Rođen je 13. srpnja 1942. u Chicagu. Obitelj mu je bila vrlo skromna -majka (Židovka iz Minska) Dorothyju bila je radijska glumica, a otac Christopher radnik. Škola Harrisonu nije predstavljala problem, ali ni zadovoljstvo. Kao tinejdžer je postao izviđač, ali je brzo odustao, jer se bojao zmija i pauka. Kada je "postao" arheolog Indiana Jones, jedna vrsta pauka dobila ime po njemu calponia harrisonfordi.

Konobar, dostavljač, kuhar...

Harrison nije imao pojma čime bi se volio baviti jer se nikako nije vidio u tome da svaki  dan treba provoditi na istom radnom mjestu i vraćati se kući uvijek u isto vrijeme. Počeo je studirati na engleski jezik i filozofiju na Ripon Collegu, ali nije završio jer se nije ni pojavljivao na predavanjima. Bez ikakvih kvalifikacija prihvaćao je svaki posao na koji su ga htjeli primiti: kao konobar, dostavljač, na benzinskoj pumpi, kao kuhar na luksuznoj jahti. Nakon svega se prijavio u jednu dramsku grupu svog bivšeg koledža jer je shvatio je da se u svom životu želi baviti jedino i samo glumom. Ubrzo je angažiran u malom "seoskom" kazalištu Belfry Players u državi Winsconsin gdje se zbližio s tajnicom kazališta Mary Marquardt kojom se potkraj 1964. i oženio.

Sa ženom odlazi u Los Angeles, gdje opet radi u malom kazalištu na periferiji i živi od vrlo skromnih prihoda. 1967. im se rodio prvi sin Benjamin, a 1969. drugi -Willard, pa je Harrison shvatio je da mora početi više zarađivati kako bi prehranio obitelj. Nikako nije uspjevao dobiti bitniju ulogu u studijima Columbia Pictures i Universal, pa počinje raditi kao stolar, čime je zarađivao puno bolje nego s glumom. Dok je jednom gradio studio za snimanje i upoznao je Freda Rossa koji je birao glumce za uloge u filmu Georgea Lucasa "Američki grafiti". Iako je honorar bio tek 500 dolara, Fordu se vratila nada da će se jednoga dana uspjeti afirmirati kao glumac.

"Ratovi zvijezda" kao prekretnica

Uslijedile su mnoge manje uloge,pa se Harrison nakon nekog vremena opet počeo osjećati frustrirano i  zarekao se da će otići na još samo jednu audiciju. Bila je to audicija za ulogu u filmu "Ratovi zvijezda". Zarada ovog filma je bila stotinu puta veća od ulaganja što je u Hollywoodu značilo samo jedno -snimati će se nastavak. Nakon što se snimio  treći nastavak, Harrison Ford počinje izlaziti iz anonimnosti. Bio je u kasnim tridesetim.

Profesionalni uspjeh udaljio je Harrisona i njegovu ženu te se razvode nakon 15 godina braka. I danas u intervjuima Harrison naglašava da mu je razvod teško pao, a za svoju bivšu suprugu Mary kaže: "Sve što sam u životu postigao, dugujem Mary. Ona me poticala kad mi je bilo najteže, poticala me da izdržim i podnosila moje teške i mušičave periode."

Ubrzo nakon razvoda u vrijeme snimanja filma Apokalipsa, se zaljubio u scenaristicu Melissu Mathison, s kojom se vrlo brzo oženio. Preko nje je dobio ulogu u Spielbergovu filmu 'Indiana Jones - Otimači izgubljenog blaga'. Kako podnosio hollywoodski način života, kupio je veliki ranč u zabiti države Wyoming. Naučio je upravljati avionom i helikopterom kako bi sa snimanja mogao "skoknuti" kući. S Melissom je dobio dvoje djece sina Malcolma i kćer Georgiu a njihov razvod se smatra jednim od najskupljih u povjesti. Melissa je dobila 100 miliona dolara i postotak od zarade svih njegovih filmova do punoljetstva njihove djece.

"Čovjek najljepše zaspi na kraju dana, kad zna da je pomogao nekome kome nije morao."

1985. primio je Zlatni globus za film "Svjedok", a početkom 90-ih nastavlja nizati kino-uspješnice (Patriotske igre, 1992., Bjegunac, 1993., Neposredna opasnost, 1994. i Air Force One, 1997.) Od 2002. Harrison je sa glumicom Calistom Flockhart s kojom ima sina Liama. Živi povučeno no često se uključuje u mnogim dobrotvorne akcije. Jednom prilikom je platio Božićnu večeru za 4000 beskućnika Los Angelesa i rekao: "Čovjek najljepše zaspi na kraju dana, kad zna da je pomogao nekome kome nije morao."

Eto; Ladies&Gents -za prave stvari u životu potrebno je mnogo vremena, upornosti i truda. Instant rješenja nisu trajna. Potrebno je strpljenje i fokus. Vjera u napredak i boljitak i fokus cijele energije na postizanje rezultata. Najveći putevi su sačinjeni od bezbroj malih koraka.

Harrison Ford je više puta osobno prevozio unesrećene ljude iz Wayominga gdje ima ranč na 800 hektara (polovinu je poklonio državi kao prirodan rezervat) te mu je dodijeljeno počasno članstvo u odboru aviatičarske humanitarne organizacije Wings of Hope.

5. ožujka 2015., Harrison Ford je u dobi od 73 godine imao avionsku nesreću kod prinudnog slijetanja na golf teren u Kaliforniji, prilikom čega je slomio zdjelicu i obje noge u gležnju. U veljači ove godine se zamalo zabio u Boeing 737 sa 110 putnika kada je prerano sletio na John Wayne Airport sa svojim Huskyjem proizvedenim 1942. godine.

Harrisone, Harrisone... Lakše malo!