Deshun Wang podsjeća da postoji još mnogo toga za istražiti kako starimo. "Kada mislite da je prekasno, budite oprezni da ne dopustite da vam to postane izgovor za odustajanje. Nitko vas ne može odvojiti od uspjeha, osim vas samih." Bome svaka čast. Inspirirajuće riječi s argumentima. yes

Rodio se 1936. u Shenyangu na sjeveroistoku Kine. Bio je jedno od devetero djece siromašne kuharice. Bio je star 14 godina kada je Komunistička partija došla na vlast i radni vijek počinje kao vozač.

Scensku karijeru Wang je počeo kao scenograf u Kazalištu Changchun kada je imao 24 godine. Međutim, kako se zabavna industrija nastavila razvijati, a kazalište je postupno izgubilo popularnost u Changchunu, 49-godišnji Wang i njegova obitelj odlučili su se preseliti u Peking gdje on nastavlja slijediti svoju ljubav prema kazalištu.

Ipak, život u Pekingu bio je težak. Nije pronalazio tradicionalne glumačke poslove, pa je počeo razvijati svoj vlastiti jedinstveni oblik tihog performansa. Tijekom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, nastupao je u inozemstvu – u Njemačkoj, Francuskoj i Južnoj Koreji. Njegovi nastupi su često uključivali stajanje satima na mjestu, pa Wang prvi puta odlazi u teretanu (u dobi od 50 godina!) da bi se bolje pripremio za takve tjelesne napore.

"Provodio sam četiri sata dnevno vježbajući, u to vrijeme i trebalo mi je tri godine da bi moje tijelo izgledalo poput skulpture", rekao je Wang u intervjuu s Yangtze Evening Post. Prema njegovim riječima, danas vježba dva sata dnevno.

Pročulo se da neki tamo “deda” izgleda k'o million dolara u funtama, pa ga angažiraju u ožujku 2015. na China Fashion Weeku, kada je išao na modnu pistu gol do pasa.

 

Svojim trudom i radom Wang Deshun je izbjegao klasifikaciju "yeye" (na kineskom "deda” s negativnim konotacijama). Umjesto toga je dobio nadimak , "najzgodniji djed" zemlje. Naravno, održavanje takve titule traži puno napora…Prema Timesu, Deshunova dnevna rutina uključuje plivanje od pola milje. Također radi na čuvanju oštroumnosti, provodeći svoja jutra u učenju novih sadržaja ili naprosto relaksirajućem čitanju.

Wang priznaje i male prehrambene promjene kao što je smanjenje ispijanja alkohola, ali ono što on kaže da ga drži u osječaju snage i energičnosti je njegov mladenački način razmišljanja. Uvijek otvoren za nove stvari i uvijek na umu ima novi cilj za budućnost. "Budući da mentalno zdravo znači da znate što ćete učiniti", objasnio je Timesu. "Na primjer, prodavač povrća, kada se probudi, ima cilj, naporno radi, a kada završi, osjeća se ispunjen." I sve dok ima nešto za raditi i neki cilj pred sobom (kaže Timesu da je padobranstvo jedna od slijedećih stvari na njegovom popisu), čovjek se i osjeća ispunjenim.

"Priroda određuje dob, ali ti određuješ stanje svijesti", rekao je za Times.

Prijevod i obrada: A.D.Brkić