Došlo je vrijeme kada je zaista dobro biti paušalac. Kako je paušalni oblik obrta najpovoljniji i najjednostavniji način poslovanja smo komunicirali već godinama, najviše u našim postovima Kako otvoriti obrt bez puno komplikacije i Kako otvoriti obrt online bez puno komplikacija, a sada su se pojavili i dodatni razlozi zašto otvoriti paušalni obrt.

Najvažnija odlika paušalnog obrta je ta da se porez plaća paušalno u fiksnom iznosu godišnje, ali ste limitirani iznosom primitaka tijekom te godine. Do sada je bilo dozvoljeno 149.500,00 kn primitaka u kalendarskoj godini, a od 1.1. odnosno za 2017. je taj prag pomaknut na 230.000,00 kn, dok će za 2018. biti 300.000,00 kn. S obzirom da je 300.000,00 kn primitaka prilično lijepa cifra za obrtnike, ovime se otvaraju vrata mnogo lagodnijeg poslovanja s prostorom za razvoj posla i veće financijsko stjecanje što će mnogima biti dodatna motivacija za rad, a samim time posljedično i dobra stvar za gospodarstvo države općenito.

Kako postati paušalac

Osim ove promjene novost je kako sada paušalci mogu biti i ugostitelji i trgovci te porezni obveznici koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon. Prema tome novim Zakonom i Pravilnikom, uvjeti za porezne obveznike s paušalnim oporezivanjem glase: da niste obveznik PDV-a; ako u svojoj djelatnosti u poreznom razdoblju nemate ukupan godišnji primitak veći od iznosa propisanoga za obvezni ulazak u sustav PDV-a. Sada je taj iznos 230.000,00 kuna. Ako ste u 2016. imali primitaka do 230.000,00 kn, u 2017. ste mogli prijeći na paušalno oporezivanje.

Za nove obveznike/obrtnike koji tek počinju s obavljanjem djelatnosti obrta, prijava na poreznoj u registar obveznika treba se podnijeti u roku 8 dana od dana starta obavljanja samostalne djelatnosti. Prilikom ispunjavanja formulara se označuje paušalni način oporezivanja kao željeni način plaćanja poreza. Kako biste bili u prvom pragu poreza u polje o očekivanim primanjima potrebno je upisati cifru recimo 20.000,00 kn.

Ova vas cifra ne ograničava, ali garantira najnižu stopu paušalnoga poreza u prvoj godini poslovanja odnosno dok ne predate prvi PO-SD obrazac prema kojem će se obrtnik dalje svrstati u paušalni porezni razred. Osim PO-SD obrasca, jedino drugo od knjiga što su paušalci dužni voditi je Evidencija o prometu.

Dakle, ovi novi uvjeti za otvaranje paušalnog obrta zvuče odlično.

Azra Imširović