"Hrvatska umjetnost ima odlične slike, skulpture, knjige, predstave, filmove, ali na žalost nema radove koji su promijenili povijest svjetske umjetnosti, osim u slučaju animiranih filmova", rekao je na proslavi 50-te godišnjice Profesorovog djelovanja Vinko Brešan, direktor Zagreb filma, gdje je Profesor nastao. 1968. godine.

Brešan kaže kako je nemoguće govoriti o profesoru Baltazaru, da se ne spomene Zagrebačka škola crtanog fima. "Svatko tko piše povijest animiranog filma ne može izostaviti školu koja je sredinom 50-ih napravila kopernikanski obrat u svijetu animacije i nakon što je predstavljena u Cannesu više ništa više nije bilo isto", ustvrdio je.

Napravili su serijal namijenjen djeci od četiri do devet godina, no on je svojim moćnim bojama, pozitivnom energijom, nerealistično oblikovanim likovima koji ne govore i pričom, privukao mnoge. Tajna tadašnjih autora bila je što su vizualno jednostavno predočili filozofski svjetonazor tog vremena, nakon čega su uslijedile stotine festivala i nagrada.

Fantastičnom slučajnošću u isto vrijeme u Zagrebu su se našli geniji koji su sve te uspjehe Zagrebačke škole crtanog filma pretočili u animirani projekt koji je komunicirao sa širom publikom.

Prvi hrvatski društveno odgovoran brend

Ono što nas je hipnotiziralo ispred televizijskih ekrana bile su priče o altruizmu, borbi protiv različitosti i zaigrano dijete u tijelu starca koje rješava probleme uz pomoć mašte.

Prava na brend profesora Baltazara posljednjih deset godina, ima nevladina udruga Profesor Baltazar i tvrtka Ultra link, koja čuva profesora Baltazara kao kulturno nasljeđe Hrvatske. I Hrvatskoj i svijetu su ga predstavljali kao prvi hrvatski društveno odgovoran brend. Veliki interes za brend pokazala je znanstvena zajednica koja se identificirala s profesorom Baltazarom i htjela ga koristiti kao komunikatora za promociju znanosti, na znanstvenim piknicima, ali i u svijetu od Skandinavije, gdje jedan znanstveni centar nosi njegovo ime do Irana, gdje isto popularan.

Sve to potvrđuje da je Profesor Baltazar vrlo umjetnički serijal, ali ima i dodatnu dimenziju koja je toliko potrebna danas i bit će potrebna i za pedeset godina.

Iako ima već 50 godina staža i dio je tradicije Zagreba i Hrvatske, profesor Baltazar je još vrlo mlad. Zagreb je grad animacije i veliki brend grada proslavljen u svijetu animacije, a Profesor jedan od najpoznatijih građana i veleposlanika Zagreba. Profesor Baltazar još uvijek ima moralnu poruku koju tražimo u ljudima, u serijalu nema nasilja, niti pravih zločinaca, a on je gotovo uvijek veseo i spreman pomoći. Njegove su poruke univerzalne i bezvremenske - prijateljstvo, ljubav i altruizam.

Proslava je organizirana u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje je na izložbi "Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost" dio posvećen profesoru Baltazaru i zlatnom dobu Zagrebačke škole crtanog filma.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, rekao je kako taj serijal predstavlja jednu od divnih utopijskih ideja o tome kako svijet može biti ljepši, a to je nešto što, napomenuo je, danas trebamo više nego kada je nastao.

Od 1968. do 1977. snimljeno je ukupno 38 epizoda u trajanju po desetak minuta. Djelo koautorski potpisuju Zlatko Bourek, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Tomica Simović i Ante Zaninović. Kada je projekt pokrenut malo tko je slutio da će se serijal o junaku  koji se godinu dana ranije pojavio u animiranom filmu "Izumitelj cipela" Zlatka Grgića biti prodan i prikazivan u više od 30 zemalja svijeta. Na proslavi je prikazan i kratki film sa sjećanjima autora serije. U Muzeju za umjetnost i obrt još od 2. lipnja traje i radionica animiranog filma za djecu "Profesor Baltazar slavi rođendan", a na izložbi su, među ostalim i originalni celuloidi iz serijala.