Dr Lea Shepard sa Sveučilišta Washington State, dr Marjam Kochaki sa Sveučilišta Northwestern, i dr Ekatarina Nečajeva sa Sveučilišta Bocconi provele su tri eksperimenta kojima su pokazale da se mnogi muškarci u podređenim pozicijama osjećaju ugroženo kad im je žena šef, pa se prema njoj odnose agresivnije nego što bi prema muškarcu u istoj poziciji.

U prvom eksperimentu, sudionicima je ponuđena kompjuterska vježba u kojoj su sa zamišljenim poslodavcem pregovarali o ponuđenoj plaći. Tijekom ovih pregovora, muški ispitanici su tražili značajno veću plaću od poslodavca ženskog spola nego od poslodavca muškog spola. Ispitanice, s druge strane, su u prosjeku tražile plaću neovisno od spola hipotetičkog poslodavca.

Također je ispitana hipoteza da se muškarci osjećaju ugroženo ako im je žena šef putem testa u kojem su sudionici trebali pogoditi riječi koje se pojavljuju na zaslonu. (Ovaj format često se koristi za utvrđivanje predrasuda.) Muškarci koji su radili pod ženama bolje bi od ostalih uočili riječi poput "strah" i "rizik", što je jasan pokazatelj da se na poslu osjećaju ugroženim - htjeli to oni priznati i prepoznaju ili ne.

U drugom eksperimentu, ispitanicima je ponuđeno da podijele poslovni bonus sa kolegama. Muškarci bi ga podijelili manje-više ravnopravno među članovima momčadi oba spola - rijedak primjer ravnopravnosti u inače zabrinjavajućim rezultatima. Pa ipak, muški ispitanici bi šefu zamišljenog odjela dodijelili više od pola ukupnog bonusa; kad je u pitanju bila šefica, njoj bi dali 500 dolara manje nego ostalim zaposlenicima zajedno.

Ženama za isti posao i dalje plaća značajno manje nego muškarcima, iako zakoni o radu već desetljećima ovo zabranjuju u EU, SAD, i drugim krajevima svijeta.

Dalje, uočena je razlika u podjeli bonusa ako su šefice u vježbi bile opisane kao "proaktivne i direktne" u odnosu na vježbu u kojoj su opisane kao "preambiciozne". Ovim drugima bi zakinuli još strože, i zadržali više novca za sebe.

Zaključak istraživanja je da se zaposleni muškog spola ponašaju nametljivije ako su u rukovodećim pozicijama osobe ženskog spola, posebno ako su te žene očito ambiciozne. Implikacije ovog trenda vrijedne su razmatranja (Hillary Clinton u strogim hlačama je izgubila od Trumpa, dok je nasmiješena i naizgled bezazlena Theresa May pobijedila u susretu s novoizabranim predsjednikom.) Ipak, je li ova razlika zaista posljedica različitog pristupa različitih žena u upravljačkim pozicijama, ili samo odražava mušku reakciju na hijerarhijski nadređene žene?

"Potrebno je povezati ono muževno i ono ženstveno u nama, da obje sukobljene strane shvate da je idealni menadžer onaj koji ima obje karakteristike."

Dr. Shepard kaže sljedeće: "Definitivno smatram da je u pitanju posljedica muške reakcije (na sve žene-rukovodioce), jer su žene svjesne stereotipa koji ih okružuju, svjesne su cijene koju moraju platiti kod god odstupe od spolne norme. Zato se žene trude biti kooperativni i kolektivni čelnici. Štoviše, istraživanje ukazuje na to da žene češće demonstriraju tzv. transformativni upravljanje - kroz kontakt sa sljedbenicima uobliče svoje modele ponašanja u nadi da će ih oni usvojiti. Trude se zaposlenici imaju u vidu širu sliku onoga što one rade. "

Reklo bi se da žene u želji da ih nitko ne smatra za "slabe" pokušavaju biti nametljive koliko i njihove muške kolege; svjesne su da im unapređenje nije zajamčeno već moraju boriti za njega - iako to prati rizik da ih zaposlenici vide kao "preambiciozne", i zauzmu nezasluženo agresivan stav prema njima. Kako stvari stoje, da bi se žena probila do vrtoglavih visina uspjeha u poslovnom svijetu, ona mora biti daleko vještije nego muškarac koji se bori za istu poziciju (ili je već zauzima).

Kako bi onda tvrtke trebale pružiti potporu ženama i riješiti ovaj problem?

"Toliko se misli o dovođenju žena na rukovodeće pozicije, o ublažavanju negativne reakcije upućene njima, da zaboravljamo kako je neophodno promijeniti samu percepciju prototipa jednog lidera," kaže Dr. Shepard. „Potrebno je povezati ono muževno i ono ženstveno u nama, da obe sukobljene strane shvate da je idealni menadžer onaj koji posjeduje obe karakteristike. Trenutno postoji hijerarhijski jaz između spolova, pa se muški više vrednuje. To se može riješiti samo zbližavanjem ove dve strane i akcentiranjem zajedničkih vrijednosti.

„Rukovoditelji bi trebalibiti uzor za ostale zaposlene muškarce, da se trude da rješenju problema prilaze kolaborativno, da uzmu dopust kad im se rodi dijete, da demonstriraju ponašanje koje bi se stereotipno moglo doživjeti kao ženstveno, i tako pokažu da je ta vrsta upravljanja poslom sasvim u redu. Tako se dolazi do situacije u kojoj je spol rukovodioca nebitan; biti će općeprihvaćeno on demonstrira i muške i ženske osobine."

Praktično rečeno, muškarci bi trebali biti kooperativniji, a ženama treba omogućiti da budu ambiciozne bez straha zbog tog odstupanja od spolnog normativa.

Ken Kuper, šef kadrovskog odeljenja u Bloombergu – medijskom i softverskom gigantu poznatom po tome da ženama nudi najbolje uvijete – kaže da je poslovni svijet već nailazio na situacije kakve Dr Shepard opisuje i implementirao razvojno-upravljačke inicijative namijenjene njihovom rješavanju.

„Pomažemo zaposlenima da shvate kako podsvjesne predrasude utjeću negativno na interakcije sa kolegama, kao i na percepciju različitih upravljačkih stilova kod ženskih i muških rukovodioca. Također obučavamo svoje menadžere da vode raznovrsne timove, nudimo im strategije za borbu protiv svih vrsta predrasuda, pa i spolnih."

Kontaktirali smo desetak drugih kompanija koje tvrde da gaje radnu kulturu prijateljski nastrojenu ženama. Većina njih je neslužbeno priznala da su svjesni problema, ali samo su iz Bloomberga bili spremni da otvoreno o njemu porazgovaraju.

Nažalost, uzalud je nadati se da će se milenijalsi bolje pridržavati feminističkih principa. Dr Shepard kaže da ne postoje podaci koji ukazuju na to da će mlađi muškarci reagirati na žene u upravljačkim pozicijama bolje nego muškarci prethodnih generacija. Dakle, da bi se ženama olakšala borba za mjesto pod suncem u poslovnom svijetu, kompanije moraju prihvatiti činjenicu da su kod njih žene više izložene nametljivom ponašanju od strane podređenih muškaraca – ma kakav menadžerski stil koristile.

Nema sumnje da je ovaj problem prisutan u svim granama privrede. Da bi žene zadobile i zadržale veći broj upravljačkih pozicija, i da bi najzad mogle biti jednako plaćene za jednak posao koji rade, ovaj će problem morati biti riješen. Do tada, sustav će nastaviti raditi protiv žena.

Sophia Rahman (@sophiarahman)

Prijevod i obrada:

I.Horvath