Biokemičarka i astronaut Peggy Annette Whitson je rođena i odrasla u maloj farmi u predgrađu gradića u Iowi. Odlučila je postati astronaut, kada je s devet godina na tv-u gledala Armstronga kako hoda po Mjesecu. S dvadeset šest je ušla u Johnson Space Center pri NASA kao stalni znanstveni suradnik. Deset godina kasnije, je odabrana kao kandidat za astronauta i prošla dvije godine rigoroznih treninga. San joj se obistinio 5. lipnja 2002. a ponovo je lansirana u svemir 2007. ovaj put kao zapovjednik. U stvari, ona je prva žena zapovjednik bilo kojeg istraživanja svemira. Provela je gotovo 377 dana u svemiru i bila u šest svemirskih šetnji u trajanju od 39 sati 46 minuta.

Peggy će 24. travnja postati američki astronaut s najviše “staža” u svemiru. Dosadašnji rekord od 534 dana držao je također NASA-in Jeff Williams. Whitson je već vlasnica rekorda kao žena s najviše vremena provedenog u svemiru, te najviše svemirskih šetnji.

“Sada će oboriti još jedan rekord”, rekao je u nedjelju američki zapovjednik na odlasku Shane Kimbrough na konferenciji za medije.

“Ona će postati prva žena koja je dva puta bila na čelu Međunarodne svemirske postaje”, istaknuo je.
Kimbrough i njegovi ruski kolege Sergej Rižikov i Andrei Borisenko završit će svoju 173 dana dugu misiju u ponedjeljak, kad će padobranom sletjeti u Kazahstan. Njihove zamjene će stići 20. travnja.