Helen Mirren je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih glumica s međunarodnom karijerom koja se proteže kroz teatar, kina i male ekrane. Uglavnom je dobivala uloge velikih dama a često i kraljica zbog otmjenog držanja i stasa na kojem joj zavide i mnoge mlade kolegice. Osvojila je puno nagrada za svoja glumačka ostvarenja; između ostalih i Oscara za ulogu u filmu "Kraljica" o životu Elizabete II.

Rođena je 26. srpnja 1945. kao Ilena Vasiljevna Mironova. Otac Helen Mirren bio je Rus Vasilij Petrovič Mironov čiji tata je bio general ruske carske vojske i cijenjeni diplomat, koji je nakon Oktobarske revolucije pobjegao u Englesku spašavajući živu glavu. Majka joj je Engleskinja Katty Rogers. Njen otac je '50-ih anglicirao prezime svoje obitelji u Mirren.

Od malena je Helen voljela filmove i glumu te je kroz djetinjstvo često nastupala s glumačkim družinama škola koje je pohađala a paralelno odlazi i u Školu retorike i glume pa je odmah prošla audiciju Narodnog kazališta u Londonu. Uskoro se priključuje glumačkoj trupi "Royal Shakespeare" te je nakon brojnih glavnih uloga u teatru do početka '70-ih bila sjajno afirmirana i zvijezda mnogih predstava. Najveći uspjeh imala je ulogama Julije i Lady Macbeth.

Filmski debi imala je u filmu "Herostratus" a odmah potom i u filmu "San ljetnje noći" snimljenom po Shakespeareovom djelu. Narednih godina su se filmske ponude množile a Helen je dobivala sve bolje i bolje uloge. 1984. je za ulogu Tanje Kubrik u filmu "2010" dobila prvu nominaciju za BAFTA a nominirana je i za Oscara za ulogu Charlott u filmu "Ludilo kralja Georgea".

Uloga kraljice Elizabete II u filmu kraljica donijela joj je prvog Oscara i prvi Zlatni globus. 2010. je glumila naslovnu ulogu u filmu "Ranč ljubavi" i u komediji "Bura" za koju je nominirana za Oscara. U biografskom filmu o Alfredu Hitchcocku, igrala je Almu Reville -njegovu asistenticu s kojom se oženio.

Savjeti Helen Mirren za svaku ženu ili "Odjebi filozofija"

Glumica se ne boji reći što misli i zna to reći artikulirano. Ovo su neki od njezinih najupečatljivijih citata koji će vas možda inspirirati da budete slobodnije i svoje.

1. Sada kada imam 70 godina, ono što bih mlađoj sebi posavjetovala jest –govori “odjebi” češće.

2. I dalje imam taj “ciganski” osjećaj za avanturu. Mislim da nisam spavala u istom krevetu više od tri ili četiri mjeseca čitavog mog života. Uvijek sadim povrće čije plodove na kraju ne pojedem i cvijeće koje neću vidjeti kako cvjeta. Oduvijek se seljakam po cijelom svijetu.

3. Cijela ta stvar oko odijevanja je sumanuta. Možete potrošiti dolar na fenomenalnu jaknu u nekom second-handu i osjećati se kao zvijezda.I možete potrošiti tisuću dolara na jaknu u mega-storeu. I ako vidite ove dvije jakne kako šetaju ulicom, vjerojatno ne bi znali koja je gdje kupljena.

4. Žene trebaju prestati biti ljubazne. Ako ikada budem imala djecu, koju nemam, prva stvar koju ću naučiti svoju djevojčicu je riječ: “odjebi”.

5. Najteži period u životu su dvadesete. To je takva šteta jer ste tada najdivniji i fizički u najboljoj kondiciji. Ali, to je također i razdoblje kada ste najnesigurniji i puni sumnje u sebe. Kada ne znate što će se dogoditi, zastrašujuće je.

6. Ja sam tip osobe – oblači-se-u-second-shopu-ali-otvori-bocu-šampanjca.

7. Mislim da je svaka žena u našoj kulturi feministica. Možda se odbijaju tako izjasniti, ali ako biste uzeli bilo koju ženu, vratili se 40 godina unatrag i rekli: “Je li ovo svijet u kojem bi voljela živjeti?” Ona bi rekla “Ne”.

8. Čudna stvar je ta, postaje vam s vremenom sve udobnije u vašoj koži, čak i kada vam vrijeme daje sve manje razloga za to. Kada ste mladi i lijepi, paranoični ste i jadni. Mislim da je jedna od najvećih prednosti starenja ta što se oslobađate nekih stvari.

9. Moje četrdesete bile su dobre. Pedesete sjajne. Šezdesete fantastične. A sedamdesete su prokleto fenomenalne.

10. Cijelog svog života gledala sam djevojčice od 16 godina kako prodaju ljepotu, zato mislim da je nevjerojatno što sada žene od 70 godina reklamiraju proizvode ženama od 60 do 80 godina.

NEMAMO NIŠTA ZA DODATI. yescheeky