Ankica Dušević iz Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) istaknula je kako želi prezentirati ali i osvijestiti građane da kupuju hrvatski med jer oko 12 000 pčelara s 420 000 košnica u Hrvatskoj za svoje kupce može proizvesti najbolji med i pčelinje proizvode. Hrvatski pčelarski savez ima 154 pčelarske udruge sa 6500 članova koji imaju oko 400 000 košnica. Godišnja proizvodnja meda u Hrvatskoj između je 8 000 i 12 000 tona.

Dani meda pčelarima omogućuju prezentaciju, a građanima da vide raznolikost ponude u vrstama meda i pčelinjih proizvoda, rekla je Dušević te poručila kako je domaći med najbolji izbor koji garantira kvalitetu.

Hrvatski pčelarski savez i Grad Zagreb već 15 godina organiziraju manifestaciju Dani meda. Oko 50 pčelara iz cijele Hrvatske prezentira brojne pčelarske proizvode i garantira visoku kvalitetu, nepatvorenost i zdravstvenu ispravnost. Građani ovdje mogu biti sigurni da će kupiti domaći, zdravi i kvalitetan med. Grad Zagreb sudjeluje u proizvodnji pčelarskih proizvoda s oko sedam posto, a ima 421 pčelara s 21 000 košnica i godišnjom proizvodnjom od 735 tona meda.

HPS je utemeljen 1954. godine u Zagrebu pod predsjedavanjem akademika Ive Tomašeca, a tada je u savezu djelovalo 12 pčelarskih zadruga i 4 pčelarska društva s oko 116 000 košnica.

Cilj im je razvijati pčelarstvo kao gospodarsku granu, objediniti rad pčelarskih udruga, promicati pčelarstvo i ulogu pčela za cjelokupnu zajednicu, ali i educirati. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede izradio je, i još uvijek nadograđuje,  projekt Evidencije pčelara i pčelinjaka koji s projektom katastra pčelinjih paša čini temelj Nacionalnog pčelarskog programa.

Hrvatska poljoprivredna agencija i HPS pokrenuli su 2014. projekt označavanja meda znakom Med iz Lijepe Naše. Na zahtjev Saveza i pčelara, odlukom Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka, njegov je naziv promijenjen u Med hrvatskih pčelinjaka.