Program 9. Noći kazališta predstavila je na konferenciji za novinare u Palači Dverce na zagrebačkom Gornjem Gradu organizatorica i koordinatorica Sandra Banić Naumovski.

"Središnji dan manifestacije održat će se u subotu 25. studenoga u 50 mjesta u Hrvatskoj, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, na što smo iznimno ponosni. Ove godine, Noć kazališta održat će se na više od 70 lokacija, kazališnih, kulturnih, obrazovnih i drugih javnih i privatnih prostora, i u njoj će sudjelovati više od 80 institucija", rekla je Banić Naumovski.

Istaknula je kako je posebno ponosna na to što se brojnim programima u manifestaciju uključuje niz mjesta koja inače imaju slabiju kazališnu infrastrukturu ili uopće nemaju kazališnu djelatnost, ali entuzijazmom i uloženim naporima nastoje barem taj jedan dan u godini omogućiti tamošnjim stanovnicima pristup kazališnim sadržajima.

Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga, zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.

No, događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

Entuzijazam sudionika

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknula je kako je misija Noći kazališta promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva, razmjena produkcija, stvaranje novih produkcija, omogućavanja stvaranja kazališnih mreža.

"Ali posebno nam je važno njegovanje postojeće publike i, naravno, stvaranje nove publike, što korespondira s kulturnom politikom ministarstva kulture i europskom kulturnom politikom", kazala je Hraste Sočo, te pohvalila napore koje svi uključeni od početka ulažu u tu vrijednu manifestaciju.


Među 80-ak institucija iz čitave zemlje u 9. Noći kazališta svojim programom sudjelovat će i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella. Ravnatelj Boris Svrtan istaknuo je kako ove godine teatar u Frankopanskoj tom prigodom svojoj publici po popularnoj cijeni karte od deset kuna nudi svoj najveći hit posljednjih godina, predstavu "Kolovoz u okrugu Osage".

Detaljan program Noći kazališta 2017. dostupan je ovdje