Givenchy ondje odaje istodobno počast i svojem omiljenom modelu, muzi i velikoj prijateljici, glumici Audrey Hepburn za koju je malo reći da je bila modna ikona 20. stoljeća. Posjetitelji mogu vidjeti i brojne ostale Givenchyjeve kreacije iz razdoblje između 1952. i 1995., kao i skice i fotografije.

Utemeljitelj modne kuće Givenchy i jedan od najznačajnijih francuskih dizajnera, grof Hubert James Marcel Taffin de Givenchy rođen je 21. veljače 1927. u Beauvaisu, u Francuskoj. Potječe iz aristokratske i umjetničke obitelji stoga ne čudi što je i on, već s deset godina, nakon što ga je impresionirao svjetski modni sajam u Parizu, 1937., odlučio raditi ‘nešto u modnoj industriji’. S nepunih je 18 godina, 1945., počeo raditi za francuskog kreatora Jacquesa Fatha. Godinu poslije, zajedno s tad još neafirmiranim Christianom Diorom te Pierrom Balmainom, radio je za Luciena Lelonga da bi od 1947. pa do 1951. radio za avangardnu kreatoricu Elsu Schiaparelli. Stečeno iskustvo iskoristio je prilikom pokretanja vlastite modne kuće Givenchy, koja je zaživjela 1952. i koja je, s godinama, postala prava modna institucija.

Te 1952., Hubert de Givenchy je sa svojih 25 godina bio najmlađi kreator pariške progresivne modne scene. Nasuprot njegova ateljea nalazio se onaj Cristobala Balenciage, španjolskog kreatora i Givenchyjeva idola što se pokazalo ključnom slučajnošću za njegovu daljnju karijeru. Naime, Balenciaga mu je postao mentor, baš kao što je to svojevremeno bio i kreatoru Pacu Rabanneu, no Givenchy nikad nije radio za njega. Međutim, kad se Balenciaga 1968. godine povukao s modne scene i kad su ga njegovi klijenti pitali gdje sad da nađu kvalitetnu i dobru odjeću, on ih je uputio upravo na Givenchyja. Givenchyjeve prve kolekcije sačinjavala je odjeća skrojena od jeftinih materijala, zbog financijskih razloga, no ono što ga je izdvajalo od prosjeka bio je zanimljiv dizajn zbog kojeg su ga kritičari prozvali inovativnim i originalnim kreatorom, za razliku od kreacija Christiana Diora kojeg su prozivali konzervativcem.

Sljedećih se godina nametnuo kao jedan od najkvalitetnijih pariških kreatora čija je odjeća bila poput kakvog umjetničkog djela. Ponovno je u modu vratio ‘mini’ suknje koje je 20-ih plasirala Mary Quant jer je smatrao da žene moraju pokazati koljena.

No, pravu popularnost i afirmaciju diljem svijeta donijela mu je njegova suradnja s glumicom Audrey Hepburn koja je nosila njegove kreacije privatno i na filmu te ga na taj način promovirala.

«Kad promislim na Audrey, odmah se sjetim specifične povezanosti koju smo osjetili čim smo se upoznali», ispričao je u jednom od intervjua Hubert de Givenchy. Dvojac je surađivao sve do njezine smrti 1993., a Givenchy je, osim za ‘Sabrinu’, kreirao odjeću za njezine filmove ‘Ljubav poslijepodne’, ‘Smiješno lice’, ‘Kako ukrasti milijun’, ‘Paris, When it Sizzles’, ‘Šarada’, ‘Ljubav među lopovima’ te, naravno, ‘Doručak kod Tiffanyja’. Uskoro su njegove usluge počele tražiti gotovo sve dive tog perioda 50 -ih i 60-ih godina, poput Grace Kelly, Dolores Guinnes, Babe Paley, Grofice od Windsora, Mone Bismarck te Jacqueline Kennedy Onassis. Zanimljivo je da on nije samo kreirao odjeću za njih već je utjecao na njihov stil općenito, tako da im je predlagao i frizure koje moraju nositi. Naime, on je smatrao da je upravo frizura konačni pokazatelj koliko dobro žena poznaje ili ne poznaje samu sebe.


1968. godine, Givenchy je predstavio svoju prvu pret -a – porter kolekciju a ubrzo je uslijedila i modna linija namijenjena muškarcima.

I dalje je radio uspješne kolekcije, a još od 1957. je počeo i s kreiranjem parfema od kojih je prvi bio L’Interdit. Njegove je parfeme često znala reklamirati upravo Audrey Hepburn, no i mnoge druge glumice, primjerice Liv Tyler, a zaštitno lice posljednjeg parfema ove modne kuća, Amarige Mariage, je hrvatska manekenka Mateja Penava. No 1998, Hubert de Givenchy povukao je drastičan poslovan potez. Iako mu je posao dobro išao, odlučio se na prodaju svoje modne kuće – liniju parfema prodao kući Veuve Clicqout a modnu liniju je vezao za Louis Vuitton Moet Hennesey grupu.

Ipak, on je nastavio kreirati, no 1995. se odlučio povući te je iste godine, 11. srpnja, predstavio svoju posljednju kolekciju. Nedugo nakon što je prestao kreirati, njegovo su mjestu zauzela dva originalna kreatora – John Galliano i Alexander McQueen koji su uspješno nastavili ono što je Hubert de Givenchy započeo više od 40 godina prije.

Danas Hubert de Givenchy živi mirnim životom uživajući u plodovima svog dugogodišnjeg rada, povremeno savjetuje dizajnere njegove modne kuće ali i svog nećaka, Jamesa Taffina de Givenchyja koji je poznati američki dizajner nakita na kojeg je, kako često zna naglasiti, iznimno ponosan.