Naš Zagreb je postao nezaobilazno mjesto održavanja utrka Svjetskog kupa. Od 2008. godine ženskoj utrci pridružena je i muška, a od prve utrke, do danas, Snow Queen Trophy su među najgledanijim utrkama Svjetskog kupa.

Brojne su posebnosti Snow Queen Trophy utrka: jedini glavni grad domaćin utrka Svjetskog kupa je Zagreb, jedino na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik dobiju krunu i proglašavaju se snježnim kraljicom i kraljem, a atmosfera u kojoj se utrke održavaju predmet je hvale kako najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, tako i svih gostiju utrka. Naš grad je tako stao uz bok s vodećim organizatorima utrka Svjetskog kupa poput Val Gardenea, Garmisch Partenkirchena, Kitzbühela, Wengena, Val d’Iserea i ostalih.

Danas se na zagrebačkom Crvenom spustu za bodove bore najbolje svjetske slalomašice, a među njima i naša Leona Popović. Prva vožnja skijašica startala je u 13 sati, a start druge vožnje predviđen je za 16.15 sati.

U srijedu, 4. siječnja, prvo će se po toj stazi najboljih 15 slalomaša na skijama spustiti po svoje startne brojeve za sljemensku utrku. Potom će se bivši ukupni pobjednici Svjetskog kupa natjecati u posebnoj utrci na kojoj ćemo pokazati retrospektivu skijanja kroz uporabu drvenih kolaca do današnjih, te kroz opremu iz svoje ere koju će skijaši nositi. Posebno smo ponosni što ćemo među legendama skijaškog sporta imati i dvoje naših predstavnika, Janicu i Ivicu Kostelić", istaknuo je direktor utrke Vedran Pavlek i najavio samo neka od imena koja će se naći na stazi poput Anemarie Moser-Proell. Petre Kronberger, Pernille Wiberg, Tine Maze, Marca Girardellija, Alberta Tombe i Karla Schranza.

U četvrtak, 5. siječnja Svjetski skijaški kup slavi 50. rođendan! Na Sljemenu će se taj dan održati muški slalom gdje bi po posljednji put pred svojim navijačima trebao nastupiti najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić. Spektakl kakav još nismo vidjeli!!! Uz Ivicu, na startu će biti 23-godišnji Filip Zubčić i Matej Vidović te 20-godišnjaci Istok Rodeš i Elias Kolega. Kostelić, Zubčić i Vidović su već isprobali snijeg na Crvenom spustu.

Organizatori su, uz pomoć sponzora, osigurali da uz povoljne cijene ulaznica ljubitelji skijanja i ove godine imaju besplatan prijevoz, hranu i piće tijekom sljemenskih utrka. Cijena ulaznica, koje se mogu kupiti u sustavu ulaznice.hr, za utrku skijašica je 30 kuna, za utrku skijaša 50, a paket za oba natjecanja stoji 60 kuna, odnosno 30 za djecu od 7 do 15 godina. Djeca do 7 godina imaju slobodan ulaz.

Organizirani prijevoz kreće na terminalu Mihaljevac do kojega se može stići tramvajem, osobnim vozilom ili autobusnim linijama 102 Britanski trg – Mihaljevac i linijom 233 Mihaljevac - Markuševac, a važno je napomenuti i da se na Sljeme ne može vlastitim vozilom nego jedino busevima ili pješice. Izvanredna stanica bit će postavljena na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cesto, odakle će prometovati dvije izvanredne autobusne linije. Na dan ženske utrke autobusi polaze od 10 sati, a polaze sa Sljemena u 19 sati, dok na dan muške utrke polaze u 11, a zadnji autobusi vraćaju s u 21 sat. Na svim pristupnim putevima od autobusa do gledališta nalazit će se predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza koji će usmjeravati posjetitelje.

Vidimo se na Sljemenu!