Gianni Versace -modni genije koji je obilježio kraj prošlog stoljeća

Gianni Versace odrastao je u svijetu dizajna, a zanat je učio od svoje majke koja je imala vlastitu krojačnicu. Upravo je nakon završene srednje škole Gianni kod svoje majke radio prve poslove i učio tajne posla. Godine 1972., Versace se preselio u Milano gdje je počeo freelance suradnju s talijanskim markama poput Genny, Callaghan i Complice. Versace 1978. lansira svoju prvu ready-to-wear kolekciju za žene. Posao je bio uvijek obiteljski u kojem su sudjelovali brat Santo i sestra Donatella.
 

 

Gianni Versace rođen je u talijanskoj Reggio Calabriji 1946. godine, a odrastao je sa starijim bratom Santom i mlađom sestrom Donatellom. 

Gianni je studirao arhitekturu, nakon čega se preselio u Milano kako bi radio u svijetu mode, za koji se zainteresirao još u mlađim danima povremeno pomažući svojoj majci Francesci koja se bavila kreiranjem haljina.

Pozornost je privukao već polovicom 70-ih te je na krilima rane slave nekoliko godina kasnije prikazao i svoju premijernu žensku kolekciju u milanskom Palazzo della Permanente Art Museumu. Iste godine predstavio je i prvu cjelovitu kolekciju za muškarce, a 1978. otvara prvi Versaceov dućan u Via della Spigi u Milanu. Tako su postavljeni temelji jednoj od najpoznatijih svjetskih modnih kuća.

Versace je vrlo brzo postao poznat po svojim glamuroznim kreacijama, a često se poigravao korištenjem inovativnih materijala kao što su mreže izrađene od aluminija ili najsuvremenije tehnike poput laserske metode spajanja kože i gume. Zaštini znak brenda, glava Meduze koja simbolizira snagu i drskost se pojavljivala kao print na mnogim njegovim djevnim predmetima, ali i priboru za jelo poput porculanskih servica te pločica za kuhinje i kupaonice koje je lansirao. Njegova prva couture kolekcija prikazana je 1989. godine i tada je dodao još dvije linije odjeće.

Jedna od njegovih najpoznatijih kreacija zasigurno je crna haljina koju krase velike sigurnosne zlatne igle koju je nosila Elizabeth Hurley 1994. godine. Haljina je bila jedan od faktora koji su učinili, do tada relativno nepoznatu, Hurley zvijezdom i IT djevojkom tog doba.

Versace je bio jedinstven dizajner snažne kreativne energije, inspiriran radovima Andyja Warhola, starom rimskom i grčkom umjetnošću, ali i modernom apstrakcijom.

Nakon ubojstva, 1997. godine, modnu kuću Versace preuzela je njegova sestra Donatella, koja se i danas nalazi na mjestu kreativne direktorice. Donatella je prije 10-ak dana u Parizu povodom 15. godišnjice Giannijeve smrti oživjela couture liniju Versace Atelier.

"Tek nedavno sam zapravo shvatila koliko je Versaceovo ime još uvijek moćno", otkrila je Donatella te dodala: "Pomislila sam da bi bilo dobro ljudima još jednom pokazati što sve Versace može. Dok s jedne strane moda postaje demokratičnija i bliža 'običnim' ljudima, paralelno dolazi i do nove popularizacije one njene luksuzne strane".

Gianni Versace  je bio star samo 50 godina kada je ubijen ispred svoje kuće u South Beachu u Miamiju, 15. srpnja 1997. Popularnog modnog dizajnera je ubio 27-godišnji Andrew Cunanan, koji je pronađen mrtav osam dana kasnije, nakon što je ubio još četvoricu homoseksualaca. Versace je živio s dugogodišnjim partnerom Antoniom D'Amicoma u periodu kada ga je pomahnitali ubojica izrešetao, radili su zajedno na straranju nove modne linije -Versace Sport.

Nekoliko je komemoracija modni svijet održao za Versacea uključujući i onu u Metropolitan Museum of Art u New Yorku, na kojoj su se od velikog inovatora i kreatora oprostili urednica Voguea Anna Wintour te njegove mnogobrojne  kolege -Ralph Lauren,Calvin Klein, Marc Jacobs... Pjevali su Whitney Houston, Jon Bon Jovi i Elton John.

Gianni je bio omiljeni kreator slavnih i plemića poput princeze Diane apamtiti ćemo ga po vitalnosti i neviviđenoj energiji koju je udahnuo u modnu umjetnost i modnu industriju. Za manje od 10 godina, izgradio je carstvo vrijedno 807 milijuna $.

Kronologija jedne blistave karijere

1972. Kada je napunio 25 godina seli u Milano i dizajnira svoju prvu pret-a-porter kolekciju za Genny, Complice i Callaghan.

1975. Predstavio je svoju prvu kolekciju odjeće od kože, kreiranu za Complice.

1978. Svoju prvu kolekciju za žene; koju je potpisao svojim imenom, prezentirao je 28. ožujka na reviji na Palazzo della Permanente u Milanu.

1979. Surađuje s američkim fotografskim genijem - Richardom Avedon.

1982. Versace dobiva prvu "L'Occhio d'Oro" nagradu za najboljeg kreatora za kolekciju jesen / zima. Iste godine počinje suradnju sa Teatro alla Scala i dizajnira kostime za Richard Straussov balet "Josephlegende".

1983. Kreirao je kostime Millerov balet "Lieb und Leid".

1984. Kreirao kostime za Donizettijev "Don Pasquale" i balet "Dyonisos". U listopadu u "Piccolo Teatro di Milano", belgijski koreograf je priredio performans u čast lansiranja parfema za muškarce "Versace I'Homme".

1986. Predsjednik Italije Francesco Cossiga je povjerio Versaceu dekoriranje "Commendatore della Repubblica Italiana". National Field Museum u Chicagu je prezentirao veliki show koji prikazuje Versaceov desetogodišnji rad. U Parizu 22. listopada za vrijeme showa "Gianni Versace: Obiettivo Moda", prikazan je plod profesionalne suradnje između Veracea i internacionalno renomiranih fotografa (Avedon, Newton, Penn, Weber, Barbieri, Gastel itd.). 

Francuski predsjednik Jacques Chirac dodijelio je Versaceu "Grande Medaille de Vermeil de la Ville de Paris". U Bruxellesu se premijerno izveo Malrauxov baleta "La metamorphose des dieux", a koji je kostime dizajnirao Gianni.

1987. Versace je dizajnirao kostime za Richard Straussov balet "Salome". Također je radio i kostime za "Leda and the Swan". Franco Maria je 7. travnja publicirao knjigu "Versace Teatro". U rujnu Versacijev ogromni doprinos kazalištu nagrađen je "Maschera D'Argento" nagradom.

1988. Versace odlazi u Pariz da dizajnira kostime za Zizi Jeanmaireov recital; 30. ožujka u Bruxellesu zajedno sa Maurice Béjartom predstavio je kostime za balet inspiriran Evitom Peron. Žiri "Cutty Sark" 8. lipnja ga je nominirao za najkreativnijeg i najinovativnijeg modnog dizajnera za muškarce; u rujnu Versace je otvorio showroom od 600 m2 u Madridu što je njegov prvi butik u Španjolskoj. U prosincu je bio opet u Parizu gdje je dizajnirao kostime za balet "Java Forever".

1989. Otvara "Atelier Versace" 25. siječnja gdje će se izrađivati modeli visoke mode. Revija "L'abito per pensare" prikazana je u Milanu koja prikazuje njegov 25-godišnji rad u modnoj industriji i kazalištu. Dizajnirao je kostime za balet "Chaka Zulu" inspiriran poemom L. Senghora.

U Milanu Versace je prezentirao "Versus", novu liniju za mlade - koja proučava neformalne teme i alternativu tzv. konvencijalne odijevanje. U studenom je prikazan balet "Elegie pour Elle" za koje je kostime opet radio Versace.

1990. "Atelier" zbirka je prikazana u Parizu u Hotelu Ritz, u travnju otvara svoj drugi butik u New Yorku u Madison Avenue 0,11 po redu u SAD.

1991. Show "Versace Teatro" prikazan je 7. siječnja u kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu, u ožujku je lansiran parfem "Versus".

Otvorio jjoš jedan butik u Parizu; zajedno sa istante Versace otvara radnju u Milanu, lansirana je "Signature" linija klasične garderobe. U prosincu je dobio četvrtu po redu "L'Occhio d'Oro" nagradu za dizajnera godine.

1992. U Parizu je publicirana je knjiga "Versace Teatro".

U veljači lansiran je parfem "Versace Donna". Elton John je bio oduševljen Versaceom i dogovorio s njim dizajniranje kostima za njegov svjetsku turneju.

U listopadu rođen je novi sat "La Meduse" iz linije Signature. U New Yorku je organizirana retrospektiva mode talijanskih dizajnera u Fashion Institute of Technology gdje je prikazan i Versacijev rad.

1993. Council of Fashion Designers of America je dodijelio american Fashion Oscar Versaceu. Versace je dizajnirao kostime za balet "Sissi, the anarchic Empress".

U svibnju lansiran je "Home Signature", linija proizvoda za kuću, porculana, tepiha, popluna i jastuka.

1994. Versace otvara showroom od 600m2 u Berlinu. Prezentirao je u New Yorku svoju knjigu "Designs", lansiran je novi parfem "Red & Jeans". U Berlinu 15. rujna po prvi put je prikazana putujuća revija "Versace signatures". Publicirana je Versacijeva knjiga "L'Uomo Senza Cravatta".

1995. Versace je dizajnirao kostime za balet "How Near Heaven" koji je imao svoju svjetsku premijeru u Washingtonu.

U Londonu 14. lipnja održala se humanitarna zabava u Versace butiku i sva prikupljena sredstva su otišla u Elton John AIDS zakladu. Krajem godine publicirana je Versacijeva knjiga "Do NOT Disturb".

Alma Draganić-Brkić

Komentari

Ostali članci