Zabilježen je veliki porast broja starijih studenata koji već imaju karijeru. Ti studenti ponekad moraju studirati jer to od njih traži poslodavac. S druge strane, mnogi od njih smatraju kako je vrijeme da im karijera krene u nekom drugom pravcu – kaže Vanderkam.

Trend vraćanja u školske klupe i studiranje u zrelijim godinama, iz godine u godinu je u porastu. Prate ga i zemlje u Regiji, pa ćemo tako nerijetko vidjeti na fakultetima u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, studente koji upisuju drugi fakultet, a usporedno grade svoju karijeru ili upisuju fakultet zato što u mladosti nisu imali mogućnost za to, da li zbog prirode posla koji su tada obavljali (sportaši mahom), ili nekog drugog razloga. Nekadašnji kapitan Hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban je nakon okončanja nogometne karijere 2004. godine završio povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a njegov diplomski rad ocijenjen je peticom. Njegova supruga Leonarda otkrila je kako su diplomu proslavili u krugu najbližih na obiteljskom ručku. No, Boban nije stao samo na ovoj diplomi. Profesor povijesti sada radi doktorat iz komparativne književnosti.

Kada si nogometaš, onda si nogometaš, nisi ni filozof ni povjesničar. Poznavanje povjesti daje ti drugačiji pogled na ono što se događa. Ovaj fakultet mi je pomogao u sazrijevanju – kazao je Boban za katalonski „Sport“.

Jedna od najuspješnijih poslovnih žena u BiH, Zvezdana Žujo završila je Ekonomski fakultet, no, želja za daljim obrazovanjem i usavršavanjem ju je godinama kasnije ponovo vratila u školske klupe. Da je ponovo studentica, direktorica agencije „Communis“ obznanila je prvo na svom Facebook profilu: „Moj prvi dan u školskoj klupi nakon puno godina…“. Pokazala je da je idealan primjer kako se uz dobru organizaciju može jednako uspješno obavljati nekoliko uloga.

Glavni motiv da se vratim u školske klupe bio je da steknem nova znanja, iskustva i vještine, a time pomaknem vlastite granice. To je, priznat ćete, svojevrsni izazov u 51. godini. Nekada životne okolnosti izazovu nas, a nekada mi njih. Odlučila sam da napravim taj iskorak i iskreno se nadam da ću samoj sebi opravdati uloženi trud, vrijeme i energiju.Upisala sam MBA studij na Burch univerzitetu, koji radi prema svjetskim akademskim standardima. Posebno iskustvo, prekrasno ushićenje zbog kojeg, na neki čudan način treperite. To je svojevrsni izazov za mene, najstarija sam od svih kolega, čak sam i od većine profesora starija (bili su vrijedniji od mene i na vrijeme su učili). Iznimno mi je drago da se toliko mladih ljudi iz različitih krajeva BiH upisalo u ovu prvu generaciju, da im nije teško putovati na predavanja, naprimjer iz Tuzle, da su toliko aktivni na časovima, da redovno dolaze. Ima mnogo studenata različite životne dobi i iz drugih zemalja, što nam omogućava da upoznamo druge kulture i razmjenjujemo iskustva o obrazovnim sistemima – kazala je Zvezdana.

Iako je upisala program koji traje samo nekoliko dana, glumica Katie Holmes, koja je i vlasnica kompanije Noelle Productions Inc., nagrađivane videoagencije čiji zanimljivi sadržaji i videovizuali su dobili mnoge nagrade, izazvala je veliku pažnju medija kada je obznanila da je upisala Harvard Business School.
Zahvalna sam i uzbuđena što sam na Harvardu s nevjerovatnim ljudima – napisala je na svom Instagramu.

Katie je u programu učila kako plasirati i upravljati kreativnim proizvodima i portfeljima, pametnom odlučivanju u poslovnim poduhvatima i drugim strateškim izazovima.
Harvard je upisala i njena kolegica Natalie Portman, te je zbog fakulteta napravila pauzu u karijeri. Fakultet je upisala nakon što je završila snimanje filmova „Ratovi zvijezda-Fantomska prijetnja“ i „Ondje gdje je srce“, zbog čega su mnogi vjerovali kako će je nove obaveze odvući od filma i uništiti karijeru, ali, Natalie se nije brinula. Radije ću biti pametna nego filmska zvijezda – odgovorila je dušebrižnicima. A da je itekako pametna, potvrdila je već na prvim predavanjima, bila je odlična studentica.

Dok je bila moja studentica, pokazala je da je vrlo odlučna kao osoba – rekao je profesor psihologije i dekan društvenih nauka Stephen M.Kosslyn. Koliko je vjerovao u njeno znanje, najbolje potvrđuje činjenica da mu je bila i asistentica u njegovom laboratoriju.

Šest jezika

Portman studiranje nije poremetilo u njenoj karijeri, studij je završila 2003.godine, te je nakon toga dobila i nagradu Oscar. Na Harvard je ponovo došla 12 godina kasnije, ali ovoga puta ne kao studentica već kao gost predavač. Studenti su bili oduševljeni njenim inspirativnim govorom u kojem je iskreno govorila o strahu kako će biti prihvaćena među kolegama studentima, depresiji, ali i svim drugim izazovima s kojima se studenti susreću.

Danas se osjećam isto kao i 1999. godine, kad sam ovdje upisala prvu godinu. Osjećala sam se kao da je riječ o nekoj greški, da nisam bila dovoljno pametna da budem u tom društvu i svaki put kad sam otvorila usta, morala sam dokazivati da nisam samo glupa glumica – kazala je Natalie studentima.

Osim što je diplomirala psihologiju na Harvardu i bila koautorica na dva naučna rada o samopouzdanju, Natalie govori i nekoliko stranih jezika: uz maternji engleski, tečno govori još i francuski, španjolski, njemački, japanski te hebrejski.

Jedan od najpriznatijih reditelja današnjice Steven Spielberg je upisao fakultet nakon srednje škole, ali kad mu je karijera krenula uzlaznom putanjom, napravio je pauzu i diplomirao tek 33 godine poslije. Imao je 55 godina kad je cijela obitelj Spielberg došla  gledati dodjelu diploma.

Moje kolege studenti su me odlično prihvatili. Osjećao sam se kao John Belushi na kraju filma „Zvjerinjak“ – kazao je Spielberg.

Za razliku od svojih vršnjaka, koji su vrijeme provodili u školi, britanska glumica Emma Watson je bila na filmskom setu. Prva radna iskustva ostvarila je kao djevojčica u filmskoj sagi o Harryju Potteru. Željela je studirati, ali glumačke obaveze su joj stajale na putu. No, 2014. godine je, ipak, diplomirala na Brown univerzitetu i danas ima zvanje profesorica engleske književnosti. Glumica je kasnije demantirala napise da je 2011. godine napravila pauzu na fakultetu zato što su je maltretirali drugi studenti.

Jako su me rastužili medijski napisi, da sam napustila Brown univerzitet jer su me tamo maltretirali. To je besmisleno, na fakultetu mi je bilo fantastično. Dok sam bila u kampusu, niko me nije ni pitao za autogram, a da ne govorim o nečemu drugom. Jedne prilike sam organizirala zabavu na kojoj je bilo više od 100 osoba, i niko od prisutnih nije objavio nijednu fotografiju sa zabave na svojim društvenim mrežama. Ispričala je Emma u jednom od svojih intervjua.

Nakon dugog televizijskog angažmana, pjevačica i TV voditeljica Vlatka Pokos (47) vratila se u školu. Živi u Kanadi, gdje studira oglašavanje i marketinške komunikacije (Advertising and Marketing Communications) na jednom od najboljih koledža, Sheridan, a osim toga, radi u agenciji za nekretnine.


Unos:
D. Stern
Izvori:
http://theconversation.com/baby-boomer-women-make-up-for-lost-study-time-and-head-back-to-university-82915
Azramag