Robert Nesta Marley rodio se u veljači 1945. godine u gradu St. Anns na Jamajci kao sin Jamajčanke i kapetana britanske armije porijeklom iz Liverpoola. Već u ranoj fazi svog djetinjstva pokazivao je sklonost glazbi, a sa 17 godina snima svoju prvu singl ploču pod nazivom “Judge Not”, surađujući tada s Joe Higgsom u Kingstonu.

Bio je zaljubljen u nogomet, a 'bijelog oca' kojeg nikad nije upoznao te kako se kao dijete iz braka bijelca i crnkinje nosio s predrasudama.Ono što je najbitnije kod njegovih pjesama što su uglavnom bile pune socijalnih i političkih komentara zbog čega je na njega bio izvršen atentat 3. prosinca 1976. godine kada je grupa ljudi provalila u njegov dom uoči koncerta koji se trebao održati za vladajuću lijevo orijentiranu stranku. Prerana smrt ovog velikog glazbenika zbog melanoma, 1981. zavila je u crno ne samo njegove obožavatelje nego i sve one koji su ga cijenili zbog njegovih stavova kojima se zagovarao za prava siromašnih i obespravljenih. Smatra se da je puno učinio na osvještavanju političke svijesti mladih ljudi. Najveće njegovo naslijeđe svakako su pjesme koje i danas nadahnjuju ne samo glazbenike, nego i sve one koji su prepoznali pravu bit u njegovim pjesmama.

Rita... just keep singing!
Da iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena - to svi već odavno znamo. Isto kao što znamo i da je Bob Marley najveća, nikad prežaljena i nedostižna ikona u povijesti reggae glazbe. Ali kako je to postao i koliko je, zapravo, snažnih žena zaslužno za takav njegov planetarni uspjeh, otkrila je najnovija biografija Bobova života iz pera njegove zakonite supruge i životne partnerice Rite Marley.

Za Boba Marleyja se udala kada joj je bilo samo 19 godina i  najbolje ga je poznavala kao i sve uspone i padove u njegovoj karijeri koju je i sama pomogla oblikovati.

Čitava je Ritina obitelj bila prilično muzikalna, pa nije ni čudo da je i Rita vrlo rano upoznala tadašnju glazbenu scenu Kingstona, te tako došla u kontakt s The Wailing Wailersima, grupom čiji je član, pored Petera Tosha i Bunnyja Wailera, bio upravo Robbie Marley i koja se pokušavala probiti uz pomoć obližnjeg Coxsone studija. Iako je Rita tada već imala kćer Sharon, njezino i Bobovo prijateljstvo  je rezultiralo brakom, kada je Riti bilo samo 19, a Bobu 21 godina. To je bio početak njihovog dugačkog i nimalo laganog zajednčkog životnog puta, koji je naprasno prekinut kada je Bob Marley obolio i umro od raka 1981. godine.

Budući da biografija Boba Marleyja nije pisana iz 'druge ruke', tj. od strane nekog nedovoljno informiranog novinara, nego ju je u obliku memoara uobličila upravo žena koja je s njim dijelila sve, "No Woman No Cry" stvarno je zanimljiv insajderski pogled na dane kada je pjesme prodavala upravo Rita razvozeći ih na biciklu po opasnim ulicama Trench Towna.

Povezanost Rite i Boba, koju nisu uspjele prekinuti ni mnogobrojne Bobove afere s raznim ženama, kojih je Rita bila itekako svjesna jer je, osim svoje, podizala i 'usvojila' i ostalu Bobovu djecu začetu na raznim stranama svijeta.

Čak je i s nekim Bobovim ljubavnicama uspjela (p)ostati dobra prijateljica i nakon Bobove smrti! Doista ne možete ne pomisliti: "Svaka čast, Rita!", jer bi se malo tko uspio snaći u svoj toj nenadanoj slavi, aferama, novinskim natpisima i svjetskim turnejama te ostati brižna majka i još brižnija supruga. Boba i The Wailerse pratila je na svjetskim turnejama te je pred kraj Bobova života uspjela ostvariti i dosta uspješnu samostalnu karijeru.

Nakon Bobove prerane smrti, Rita je poštovala Bobovu želju izrečenu na samrtnoj postelji (Rita... just keep singing!), te je postala glasnogovornica Bob Marley's Foundation i pobrinula se da njen glas čuju svi koji još uvijek vjeruju da glazba može promijeniti svijet. A samo su rijetki oni koji, poput Boba Marleyja, mogu postati veći od tog svijeta i života uopće.

A.D.Brkić
Izvori:
Knjiga "No Woman No Cry": Naklada Ljevak, 2005.
Wiki
http://www.muzika.hr