Ideal o figuri koja liči na pješčani sat, s izraženim grudima i kukovima, naspram tanušnog struka je rezultirao stvaranjem neudobnih korzeta, koji su se pravili od metala ili kosti velikog kita, da bi bili ukrašeni čipkom i satenom. Takve korzete smo ostavili negdje početkom XX stoljeća, a danas se za izradu seksi rublja koriste mnogo praktičniji i udobniji materijali. Da ne bude zabune, i muškarci su tijekom povijesti nosili korzete, kako bi stanjili figuru, ali ovaj trend nije zaživio kao kod nježnijeg spola.

Korzet dame nose već stoljećima. Primarna funkcija mu je smanjivanje opsega struka, a pojavljuje se u dvije forme - overbust korzeti koji idu preko grudi i underbust korzeti koji ne idu preko grudi. Veliku popularnost stječe u doba kraljice Viktorije kada je na cijeni bila pješčana figura i vitak struk. Naime, tanji struk je označavao i viši socijalni status

Oživljavanje burleske tijekom proteklih godina nas je vratilo u stara vremena čipke i satena, s tim što današnji korzeti ne ostavljaju posljedice na zdravlje žene. Možda nitko ne uspijeva prikazati ljepotu zavođenja u takvom komadu rublja kao Dita Von Teese, koja svoju slavu duguje baš korzetu.

Pronalazak lycre je napravio pravu revoluciju u izradi rublja koji će figuru učiniti aktraktivnijom i poželjnijom. Steznici su sada dostpuni svima, a nije nikakva tajna da zvijezde ne polaze na crvene tepihe bez pažljivo odabranog steznika.
 
Devedesete su donijele i push-up bra, te uz male trikove, svaka žena može bar na kratko izgubiti nekoliko kilograma, dobije bujno poprsje ili tanani struk, bez ikakvnog napora. Stalno nošnje steznika je loše za cirkulaciju, te se zato inzistira da je ovo rješenje ipak samo trenutno i treba ga čuvati za određene prilike i određene odjevne kombinacije.

Veličina odabira rublja koji će laskati vašoj figuri je možda i važnija od odabira veličine odjeće. Ukoliko je vaš korzet broj manji, možete osjetiti da ste kratkog daha, ili se čak onesvijestiti. Uostalom, pogrešan broj može dovesti do kontraefekta, te je najbolje da se držite prave veličine, a i vaše tijelo, koje će burno reagirati na svako pretjerano stezanje.

Drugi važan korak pri odabiru pravih komada za oblikovanje tijela je što želite sakriti, a šta istaknuti. Izbor je poprilično širok, te ide od steznika za butine i pozadine sve do cijelog tijela. Kako se danas rade od tankih materijala, ne morate brinuti o tome da li će se ocrtavati, ali obratite pažnju na dužinu. 
I.Horvath