Danas, 29.6. na pozornicu festivala Zagreb Classic u 21:00 sati stižu Zagrebačka filharmonija i Goran Bregović te uz pratnju njegova Orkestra za svadbe i sahrane pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića predstavljaju najnoviji Bregovićev autorski projekt - Tri pisma iz Sarajeva.

Posrijedi je svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu, u kojemu kroz medij glazbe Bregović nudi vlastitu umjetničku viziju novoga i pomirenog, tolerantnoga, multikulturalnog i multikonfesionalnog svijeta. Brojnim glazbenicima na pozornici Tomislavova trga pridružit će se i 3 vrsna solista: Mirjana Nešković, klasična violina (Srbija), Zied Zouari, orijentalna violina (Tunis) te Gershon Leizerson, klezmer violina (Izrael).

Projekt je premijerno predstavljen u Parizu lipnja 2016. godine, a nakon Bruxellesa i Budimpešte, Bregović s posebnim uzbuđenjem najavljuje zagrebačku izvedbu te ističe kako mu izvedba na festivalu Zagreb Classic znači više nego bilo gdje u svijetu.

Bregovićeva bilješka o razlozima skladanja Tri pisma iz Sarajeva:

CNN-ova novinarka saznaje o starom Židovu koji se moli na Zapadnom zidu, Zidu plača, dvaput na dan već šest godina, i odluči posjetiti Jeruzalem te snimiti dokumentarac o njegovu iskustvu. Promatra ga u molitvi nekih 45 minuta, pristupi mu potom te se predstavi:

"Ja sam Rebecca Smith, CNN. Čula sam da se molite ovdje na Zidu plača već dugo vremena?"
"Već šest godina".
"Šest godina! To je nevjerojatno. I za što molite?"
"Molim za mir među kršćanima, Židovima i muslimanima. Molim da mržnja i rat prestanu. Molim da naša djeca odrastu u odgovorna bića i vole svoje susjede."
"I što Vam je donijelo to moljenje, kako se osjećate nakon šest godina molitve?"
"Osjećam se kao da govorim zidu."

 

Dođite i doživite jedinstvenu izvedbu Tri pisma iz Sarajeva na najljepšoj otvorenoj pozornici grada.

Zagreb Classic - Gdje uživamo u glazbi na travi...