John D. Rockefeller i Franz Kafka bili su pasionirani "Fletcherites", uvjereni da žvakanje zdjele hrane, od 100 do 700 puta rezultira poboljšanjem zdravlja i vitkijim tijelom, dok je Henry Ford bio "Hayeritie" (a'la Dr. William Hay) koji nikad nisu jeli škrob i bjelančevine u istom obroku.

Ono u čemu je Hauser bio uspješniji od prethodnika Bantinga, Fletchera i Haya je da je uspjeo iskoristiti strahove i želje žena u poslijeratnoj Americi. Za razliku od žena ranijih generacija, one u prvoj polovici 20. stoljeća su imale manje djece, bolje zdravlje, duži život i više raspoloživog dohotka. Srednjovječnost žene, više nije značila povlačenje u šlafruk i čekanje smrti s viklerima na glavi "jer su žene dobile novi osjećaj optimizma u percepciji života nakon pedesete", piše Catherine Carstairs u svom članku "Look Younger, Live Longer" s Gayelordom Hauserom u Americi 1920-1975. "

Hauserov pristup prehrani naglasio je da življenje zdravog života znači putovanje, plesanje i uživanje u malim stvarima. Dao je zrelim ženama središte pozornosti. Biti u središtu pozornosti, bila je privilegija koja je ipak i obvezivala na očuvanje lijepote i vitkosti što je svakako značilo i da se pridržavaju zdrave prehrane. "Postoji prava tragedija u masti", napisao je Hauser 1939. godine, "Eat and Grow Beautiful". Kako postati i ostati vitak? Hauser je tijekom 50 godina svoje karijere razvio niz pristupa, uključujući juicing, prehranu prema svom "tipu" (kalija, fosfora, kalcija i sumpora), izbjegavajući bijeli kruh, šećere i previše rafinirane žitarice, te pripremajući zdrave recepte poput "pep breakfast": dva sirova jaja tučena u sokovima od naranče, kako piše u svojoj najpoznatijoj knjizi Look Younger, Live Longer (1951), "kremasti napitak koji odgovara kraljevom stolu". Najvažnije od svega, Hauser je smatrao da se ne treba štediti na "čudesnoj hrani", koja je ubuhvaćala jogurt, obrano mlijeko u prahu, pivski kvasac, integralne žitarice i melasu od njihovih vlakana.

Miss USA 1950., Sallie Carlisle čita knjigu Gayelorda Hausera (Arhiva fotografija / Getty Images)

Hauser je 1920. godine počeo u Chicagu održavati predavanja o prehrani i zdravlju, predstavljajući se kao međunarodno poznati bečki znanstvenik (odabrao je austrijsko, a ne otkriva njemačko porijeklo a imao je oba, radi poslijeratnog američkog antagonizma prema Njemcima). U stvarnosti, Hauser nije bio znanstvenik i bio je (tada) prilično daleko od "međunarodno poznatog". Iako je tvrdio da je studirao s poznatim europskim liječnicima i nutricionistima, studirao je na Ekonomskom fakultetu u Chicagu i Školi za kiropraktiku u New Yorku. Također je iskusio moć voća i povrća, kojima je pripisao pomoć u oporavku od goveđe tuberkuloze kao tinejdžera.

Uspjeh počinje s Gretom Garbo

Hauser je iznad svega bio karizmatičan govornik među svojom gotovo isključivo ženskom publikom, a do 1930. godine prešao je s pozornice na pisanje niza kratkih knjiga pod nazivima poput "Knjižnica o prehrani". Knjige je primijetila legendarna kozmetičarka Elizabeth Arden i na svojoj "farmi ljepote " Maine Chance, razvila prehranu povrćem (sok od kupusa i celera) za klijente prekomjerne težine.

Krajem desetljeća, prijateljstvo s jednom od najpoznatijih holivudskih zvijezda, Gretom Garbo, promoviralo je Hausera na slavnu osobu. Melankolična i distancirana Garbo je jako pazila na vitkost i zdravlje kako bi postigla čvrstu figuru sličniju adolescentnom dječaku od one koje su karakterizirale odrasle žene...

Njihov bliski odnos bio je iskren a možda je imao i romantični element (iako je Hauser bio deklarirani gay), "Hauser nije bio budala", piše Louise Foxcroft u svojoj knjizi "Kalorije i korzeti: Povijest dijete od preko 2000 godina" , on se "pozicionirao u Hollywoodu jer je shvatio moć filmske industrije u kojoj je većina zvijezda živjela stalno strahujući od gubitka atraktivnosti i time popularnosti pa si jednostavno nisu mogli priuštiti debljinu." Gretu Garbo su slijedile ostale filmske dive, uključujući Marlene Dietrich, Paulette Goddard i Gloriju Swanson. U kasnijim godinama im se pridružila i Grace Kelly, Ingrid Bergman i vojvotkinja od Windsora pa su se počele hraniti na način koji je zagovarao Hauser.

Nakon glumica kojima su se divile, Amerikanke svih dobnih skupina su željele oponašati vitke strukove svojih omiljenih zvijezda, pa je dijeta bila neophodna za postizanje željenog izgleda, a za žene koje nisu uspjele smršaviti mijenjajući prehranu, poslijeratna tekstilna industrija je lansirala zanosno rublje kao Vanishette (s visokim tekstom "INSTANTLY Vanish 4 INCHES OFF YOUR WAIST") i "Happy Widow"cheeky, grudnjak s vezanjem na vratu na koje su žene trošile 55 milijuna dolara godišnje (u današnjim dolarima)

Prezir starogrčke kulture prema salu i "lijekovi" za moždani udar

Pretilost je prvi puta u novijoj povjesti prikazana moralnim nedostkom pojedinca. Prije toga su je prezirali drevni Grci, čija kultura ljepote skladnog tijela, "škembu" smatra sinonimom za bezvrijedno, lijeno, inertno, neprivlačno, slabo, siromašno i glupo.

Zahvaljujući napretku u kemiji, piše Foxcroft, dijeta prestaje biti jedini način da se reducira salo. Na tržištu se pojavljuju "lijekovi" poput dinitrofenola, derivata benzena i kancerogenog sredstva za bojenje, koji su, uz tanak lik i tendenciju pregrijavanja i znojenja, ostavili neke svoje korisnike slijepe ili bez osjećaja okusa. Do trenutka uklanjanja s tržišta 1938. godine, dinitrofenol je propisan stotinama tisuća Amerikanaca. A amfetamini poput Dexedrina, koji su se počeli pojavljivati ​​1943., brzo povezani sa skupom problema koje su izazvali korisnicima, uključujući moždani udar, no unatoč tom riziku tisuće žena su ga konzumirale. Tijekom desetljeća, Federal Trade Commission (FTC) podnijela je tužbe protiv 120 različitih tvrtki koje su tvrdile da pomažu u reduciranju prekomjerne težine Amerikanaca.

Hauser je zagovarao i "majke pomagače" u stjecanju lijepog tijela ili poboljšanje sna. Zapravo, osim plastične kirurgije, mnogo onoga što Hauser preporuča svojim sljedbenicima bila je povećana potrošnja cjelovite hrane pune proteina i vlakana. U tome, smatra se jednim od kreatora pokreta prehrane u skladu s prirodom. Međutim, unatoč dobrim savjetima, Hauser je i dalje nedvojbeno bio šarlatan koji je privukao pažnju napisanim knjigama i holivudskim kontaktima, što se činilo gotovo jednako često u novinama kao i njegovi poznati "studenti". Hauserova reputacija stručnjaka za znanost o hrani, razbjesnila je prave znanstvenike nutricioniste, a američka medicinska udruga osudila ga je kao šarlatana. Nakon objavljivanja njegovog najutjecajnijeg djela, "Look Younger, Live Longer", koji je promovirala kupnju melase od crnog grma, tvrtke Milwaukeebased Healthy Food, u vlasništvu Freya Browna, Hauserovog dugogodišnjeg partnera (romantično i poslovno). Uprava za hranu i lijekove (FDA) pokušala je Hausera sudski procesuirati no slučaj je odbačen. 

Dugoročno, Hauser je ostao relativno neozlijeđen navodima o šarlatanstvu i nastavio prodavati knjige i melasu crnog grma u 70-ima. Novi standardi ljepote ušli su u umove žena svih dobnih skupina, odoljevajući testu vremena. Danas, "do 40 % žena osjeća se zabrinutom nad težinomt", piše Foxcroft, i "samo u Americi, potroše 40 milijardi dolara godišnje na mršavljenje." Čak i Hauserovo ime još uvijek nešto znači: među proizvodima koji će modernoj ženi pomoći izgubiti težinu je program Gayelord Hauser kojeg prodaje nizozemska tvrtka Wessanen, a čini ga "kompletan asortiman proizvoda savršeno prilagođen ženskim prehrambenim zahtjevima".

Prijevod i obrada: A.D.Brkić
Izvor: https://timeline.com/