Milijarder, bankar i filantrop David Rockefeller umro je u 102. godini života. Po mnogo čemu će ostati zapamćen prvenstveno kao sinonim za bogatstvo ali i po spremnosti poduzimanja krajnje radikalnih mjera kako bi ostao živ. Njegov djed bio je John D. Rokfeler, u to vrijeme daleko najbogatiji čovek svijeta, je osnovao Standard Oil u 19. stoljeću; “majku” Exon mobilea i Chevrona. Njegov otac je izgradio Rockefeller centar. Izvorno porijeklo im je njemačko budući da je njihov predak, Johann Peter Rockefeller, preselio u Sjevernu Ameriku 1723. iz Westerwalda, Rheinland-Pfalz, u Njemačkoj.

Uprkos tome što neto vrjednost Davidovog bogatstva iznosi “samo“ tri milijarde dolara - što je mala suma u komparaciji s mnogim startap tehnološkim milijarderima novijeg doba na Forbsovoj listi - slavni biznismen svakako je imao dovoljno novca u prošlosti da zaobiđe bolničke liste čekanja i priušti si čak sedam transplantacija srca, piše scorchedearthnews.com.

Zahvaljujući dugovječnosti koju su mu najvjerovatnije podarili ovi kirurški zahvati, David je umro kao najstariji preživjeli član porodice Rockefeller, jedino preživelo dijete svog oca Johna Rockefellera juniora i jedini preživeli unuk svog djeda Johna Rockefellera. David je kao mali uživao u svim blagodatima obiteljskog bogatstva. Navodno je rolao duž Pete avenije u pratnji limuzine, ako bi se on i njegovi prijatelji umorili. Bio je i veliki filantrop i ljubitelj umetnosti.

David je planirao živjeti 200 godina

Prva transplantacija srca je izvršena 1976. godine, nakon što je David usled velike saobraćane nesreće doživio srčani udar. U naredna četiri desetljeća na svakih šest do sedam godina presađeno mu je po jedno srce, a poslednja transplantacija izvršena je u kolovozu 2016. godine, tjedan dana nakon neuspjele šeste transplantacije. Prema pisanju medija, operacija je trajala šest sati, a kirurzi su izvršili zahvat u glavnoj rezidenciji na njegovom obiteljskom imanju u Pocanrico Hillsu u blizini New Yorka.

“Svaki put kada dobijem novo srce, osjetim da dah života prostruji mojim tijelom. Osećam nalet nove energije, osjetim se živim“, rekao je. Ono što je zanimljivo je da bi David mogao biti kandidat za novi rekord kada je reč o osobama s najvećim brojem transplantacija srca – nijedna osoba do sada nije uspjela da produži svoj život toliki broj puta na taj način.

Ipak, to nije sve. David Rockefeller je imao i dve transplantacije bubrega - jednu 1988, a drugu 2004. godine.

Njegova je bila zadnja

Nakon smrti braće i sestara postao je čuvar bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti. Svi drugi Rockefellerovi povezani su samo rođačkim vezama. Članovi četvrte generacije dinastije Rockefeller (a posebno jučer preminuli David Rockefeller, poznat u obitelji kao patrijarh) veoma su uključeni u međunarodnu politiku, te su donirali novac, osnovali ili se uključivali u brojne velike međunarodne institucije kao što su: Družba Bilderberg, Trilateralna komisija, Savjet za vanjske odnose, Svjetski ekonomski forum, Svjetska zdravstvena organizacija, Europska Unija, Ujedinjeni narodi…

Veze između UN-a i obitelji Rockefeller su mnogobrojne i dobro opisane u raznim publikacijama samih UN i same Rockefellerove fondacije. Rockefelleri su darovali zemljište na kojemu je izgrađena zgrada UN-a u New Yorku, crni monolit Arthura Clarka (dobitnik UNESCO-ve nagrade za obrazovanje). Rockefelleri su sudjelovali i u osnivanju Rimskog kluba, glavnog think-tanka UN-a a David Rockefeller dugo je bio jedan od vodećih članova. Slobodno se može reći da je obitelj Rockefeller otac i majka Ujedinjenih naroda a dan danas Rockefellorava fondacija financira gotovo sve projekte, agencije i organizacije u vlasništvu UN-a. To nebi bilo toliko strašno da taj isti UN nije otac i majka svih unija i organizacija koje kontroliraju naše države i  ŽIVOTE (u suradnji s vladama balkanskih zemalja):

Rockefeller je neizmjerno volio New York i igrao je veliku ulogu u oblikovanju grada kakvog  svijet danas poznaje. Bio je ključna figura u rješavanju fiskalnih problema u kojima se NY našao sredinom sedamdesetih. Poznato prezime koje je nosio sigurno mu nije odmoglo no, on se trudio da bude diskretan i odmjeren. Volio je i putovati, a to je koristio za širenje poslovanja banke, ali i tihu diplomaciju. Mnogi su njegovo vrijeme provedeno u inozemstvu krivili za loše rezultate banke u SAD.

Iako obitelj Rockefeller nije bila vlasnik više od 5 % akcija banke Chase Manhattan, ona je za vrijeme Davida koji je banku vodio sedamdesetih bila poznata kao “Davidova banka”. Dok je bio na čelu Chasea od 1969. do 1981, Rockefeller je stvorio mrežu bliskih odnosa sa vladama i multinacionalnim kompanijama pa su analitičari tvrdili da banka ima vlastitu vanjsku politiku. Davidu su mnogi predsednici nudli da bude ministar financija, međutim sve ih je odbio.

Donirao gotovo dve milijarde dolara

Banka Chase Manhattan povećala je svoju vrijednost sa 4,8 milijarde dolara 1946. kada joj se pridružio na 76,2 milijardi dolara kada se povukao u travnju 1981. Danas je dio banke JP Morgan Chase.

Prema podacima magazina Forbs, bogatstvo Rockefellera iznosi blizu tri i pol milijarde dolara.

David je iza sebe ostavio šestoro djece, ali pitanje je ko će naslijediti njegovo bogatstvo, a u američkim medijima pojavile informacije da će on veliki dio svog bogatstva ostaviti sveučilištu Harvard. Špekulira se da da Harvard dobiva najmanje 100 miliona dolara, dok će ostatak biti podijeljen u manje donacije, i raspoređen u obiteljske fondove, najvjerojatnije za svakog od njegovo šestoro djece.

I.Horvath

Izvori: agencije