Sumnje u zdravstvenu ispravnost artikala nema jer je sva roba unutar roka trajanja i prošla je najstrože provjere kvalitete. Nažalost mnogima je kupnja u outletu hrane jedina prilika da kupe proizvod brenda poput Bahlsena, Milke, Milforda, Nescafea, Barille, Henkela i drugih. A također se mogu kupiti proizvodi Kandit te oni Podravke i Kraša.

Sva roba u trgovini otkupljena je po principu otkupa odjeće i tekstilne metraže  za outlet dućane -tzv. štok roba koja je proizvedena u ogromnim količinama što rezultira najmanjom mogućom cijenom  ili je blizu isteka roka što se ne odražava na njenu kvalitetu a također i roba čija je ambalaža oštećena pa ne ide u prodaju u ostale maloprodajne lance.

Sigurnost konzumacije hrane nikoga ne ostavlja ravnodušnim...

Iako je sva roba iz outleta hrane unutar roka u kojem bi se mogla prodavati bilo gdje (no sigurno ne po tako korektnoj cijeni) nije loše naglasiti da je "Best before" oznaka za prodavača a ne za kupca i označava vrhunac kvalitete nekog proizvoda a ne sigurnost. To je podatak za pohranu no mnogo hrane (a sva sredstva za čišćenje i higijenski artikli) je nakon tog roka ispravno što je izazvalo pravu revoluciju "ronjenja po kontejnerima"

Zapakirana hrana može trajati dugo vremena nakon isteka, a pakirana i konzervirana hrana općenito može trajati godinu dana ili više nakon datuma isteka. Konzervirani proizvodi koji imaju u sebi jake kiseline, kao što su rajčice ne traju tako dugo kao nisko-kisela konzerivrana hrana kao što je zeleni grah. Ključ za najduže čuvanje i skladištenje hrane je hladan, suh i hermetičan prostor – idealno, nikada iznad 21 stupnjeva celzijusa. Sirovi med može trajati zauvijek, kao i pasterizirani med i smeđi šećer – na neodređeno vrijeme. Sir može imati dugi rok trajanja u frižideru.

Poznajem ljude rođene u poslijeratnoj neimaštini a koji danas u svojim 80-tim godinama, nakon što su živjeli skroman život, jedući trulo voće, hranu kojoj je istekao rok trajnosti i koji su čuvali hranu za frižider daleko iznad predložene temperature, su danas zdravi kao drijen i s imunosustavom na kojem bi im pozavidjeli.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta o problematici bacanja i sigurnosti hrane Biljana Borozan, procjenjuje se da godišnje u okvirima EU na smeću završi više od 89 milijuna tona hrane, samo u Hrvatskoj baci se oko 400 tisuća tona. Postoji i zanimljiv fenomen; građane brinu jedni rizici kad je hrana u pitanju, a znanstvenike posve drukčiji. Potrošače uglavnom zabrinjavaju pesticidi, GMO hrana i aditivi. Stručnjaci smatraju da su najveći rizici za zdravlje mikotoksini u žitaricama i orašastim plodovima koji se nalaze u većini dehidrirane hrane. To pokazuje da se općenito, nedovoljno komuniciraju pravi rizici za sigurnost hrane.

"Naša vizija je omogućiti ljudima da, bez obzira koliko im je novčanik pun ili manje pun, mogu kupiti najbolje brendove na tržištu za pola cijene”, rekao nam je na otvorenju simpatični bračni par Žamboki. Palete robe dolaze svakodnevno i prodaju se vrlo brzo pa uskoro dućane "Žabac" možemo očekivati po cijeloj Hrvatskoj.

 

A.D.Brkić
Foto: D.Koletić

Izvori informacija:

https://europa.eu/european-union/file/1300/download_hr?token=9PmLDkRu

www.europarl.europa.eu/atyourservice/hr/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.5.5.html