrašnjih krvarenja (izazvanih nesrećama) preporučuje se čaj od tratinčice pomiješan s orahovim lišćem. I znanstvenici potvrđuju da je ova biljka vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu, uloge i mišićni umor.

Čaj se radi tako da jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite. Tijekom dana pijte 2-3 šalice.

Rane
Izvana se upotrebljava svježe istisnuti sok za masažu ili za obloge kod ozljeda i gnojnih rana. Kod upalnih oteklina, kao i kod upaljenih rana, djeluju svježe ubrani listovi na smirenje bolova i liječe bolna mjesta.

Bolovi zglobova
Djelotvorna mast protiv bolova u zglobovima: listovi tratinčice se zgnječe i doda im se polovina količine listova crnog sljeza te se dobro preprži na neslanom maslacu. Još vruća mast procijedi se kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome se trljaju bolni zglobovi 2 do 3 puta dnevno.

Dišni organi
Svježi sok tratinčice u cvatu, pomiješan s medom -kućni je lijek kod oboljenja organa za disanje.

Tratinčica u kozmetici

Iznenadili biste se koliko skupih krema sadrži ulje tratinčice! Ali zašto bespotrebno bacati novce na luksuznu kozmetiku kada jednako učinkovitu, ili još bolju, možemo pripremiti sami kod kuće. Tratinčica ima široku primjenu i u kozmetici, a ponajviše onoj za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija. Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu. Također je i odličan je lijek i za rane, problematičnu kožu, pa i opekline. Napravite tonik od tratinčice za zrelu i umornu kožu. Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta. Ovu tekućinu koristite za čišćenje lica.

Tratinčica kao hrana

Mladi listovi mogu se jesti sirovi ili prokuhani gotovo preko cijele godine. Nijemci smatraju salatu od tratinčice jako ukusnom i zdravom, no u svojim priručnicima naglašavaju da za jelo treba brati samo posve mlado i nježno lišće. Salata je ukusnija ako se ostavi da začinjena odstoji barem jedan sat. Dobra je pomiješana sa salatom od krumpira ili od različitog divljeg povrća. Kao posebno zdravo jelo preporučuju se usitnjeni listovi izmiješani sa svježim sirom. Takva je smjesa uobičajeni dio proljetnih kura za čišćenje krvi. Listovi tratinčice jedu se i u obliku miješanih variva, ili se stavljaju u juhu. U mladim listovima ima 20-40 mg% vitamina C i oko 4 mg% karotina. U Njemačkoj također beru još tvrde i zelene pupoljke, mariniraju ih i upotrebljavaju kao začin umjesto kapara. Otvoreni cvjetovi tratinčice također su jestivi i mogu sirovi opslužiti u kulinarstvu za dekoriranje različitih jela.

Katarina Jelić