84-godišnja Mariana Ilitch, kćer siromašnih makedonskih emigranata danas ima bogatstvo koje vrijedi 5,1 milijardi dolara!

Godine 1959. ona i njezin suprug Mike (također potomak makedonskih emigranata) otvorili su malu pizzeriju u Garden Cityu. Danas gotovo svaki Amerikanac zna za ime njihove pizzerije jer je postala megabrend -Little Caesars Pizza. Mariana je tako zvala od milja, svog supruga. Između njih dvoje su bili idealan par za bogaćenje jer je Mariana bila vješta u marketingu i financijama a Mike nevjerojatno marljiv. Na dan otvaranja, par je pekao 49 pizza, a već tri godine kasnije su počeli franšizirati.

Danas Little Caesars radi širom svijeta i treći je najuspješniji lanac pizzerija u Americi ikada! Mariana je inače samouki računovođa. Nikada nije išla na fakultet. U za New York Times još  tijekom devedesetih rekla je kako je tajna njenog poslovnog uspjeha ustvari vrlo jednostavna... Tada je bila u poslu s pizzama trideset godina a svakodnevno je pregledala izvješća o prihodima trgovina u vlasništvu tvrtke. Uz to Mariana je majka sedmero djece koja su redom vrlo uspješni ljudi.

Tjekom godin Ilitchevi su novac dobro investirali uključujući i kupnju kockarnica i brojnih sportskih timova, a uz to su i istaknuti dobrotvori.

1985.,bračni par Ilitch je utemeljio Little Caesars Love Kitchen Foundation, koju čine mobilne pizzerije. The Love Kitchen je nahranio više od 2 milliona gladnih i žrtava katastrofa diljem SAD i Kanade. Tri američka predsjednika Ronald Reagan, George Bush Sr, i Bill Clinton su prepoznali njihov rad za opće dobro kroz Love Kitchen i dodijelili im mnoštvo priznanja.

Osim doniranja miliona dolara u dobrotvorne organizacije, par Illich je osnovao i vlastitu neprofitnu organizaciju Ilitch Charities for Children, koja financira poboljšanje zdravlja i obrazovanja djece.
Tako da vidite da se snovi stvarno mogu ostvariti!

Prijevod i obrada: A.D.Brkić
https://www.forbes.com/sites/chloesorvino/2017/03/08/meet-the-8-self-made-women-richer-than-donald-trump/#353b9b7bc24d