Prema pisanju u Starom zavjetu, Bog je Egipćane kaznio zbog potlačivanja židova tako što im je ubio sve prvorođene sinove. A židove je pak uputio da vrata njihovih kuća obilježe krvlju janjeta. Tako su židovski prvorođenci ostali pošteđeni. Nakon te božje osvetničke akcije, egipatski faraon im je dopustio da napuste njegovo kraljevstvo.

Uslijedio je izlazak Izraelaca iz Egipta, što se, prema grčkoj riječi za "izlazak", naziva još i "egzodus" (Exodus). Druga knjiga Mojsijeva, u kojoj je opisana ta priča, se također zove "Knjiga izlaska". Zbog naglog izlaska iz Egipta Izraelci su uspjeli sa sobom ponijeti samo beskvasni kruh. I upravo zbog toga se na Pashu jede samo beskvasni kruh.

Veliko čišćenje pred blagdan
Prema pravilima blagdana Pashe je čak zabranjeno za to vrijeme u kući imati ukisle namirnice. S "ukislim" se tu misli na žitarske proizvode, odnosno tijesta, koja su se ukvasila. Kako bi se odstranili svi tragovi ukvašenog tijesta, samog kvasca i sl., stanovi i kuće se pred blagdan čiste temeljito, a pojedini ostaci hrane se čak spaljuju.

Djeca započinju svojim pitanjima
Pasha je prije svega obiteljski blagdan. Važnu ulogu pritom igraju djeca, prije svega u večer prije početka blagdana. Ta večer se zove Seder večer ili večera i otvara se u pravilu pitanjima najmlađeg djeteta - pitanjima o nastanku i smislu blagdana Pashe.

Voćna kaša simbolizira glinu
Za jelo se na Seder večeri, među ostalim, poslužuje macot, beskvasni kruh, rotkvica, celer ili peršin, kaša od jabuka, badema, cimeta i vina, ispečeno meso s kosti i kuhana jaja. Svaka namirnica je pritom ujedno simbol: voćna kaša primjerice podsjeća na glinu, od koje su Izraelci pravili cigle u Egiptu.

Mjesta za nove želje i molitve
Blagdan oslobođenja prema židovskom kalendaru traje od 15. do 22. mjeseca nisana. Prema gregorijanskom kalendaru je to od 26. ožujka do 2. travnja. Važno hodočasničko mjesto u to vrijeme je i Zid plača u Jeruzalemu. U pukotine toga zida vjernici tijekom cijele godine stavljaju cedulje s molitvama i željama. Pred Pashu se one uklanjaju kako bi se stvorilo mjesta za nove.